Könyvtárak Csongrád megyében Könyvtárak Csongrád megyében

Csanádalberti
Név: Könyvtári, Információs és Közösségi Hely
Cím: 6915 Csanádalberti, Fő út 31.
Kapcsolat: telefon: 62/650-313; Facebook-oldal
Nyitvatartás: hétfő–péntek: 8.00–16.00
Vezető/könyvtáros: Bartos Zsuzsanna

Települési önkormányzat:

Csanádalberti Község Önkormányzata
Cím: 6915 Csanádalberti, Fő u. 30.
Telefon: 62/650-310; fax: 62/299-022
E-mail: polghivcsanadalberti@oroscom.hu
Honlap: http://csanadalberti.hu/, Facebook-oldal
A település lélekszáma: 465 fő

 

2016-os adatok a könyvtárról:

Az aktív könyvtárhasználók aránya: 36,3 %
A könyvtár nem önálló  épületben van, alapterülete: 43 m2
A könyvtár a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerének tagja,  a szolgáltatást Csanádalberti  Község Önkormányzata  2013-tól   rendelte meg.
Helyben lévő állománya 3 522 db dokumentum (könyv, CD), állománya  a Corvina integrált rendszerben kereshető.

Térkép:

Szolgáltatásai:

 • könyvek, hangoskönyvek helyben használata, kölcsönzése
 • kölcsönzésben lévő könyvekre előjegyzés kérése
 • könyvtárközi kölcsönzés kérése, ha nincs meg a könyvtár állományában a kért mű
 • napilapok és folyóiratok helyben olvasása, illetve kölcsönzése: Délmagyarország, Geronimo, Stilton, Kiskegyed, Meglepetés, Story
 • számítógépes szolgáltatások igénybevétele,
 • internetezési lehetőség
 • Európai Unióval kapcsolatos információkhoz való hozzájutás
 • rendezvényeken, klubfoglalkozásokon, tanfolyamokon való részvételi lehetőség
 • tájékoztatás, információszolgáltatás a könyvár szolgáltatásairól, más könyvtárak szolgáltatásairól és gyűjteményeiről
 • tájékoztatás közhasznú információkról
   

Írások Csanádalbertiről a Délmagyarországban

2019

Piac is lesz idén Csanádalbertin / Kovács Erika == DM. – febr. 20., p. 4. : ill.
Sikeres évet zárt Csanádalberti, több intézménye megújult.

Bíznak a csokban - a falusi csokot várják az önkormányzatok is : van, ahol 1 millióért már komfortos házat lehet venni / Kovács Erika  == DM. – márc. 01., p. 1., 5. : ill.
A népességfogyás megállítását várják a kistelepülések a falusi csoktól Árpádhalmon és Csanádalbertiben is

Tojásfát díszítenek == DM.— ápr. 13., p. 5. (Röviden)
Csanádalbertiben tojásfa díszítésre várják a lakosságot.

Tojásfákat díszítettek == DM. – ápr. 16., p. 4. : ill.
Csanádalbertin a felújított polgármesteri hivatal előtti japánakác fát húsvéti ünnepi díszbe öltöztett.

Fogadóóra Csanádalbertin == DM. máj. 06., p. 4. (Hírek)
Lázár János országgyűlési képviselő tart fogadóórát Csanádalbertin.


2018

Minibölcsődéket építenek a megye kistelepülésein : sok 2-3 éves kisgyermek anyukája menne vissza dolgozni / Kovács Erika == DM. -- jan. 6., p. 1., 4. : ill.; a cikk folytatása a 4. oldalon
Országszerte 69 minibölcsőde létesül, többek között Csongrád megyében Árpádhalom, Csanádalberti, Derekegyház községekben is.

Elszabadultak a lakásárak a dél-alföldi régióban : példátlan, ami az ingatlanpiacon folyik - mondja a szakértő / Timár Kriszta == DM. -- febr. 02., p. 1., 3. : ill.; a cikk folytatása a 3. oldalon
Az országban a dél-alföldön drágultak legnagyobb ütemben az ingatlanok. Példák Csanádalberti, Nagymágocs és Derekegyház ingatlan árairól.

Csanádalbertin megszüntették a sírhelydíjat : sem új sír nyitásakor, sem a 25 év lejárta után nem kell fizetni / Kovács Erika == DM. – ápr. 09., p. 7.
Eltörölte a sírhelydíjat Csanádalbertin a képviselő-testület.

CSAK segítség hátrányos helyzetű nőknek : képzési támogatást is kapnak a résztvevők / Kovács Erika == DM. – okt.  09., p. 5.
Pitvaroson nyílt CSAK Pont, amely szervezet a hátrányos helyzetű embereknek segít képzésekkel és tanácsokkal.

Brikettálót vesznek a 10 milliós jutalomból : elismerő oklevelet kapott a belügyminisztertől Csanádalberti önkormányzata / Kovács Erika == DM. – dec. 03., p. 4.
A gép lágyszárú növények tömörítésére alkalmas berendezés.

80 millió forintos ajándékot kapott Csanádalberti : felújították a polgármesteri hivatalt és a rendelőt / Kovács Erika == DM. – dec. 24., p. 1., 5. : ill., a cikk folytatása az 5. oldalon
A két felújított intézményt a falukarácsonyon adták át.


2017

Melegedőket nyitottak a nagy hidegben : minél kisebb egy település, annál jobban tudják, ki fázik / Kovács Erika, Králik Emese == DM. jan. 11., p.1., 2. : ill.
A katasztrófavédelem a következő megyei helyszíneket jelölte ki melegedőhelyként: csanyteleki faluház, csanádalberti idősek klubja, eperjesi faluház, fábiánsebestyéni faluház, felgyői közösségi központ, öttömösi közösségi ház, pitvarosi művelődési ház, sándorfalvi közösségi központ, Árkád Szeged, CBA Szeged Nova, Szeged Plaza, Tesco Extra Szeged, szegvári közművelődési központ, zsombói közösségi ház.

Magyar narancs érik a citromfán / Kovács Erika == DM. – febr. 8., p. 16. : ill.
A csanádalberti 12 éves citromfa már ötödik éve telel a községházán, tulajdonosa Tóth József tavaly sikerrel oltotta be narancsággal. Eredmény: 15 narancs, ebből 3 már beérett, bár az íze savanyú volt. Jövőre mandarinnal is szeretné beoltani a fát, de még nem jutott ághoz.

Csak a nyekkentő ember segített : Mészáros bácsik a természetgyógyászat és a klinikai orvoslás határán / Bakos András== DM. – febr. 16., p. 5. : ill.
Lehet-e jól gyógyítani olyan módszerekkel, amelyeket a nyugati tudomány nem használ? Csanádalberti polgármestere és más lakosok is meséltek egy Mészáros családról, ahol az apa különféle módszerekkel próbált segíteni a panaszokkal hozzáforduló embereken. Mészáros bácsit később – mint kuruzslással gyanúsított embereket akkoriban eljárás alá vonták. Fia orvos lett, de többet nem lehet róla tudni.

Ahol csak egy órát van nyitva a gyógyszertár : hét település között vándorolnak a pitvarosi patikusok / K.G.G. == DM. – márc. 25., p. 2. : ill.
Két gyógyszerész és három asszisztens látja el hét település lakóit gyógyszerrel. Előfordul, hogy a szomszédok adják egymásnak a gyógyszert, mert nincs nyitva gyógyszertár. Királyhegyesen a falu egyetlen patikája hét közben csak 1 órát van nyitva. Pitvaros a gyógyszertár központja, a többi a fiókgyógyszertár. Nagyéren heti két alkalommal másfél órára nyit ki, ilyenkor a pitvarosi zárva van. Ha úgy adódik, akkor szállítanak gyógyszert többek között a patika nélküli Ambrózfalvára vagy Csanádalbertibe is.

Pelenkát kapott 11 család gyermeke == DM. – márc. 31., p. 4.
Hírek 9 pitvarosi és 2 csanádalberti család kapott pelenkaadományt a Karitász Egyesület jóvoltából.

A három legnagyobb vérdíj a megyében : negyedmilliót kap, aki elvezeti a rendőröket a kisteleki lopás tetteséhez / K. G. G == DM. – ápr. 5., p. 2., : ill.
A másik két vérdíj mellett található az 500 ezer forintos jutalom. Aki egy csanádalberti külterületén lévő telephely kirablásával kapcsolatban ad eredményes felvilágosítást elviheti a felkínált összeget.

Eltörte az orrát == DM. – ápr. 5., p. 2.
Vádemelés csanádalberti-i férfival szemben aki eltörte vitapartnere orrát.

Összeomlik az ivóvízjavító program. Oda a pénz, még sincs jó ivóvíz : 3,1 milliárd sorsa a tét – ennyit kellene 17 Makó térségi településnek visszafizetni / Kovács Erika – Szabó Imre == DM. – máj. 13., p. 1., 2. : ill.; a cikk folytatása a 2. oldalon
A felújított ivóvízrendszer jóval az átvétel után sem ad iható ivóvizet. 17 település közül egyedül Nagyéren, Ambrózfalván, Pitvaroson, és Csanádalbertin üzemel az új ivóvízhálózat. A földeáki polgármester, csatlakozva a többi polgármesterhez is azon a véleményen van, hogy a pénz visszafizetést nem tudják megvalósítani, igaz nekik még a régi ivóvíz folyik.

Ibi néni vigyázott még a polgármesterre is : negyven évet töltött a lehető legjobb társaságban: kisgyerekek között / Bakos András == DM. – jún. 08., p. 1., 4. ill. (Helyi tükör); a cikk folytatása a 4. oldalon
Negyven év után első munkahelyéről, Csanádalberti óvodájából megy nyugdíjba Zatykóné Szabó Ibolya óvónő.

Tízezerrel támogatták a gyerekeket == DM. – szept. 5., p. 5. (Röviden)
A bölcsődésektől a nappali tagozatos egyetemistáig minden gyermek után 10000 forintos tanévkezdési támogatást kaptak a családok Csanádalbertin.

Havi kétszáz fix, nyolc általánossal : A Dunántúlra keresnek betanított munkásokat – odaát bruttó ezer forinthoz közelít az órabér / Bakos András == DM. – szept. 25., p. 1., 3. : ill.; a cikk folytatása a 3. oldalon
Csanádalbertin utcai hirdetésben keresnek betanított munkásokat a Dunántúlra.

Marad a szemészet és a labor Makón : Nincs orvos, ezért szünetel most az endokrin szakrendelés a kórházban / Kovács Erika == DM. – szept. 27., p. 4. : ill.
Kallai Árpád találkozott az ambrózfalvi, csanádalberti, nagyéri és pitvarosi lakókkal és tájékoztatta őket arról, hogy hova kell járniuk orvoshoz.

Felújították az első világháborús hadisírokat : Csanádalberti == DM. – okt. 21., p. 5. (Hírek)
A felújított első világháborús hadisírokat és a Megemlékezések Kövét avatták fel Csanádalbertin.

A hetven évvel ezelőtti lakosságcserére emlékeztek : Csanádalbertin felújították az első világháborús katonasírokat / Kovács Erika == DM. – okt. 24., p. 5. : ill.
Emlékparkot avattak Csanádalbertin , a köztemetőben. Az első és második világháborúban elesett hősökre, a csehszlovák-magyar lakosságcserére, az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeznek a Megemlékezések Emlékkövével.

Fa, zászló, támogatás jár a babáknak / M. K. E. == DM. -- dec. 27., p. 5.
Fábiánsebestyénben, Csanádalbertin és Derekegyházon különböző módon ajándékkal várják az újszülötteket.


2016

Várják az egészséges vizet / Kovács Erika == DM. – jan. 27., p. 1., 5. : ill.
Nagyér, Ambrózfalva, Pitvaros és Csanádalberti néhány hét múlva a nagyéri új kútról kapja az ivóvizet.

Csanádalberti == DM. – febr. 13., p. 5. – (Hírek)
Közel 2 millió forintos pályázati pénzből újul meg az első világháborús emlékmű.

Csanádalberti == DM. – febr. 23., p. 4. – (Hírek)
A 132 millió forintból épülő művelődési ház 2016. októberére készül el.

Háborúk robbanhatnak ki a víz miatt : Nálunk nincs pánik – Csanyteleken pancsolnak, Balástyán cicamosakodnak / Szabó C. Szilárd == DM. – márc. 21., p. 10., 11. : ill.
Csongrád megye 60 településéből 52-ben csökkent a vízfogyasztás az elmúlt 15 évben, növekedés csak Csanádalbertin, Eperjesen, Ferencszálláson, Nagytőkén, Székkutason, Tömörkényben, Zsombón és Csanyteleken volt.

Csatorna nélkül is tisztítható a szennyvíz / Munkatársunktól == DM. – ápr. 1., p. 5.
Egyedi tisztítórendszert telepítenének a falu házaihoz. Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros is érintett az ügyben.

Csanádalberti == DM. – máj. 3., p. 5. – (Hírek)
Felújított I. világháborús emlékmű átadása.

Közmunkával készül nyaklánc elnyűtt farmerből / M. K. E. == DM. – júl. 16., p. 5. : ill.
Petrovics Erika Csanádalbertin minden olyan anyagot begyűjt, amiből lehet valami.

Fájdalmasabb a temetőnél a baleset helyszínére menni / Kovács Erika == DM. – aug. 2., p. 1-2. : ill. a cikk folytatása a 2.oldalon
Csanádalberti és pitvarosi családok gyászolják fiaikat a mezőhegyesi út melletti két emlékhelyen.

Sokba kerül a kóbor kutya Csanádon : Minden eb befogásáért tizenötezer forintot fizet az önkormányzat / Szabó Imre == DM. – aug. 3., p. 4. : ill.
Nehezen boldogulnak a Makó környéki falvak a kóbor kutyákkal.

Felgyő Csongrád megye Dallasa : Uniós támogatás / Szabó C. Szilárd == DM. – aug. 5., p. 1., 3. : ill. és a cikk folytatása a 3.oldalon
Felgyő vezeti a megyében az egy főre jutó évi EU-támogatási listát. Ambrózfalva, Csanádalberti, Kövegy és Nagyér nem kapott támogatást az elmúlt kilenc évben.

Csanádalberti == DM. – aug. 26., p. 5. – (Hírek)
Októberben adják át az új művelődési házat Csanádalbertin.

Saját házat vett Bartos Zsuzsa : Három gyermekével Csanádalbertire költözött a pitvarosi anyuka / Kovács Erika == DM. – szept. 1., p. 1., 6. : ill. és a cikk folytatása a 6.oldalon
Segítséggel sikerült saját házat vennie a pitvarosi anyukának.

Az állatoknak se ízlik a feljavított csapvíz : Nem nyugszanak a kedélyek a minőségemelés után / Kovács Erika == DM. – szept. 16., p. 1., 3. : ill. és a cikk folytatása a 3.oldalon
Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros elektronikus panaszládába gyűjti a panaszokat és együtt juttatják el a szolgáltatóhoz azokat és várják a megoldást.

Nem hagyják annyiban a büdös csapvizet : Négy falu összefogott, mert ihatatlannak tartják azt, ami elvileg jó minőségű / Kovács Erika == DM. – szept. 20., p. 1., 4. : ill. és a cikk folytatása a 4.oldalon
Nagyér, Csanádalberti, Ambrózfalva és Pitvaros nyomoz az ihatatlan víz ügyében. A klór határértéke megfelelő. A gerincvezetékek öregek.

Csanádalberti == DM. – okt. 1., p.4. (Hírek)
Elkészült, átadják a csanádalberti művelődési ház.

Sportcsarnokká is alakítható a csanádalberti művelődési ház : Kétfunkciós épületet kaptak a település lakói / Kovács Erika == DM. – okt. 3., p. 5. : ill.
Művelődési házat avattak Csanádalbertin.

Tudjuk, érezzük, mivel fűt a szomszéd : A szén füstje elviselhető, a rongyé kegyetlenül büdös / Kovács Erika == DM. – okt. 25., p. 3. : ill.
Az utcán mondogatják, hogy előző este x vagy y jól befűtött – mondta Csjernyik Zoltán Csanádalberti polgármester.


2015

Kétszer annyi támogatást kaptak, mint a büdzséjük / M. K. E. == DM. – jan. 6., p.
Csanádalbertin művelődési házat építenek és bővítik a községháza infrastruktúráját az állami támogatásból.

Álmok helyett szőnyeget szőnek Csanádalbertin / Kovács Erika == DM. – jan. 14., p. 4. : ill.
Közmunkások készítik a szőnyegeket.

Érik a csodacitrom == DM. – febr. 13., p. 16. : ill.
Csanádalberti polgármesteri irodájában nevelkedik Tóth József citromfája.

Kazánházat építenek az önkormányzat udvarán == DM. – febr. 17., p. 4.
Biomassza-kazánház épül Csanádalbertin.

Zöld fényre vár Pitvaros == DM – márc. 19., p. 6.
Ambrózfalva, Nagyér, Pitvaros és Csanádalberti várja a támogatást a szennyvíztisztítás helyi megoldására.

Csanádalberti == DM. – ápr. 2., p. 6.
Számítógépes tanfolyam a könyvtárban, a Somogyi-könyvtár támogatásával.

Gigabuborékokat „fújtak" a tanév utolsó napján == DM. – jún. 16., p. 16. : ill.
A mikrotérségi gyereknapon a pitvarosi gyerekek mellett az ambrózfalvi, nagyéri és csanádalberti iskola tanulói is részt vehettek.

Túlszámlázás miatt visszafizetteti az Unió több játszótér árát / Kovács Erika == DM. – jún. 17., p. 1 -2. : ill.
Ambrózfalvát, Csanádalbertit és Pusztaszert is hátrányosan érinti az OLAF vizsgálatának eredménye.

Vonzóbb a közmunka, mint a napszám? / Kovács Erika == DM. – jún. 18., p. 1., 4. : ill.
Közmunka-körkép Ambrózfalván, Árpádhalmon és Csanádalbertin.

Csanádalberti == DM. – júl. 6., p. 4. – (Röviden)
Hat diákot foglalkoztat az önkormányzat nyári munkán.

Lecserélik a falugondnoki autót == DM. – júl. 7., p. 7.
Csanádalberti pályázati támogatása.

Csanádalberti, Pitvaros == DM. – okt. 6., p. 4. – (Körkép)
Emlőszűrés okt. 6-án.

Ambrózfalva, Szegvár, Csanádalberti == DM. – okt. 16., p. 4. – (Körkép)
Egészségmegőrző családi napok a falvakban.

Adventi díszeket készítenek a közmunkások / Kovács Erika == DM. – nov. 17., p. 5. : ill.
Csanádalberti asszonyai újrahasznosítható anyagokból varrt karácsonyi figurákkal készülnek a kézműves vásárokra.

Percek alatt ér a mentő Nagyérre / Kovács Erika == DM. – nov. 28., p. 1., 5.
Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros is örül az új, közeli, tótkomlósi mentőállomásnak.


2014

Ambrózfalva, Csanádalberti, Kövegy, Királyhegyes == DM. – jan. 15., p. 6. – (Hírek)
Lázár János lakossági fórumokat tart a településeken. – Ua. DV.

Csanádalberti == DM. – jan. 17., p. 4. – (Körkép)
Lázár János fóruma hamarabb kezdődik jan. 17-én. – Ua. DV.

Nemcsak a húsa, a gusztusa is különleges : Magyar szürkéket vet be a nemzeti park a gyalogakác ellen / Bakos András == DM. – febr. 10., p. 5. : ill.
Génmegőrző munkát végez a Körös-Maros Nemzeti Park (Csanádalberti). – Ua. DV.

90 százalékkal kevesebb gáz fogy : Erdőművelésbe fogott a pitvarosi önkormányzat == DM. – márc. 21., p. 4.
Nagyéren, Csanádalbertin és Pitvaroson pályázati forrásból energiatakarékossági fejlesztéseket hajtottak végre. – Ua. DV.

Helyi termékek ünnepe Csanádalbertin / M. K. E. == DM. – szept. 15., p. 4. : ill.
Termékbemutató, főzőverseny és fellépők a szept. 13-i programon.

Csanádalberti: a falu, ahol már választottak : A település, amelynek öt Széchenyije van / Bakos András == DM. – szept. 18., p. 6. : ill.
A jelenlegi polgármesternek és négy képviselőnek nincs ellenjelöltje a választáson.

Csanádalbertin nem rágták tövig a körmüket == DM. – okt. 13., p. 11.
Csak a részvételi arány a tét a szavazáson.

Szabadidőközpont épül /M. K. E. == DM. – okt. 30., p. 6.
Csanádalbertin felújították a könyvtárat és a teleházat, sportpályát.

Csapra verik a gyümölcsöt / Kovács Erika == DM. – nov. 5., p. 9. : ill.
Szuda Zoltán családi vállalkozását bővítette Csanádalbertin gyümölcsfeldolgozóvá.

Már nem látszanak a jégvihar sebei / M. K. E. == DM. – nov. 12., p. 7. : ill.
Az evangélikus templomot pályázati forrásból és összefogásból újították fel Csanádalbertin.

Százezer forintból kirándulnak == DM. – nov. 20., p. 4.
Csanádalberti általános iskolájának 1-4. osztálya megnyerte a közösségi oldalon meghirdetett osztályfotó pályázatot.

Karácsonyi ajándék lesz a szociális tűzifa / Kovács Erika == DM. – nov. 22., p. 4.
Csanádalbertin, Pitvaroson és Székkutason is lesz szociális tűzifa a belügyminiszteri támogatásból.

Bosszantó kupacok : mozgásban a vakondok / Kovács Erika == DM. – nov. 27., p. 6. : ill.
Ambrózfalván, Csanádalbertin és Pitvaroson elszaporodtak a vakondok.

Mentőfelszerelés a tűzoltóknak == DM. – dec. 12., p. 5. – (Röviden)
Nagyér, Ambrózfalva, Pitvaros és Csanádalberti összefogva vásárolta a Tótkmlósi Önkormányzati Tűzoltóságnak.

Szálláshelyet és tájházat alakítanak ki / M. K. E. == DM. – dec. 29., p. 7.
Egy hajdani módos gazda házát vette meg a csanádalberti önkormányzat.

Díszburkolat vezet a ravatalozóig == DM. – dec. 30., p. 7.
4+1 millióból tette rendbe a temetőt a csanádalberti önkormányzat.