Rendezvény a központi könyvtárban Rendezvény a központi könyvtárban

Múzeumok Könyvtári Éjszakája
2013. június 22. (szombat) 18–24 óra
Dóm tér, központi könyvtár

A könyvtár egyébként zárt különgyűjteményei (Vasváry-gyűjtemény, Helyismereti gyűjtemény,  Gyorsírászati gyűjtemény, Periodikatár, Eszperantó-gyűjtemény, valamint az Emlékkönyvtár) 18 és 24 óra között nyitva lesznek, mindegyikben alkalmi kiállítás és tárlatvezetés várja a látogatókat.
A gyermekek 21 óráig játékos foglalkozásokon vehetnek részt a Gyermekkönyvtárban.

A könyvtári éjszaka rendezvényei könyvtári tagság és belépti díj nélkül látogathatók.

KÉPEK A BEMUTATÓKRÓL

18.00–21.00 GYERMEKKÖNYVTÁR


Pálcikaország
Találkozás Pálcikával és rokonaival

18.00
Pálcikatörténetek Darvasi László tollából, Karacs Rita előadásában

18.30
Ceruzák, ecsetek, makarónik és egyéb „pálcikarokonok” találkozója, logikai, ügyességi és kézműves játékok
 

 


18.00–24.00 KIÁLLÍTÁSOK, ALKALMI BEMUTATÓK:

FÖLDSZINT

„Boszorkányok márpedig nincsenek ...”
Az 1728-as „nagy szögedi boszorkánypör”

1728. július 23-án, a „nagy szögedi boszorkánypör”-ben egyszerre tizenhárom embert ítéltek halálra, ami példátlan a magyar jogtörténetben. A per különbözött a nyugati példáktól: itt nem eretnekek elítéléséről volt szó, hanem egyszerűen „bűbájosság” és „kuruzslás” vádjával indított koncepciós perről.
 A „boszorkányság” fogalma mégis a német városok példája alapján gyűrűzött be a magyarországi joggyakorlatba. Benedikt Carpzov (1595-1666) német jogtudós munkája, a „Praxis Criminalis” jelentette az alapvető „kánon”-t, mivel 1880. szeptember 1-ig nem volt hatályos – a bűntetteket és szankciókat a teljesség igényével szabályozó – büntetőtörvénykönyv.

A kamaratárlat a perrel kapcsolatos cikkekbe, tanulmányokba, kötetekbe enged betekintést.
 

„Egyedül mindenkivel”kiállítás a 100 éve született Weöres Sándor tiszteletéreDélibáb és Tiszavirágzás – a Szegedi Divatiskola hallgatóinak kiállítása divatbemutatóval
Az iskola jelenlegi és végzett hallgatói kiállítást rendeznek a 2012. évi vizsgabemutatójuk témájából.
Délibáb – misztikusan fénylő, furcsa optikai csalódás, amelyben titokzatosság és lebegés van
Tiszavirágzás – tükröződő, zsongó formák, pillanatnyi románc, pezsgő eleven természet, tarka elegancia jellemzi eme páratlan jelenséget
Mindezt hogyan lehet viselhető ruhákba komponálni, mi az, ami közös, egységes a vizualitásban, hogyan lehet textúrákat felhasználva látványossá tenni és emberi testre formálni kelméből? Nos, ezt szeretnénk megmutatni az érdeklődő látogatóknak.

5-pockets: “waste-0” 19 és 20 órakor bemutatásra kerülnek az iskolának a Jeansation3 nemzetközi divatversenyre készült divattervei.
 


1. EMELET

A díszmagyartól a farmerszoknyáig – 150 év a magyar divatlapok tükrében

Milyen volt a báli divat a reformkorban? Melyek voltak az első divatlapok? Milyen irányzatok formálták a nők öltözködését a 20. században? A kiállítás az 1830-as évektől az 1980-as évek közepéig a korabeli női lapok divatképein keresztül mutatja be a magyar öltözködéskultúra sokszínűségét.


„A leképezett múlt” – a Szegedi Divatiskola végzett hallgatóinak kiállítása

A tervezők törekvése az volt, hogy a romantika stílusának forma és színvilága: a biedermeier, valamint a krinolin viseletek átgondolása révén a napi aktuális divatirányzatnak megfelelően értelmezzék a nő és a ruha szépségét, mintegy leképezve a múlt örökségét.


70 évesek – Extázis és forradalom: meghatározó egyéniségek a XX. század második felének zenei világából (Cseh Tamás, Janis Joplin, Jim Morrison, George Harrison, Mick Jagger, Vangelis)

A zene az a nyelv, amelynél mindegy, hogy az előadó milyen stílusirányzatot képvisel, a befogadó  közönség a világ bármely pontján megérti. A tárlatban bemutatott művészek feledhetetlen melódiái azóta is nagy népszerűségnek örvendenek a hallgatóság körében. A kiállítással képzeletbeli időutazást teszünk, ahol a könyvtár dokumentumainak segítségével a művészek viharos, avagy csendesebb életét, munkásságát mutatjuk be.


3. EMELET

Árpádhontól Új-Budáig – emlékek, érdekességek az Újvilágba kivándorolt magyarok által létrehozott településekről, alapítóikról, magyarokról elnevezett utcákról, terekről, parkokról – a Vasváry-gyűjtemény anyagából


Literatura Mondo – magyar és világirodalom eszperantó nyelven

A legendás eszperantó nyelvű világirodalmi lap 1922 és 1949 között három periódusban havonta jelent meg Budapesten. Kitűnt  magas színvonalú tartalmával és kifogástalan stílusával. A kiállításon a kései látogatók a folyóirat lapszámai mellett válogatást láthatnak eszperantó nyelven megjelent irodalmi művekből és próbára tehetik frissen felfedezett eszperantó nyelvtudásukat.

       

 

Könyvek Lilliputból – miniatűr könyvek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében


Gyors, gyors, lassú... – a betűk boszorkányos tánca
Válogatás a Somogyi-könyvtár gyorsírászati köteteiből, játékos feladatok a gyorsírás jegyében


„Rózsa Sándor nálunk”kiállítás a magyar betyárvilág egyik legismertebb alakjáról


„Ezennel tudósítom Önt...” – kordokumentumok, pillanatképek a Helyismereti gyűjtemény anyagából
A kiállítás Szeged 1848 és 1919 közötti időszakát mutatja be fotók, plakátok, képeslapok, kéziratok és más ’helytörténeti csemegék’ segítségével.


EMLÉKKÖNYVTÁR

Kalandos történetű könyvek – öt évszázad különleges sorsú kiadványai  

A könyvtár muzeális gyűjteményének legjavát őrző Emlékkönyvtár folyamatosan fogadja a látogatókat  –  óránként más-más tematika alapján összeállított bemutatóval. Az idén a 'legkalandosabb múltú’ könyvekből készül ez a válogatás.
Emellett bemutatásra kerülnek az érdeklődők által előre kiválasztott ’leg’-ek.

A Múzeumok Könyvtári Éjszakája a könyvtár legöregebb (540 éves) kötetének, Petrus Comestor 1473-ban Augsburgban nyomtatott ’bibliai történelmének’ éjfélkor kezdődő bemutatásával zárul az Emlékkönyvtárban.

       

Átlagos (0 Szavazatok)

Könyvtártörténet Könyvtártörténet

Könyvtártörténet

Az  "Alföld fővárosának" szellemi újjáépítését alapozta meg Somogyi Károly (1811-1888) esztergomi kanonok.
 

Tovább...

A gyűjtemény

Vasváry-gyűjtemény

Vasváry Ödön református lelkész, az amerikai magyarság történetének kutatója, 1972. május 16-án Washingtonban kelt adománylevelében szülővárosa könyvtárára hagyta nagyértékű gyűjteményét.

Tovább...

Somogyi Alapítvány Somogyi Alapítvány

Somogyi Alapítvány

 

A Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány tevékenysége tudományos, kutatási, kulturális és oktatási célokat szolgál.
 

Tovább...

Képek a könyvtárról