Mórától – Móráról Mórától – Móráról

Mórától – Móráról


KETTŐS MÓRA-ÉVFORDULÓ

2014-ben születésének 135. és halálának 80. évfordulóján kiállítással, rendezvényekkel emlékezünk Móra Ferencre, a Somogyi-könyvtár egykori igazgatójára, felidézzük a sokoldalú író, könyvtáros és muzeológus alakját.

Az emlékév programjai a Somogyi-könyvtárban

 
Móra Szegeden – mobilalkalmazás
A város könyve 2014-ben | Móra – a kortárs szemével
A "fiókok mélyén" | Mórától – Móráról a világhálón
Ahogy a képregényrajzoló látja

MÓRA SZEGEDEN – MOBILALKALMAZÁS


Városnéző sétánk a régi Szeged világába röpít vissza. Móra Ferenc társaságában járhatja végig azokat a helyeket, ahol a jeles író, újságíró, muzeológus megfordult. Az alkalmazás segítségével egyszerűen megtervezheti sétája útvonalát, megismerkedhet az író életútjával, válogathat Móráné szakácskönyvének ínycsiklandó receptjei közül, valamint különleges régi képeslapokon láthatja a város egykori arcát. A felolvasás funkció használatával meghallgathatja a helyszínekről szóló leírásokat, az alkalmazásban lévő idézeteket, recepteket, ezeket megoszthatja ismerőseivel. Kövesse hát Móra Ferencet szegedi sétaútjain!
 
 
EGY VÁROS – EGY KÖNYV

A Somogyi-könyvtár 2011-ben indította útjára hagyományteremtő szándékkal olvasásnépszerűsítő programját, melynek lényege, hogy Szegeden minél többen olvassák el egy – a városhoz kötődő – szerző művét.

A város könyve idén az Önök szavazati alapján Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című műve lett, melyhez kapcsolódóan az év végén játékos vetélkedőt szervez a könyvtár.

A KORTÁRS SZEMÉVEL


"... Móra Ferenc igazi otthona, bölcsességének és tudásának legügyesebb kicsiholója, népi derűjének és írástudásának legigazibb kőtáblája a vasárnapi Magyar Hírlap harmadik oldala volt. Sokan, sőt seregen olvastuk ezeket az ünnepi cikkeket s nekem olyankor úgy tetszett, hogy virágos alföldi mezőben fekszem, s a fejem felett megjelenik szűrbe öltözve, fején a derű kalapjával, kezében az igazság botjával és a lábán a mese csizmáival Móra Ferenc... Egyik szép menedékem volt ebben a csúf világban hallgatni őt." (Tamási Áron)

 

MÓRA A FIÓKOK MÉLYÉN

A fiókkönyvtárak kínálatából:

December 19. (péntek) 16.30
Mesetarisznya: Móra Ferenc: A kéményseprő zsiráfok – Odesszai fiókkönyvtár

MÓRÁTÓL – MÓRÁRÓL A VILÁGHÁLÓN

Móra-művek a Magyar Elektronikus Könyvtárban
Virtuális kiállítás Móra Ferencről
A "másik" Móra Ferenc

Kortársak Móráról:

Gulyás Sándor: Móra Ferenc: Georgikon (Napkelet, 1926)
Kosztolányi Dezső: Móra Ferenc (Új Idők, 1927)
Vajthó László: Móra Ferenc (Széphalom, 1928)
Rédey Tivadar: Móra Ferenc (Nyugat, 1934)
Kállay Miklós: Móra Ferenc, a legeurópaibb ősmagyar (Napkelet, 1934)

Könyvtártörténet Könyvtártörténet

Könyvtártörténet

Az  "Alföld fővárosának" szellemi újjáépítését alapozta meg Somogyi Károly (1811-1888) esztergomi kanonok.
 

Tovább...

A gyűjtemény

Vasváry-gyűjtemény

Vasváry Ödön református lelkész, az amerikai magyarság történetének kutatója, 1972. május 16-án Washingtonban kelt adománylevelében szülővárosa könyvtárára hagyta nagyértékű gyűjteményét.

Tovább...

Örökbefogadás Örökbefogadás

Örökbefogadás

A Somogyi-könyvtár meghirdeti a könyvek "örökbefogadásának" lehetőségét, hogy  személyesebb kapcsolódást alakítson ki a Város, a Város polgárai, civil szervezetei, vállalkozói és a könyvtár között.

Tovább...

Képek a könyvtárról