Rendezvény a központi könyvtárban Rendezvény a központi könyvtárban

Fiatal tehetségek Szegeden: Endrődi Balázs, kétszeres Sófi-ösztöndíjas vegyész
2014. január 8. (szerda) 17 óra
Szeged, Dóm tér 1-4., 1. emeleti zeneszoba

Vendégek:
Tanítvány: Endrődi Balázs vegyész PhD hallgató (SZTE, TTIK)
Mestere: Dr. Visy Csaba professzor

Házigazda: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke

Endrődi Balázs 1987-ben született Kecskeméten. Középiskolai tanulmányait a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban végezte. 2006-ben megkezdte tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem kémia szakán, 2009-ben szerzett oklevelet az alapképzésben, 2011-ben a mesterképzésben. Kutatási tevékenységét már az alapképzésben megkezdte a Dr. Visy Csaba vezette Elektrokémiai Kutatócsoportban. Eredményeivel 2008-ban és 2010-ben is 1. díjat nyert a helyi Tudományos Diákköri Konferencián, valamint 2009-ben III., 2011-ben pedig II. helyezett lett az országos fordulón. 2011. szeptembere óta kémia doktorandusz hallgató, kutatási területe a különféle vezető polimer alapú nanokompozitok előállítása és jellemzése.
2011. óta aktívan részt vesz a Magyar Kémikusok Egyesületének munkájában. A Kémiai Előadói Napok szervezése mellett a Fiatal Kémikusok Fóruma alapító elnökeként részt vesz a fiatalok tehetséggondozását célzó programok szervezésében és lebonyolításában.
A tanulmányi eredményei alapján 2010-ben és 2011-ben is Köztársasági Ösztöndíjban részesült, valamint kétszer is elnyerte a SZTE Sófi József Alapítvány fődíját. Egyetemi teljesítménye alapján a Szegedi Tudományegyetem Discipuli Pro Universitate díjával tüntették ki.
 
Visy Csaba professzor oktatói és oktatásszervezői tevékenysége mellett nemzetközi ismertséget eredményező kutatást folytatott, illetve folytat. A kémiai tudomány doktora fokozatot 1994-ben szerezte meg. Nevéhez fűződik az elektromosan vezető szervespolimer-kompozitok tudományterület magyarországi meghonosítása és a témának a graduális és doktori képzésbe való bevezetése. Tudományos tevékenységét a 80 referált nemzetközi folyóiratcikk mellett azok mintegy 150-es hatástényezője és a kapott kb. 620 független idézettség számszerűsíti. Jelentős nemzetközi konferenciáknak volt rendszeresen – több alkalommal meghívott – előadója, számos helyi, hazai, valamint 5 külföldi PhD-fokozat megszerzése során tevékenykedett bírálóként, vizsgáztatóként.
1988 és 2000 között vendégkutatóként összesen közel két és fél évet töltött a finnországi Turkui Egyetemen. Tagja a magyar, valamint több külföldi kémiai, illetve elektrokémiai társaságnak. Közvetlen szakmai környezete elismerését mutatja, hogy két ciklusban képviselte Magyarországot az Nemzetközi Elektrokémiai Társaságban, és ő lehetett 2012-ben a 7. Workshop on the Electrochemistry of Electroactive Materials nemzetközi konferencia rendező házigazdája, amelyre 35 országból érkeztek résztvevők. Jelenleg az MTA Kémiai Osztály Fizikai Kémiai Bizottságának választott tagja. A 90-es évektől számos alap- és fejlesztő, illetve ipari kutatás résztvevője, irányítója, jelenleg is közreműködője folyó OTKA és TÁMOP kutatásoknak.


Dr. Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 10 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 11 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

Átlagos (0 Szavazatok)

Rendezvények

Szegedi Vakáció a Gyermekkönyvtárban, 2019
2019. július 29-től augusztus 29-ig
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár
Vakok klubja
2019. augusztus 23. (péntek) 17 óra
Francia Utcai Fiókkönyvtár, Kossuth Lajos sugárút 69-71.
Játékos felnőtt kör
2018. augusztus
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvhódító Vetítő
 

Képek a rendezvényekről