Slow hétvége a Belvárosi mozival
2014. január 25–26. (szombat–vasárnap)
Belvárosi mozi, Szeged


Bújj bele a könyvbe! – a Somogyi-könyvtár slow readinget (lassú, elmélyült olvasást) népszerűsítő programja

A könyves bemutatókhoz két játék is kapcsolódik.

A könyvtár intézménye kezdetek óta fontos része a slow mozgalomnak. Olvasni csak lassan, a szöveget ízlelve érdemes igazán, az olvasás a rohamos élettempónak nem képezi alapvető részét.

Slow hétvége
(Belvárosi mozi)

Mit kínál a Somogyi-könyvtár a Belvárosi mozi slow hétvégéjén?
Válogatást a slow mozgalom különböző témáinak szakirodalmából; ízelítőt a népszerű „gasztroregényekből" valamint a megfilmesített szépirodalom gyöngyszemeiből; belelapozási lehetőséget Móra Ferenc, Szeged „hírös” írójának legutóbb kiadott műveibe és az elmúlt három évben a Márai-program keretében a könyvtárba érkezett tetszetős szépirodalmi kiadványokba.

A slow-mozgalom különböző témáinak szakirodalmából
A mai rohanó világban érdemes naponta legalább egy órát magunkra szánni, lelassulni, mert észre sem vesszük, de elrohanunk saját magunk mellett. Erre a jóga több szempontból is alkalmas. Sokan a stressz levezetésére, mások az egészséges életmód elsajátítására vagy akár önmagunk megtalálására is hasznosíthatjuk. Az egészséges életmódhoz szorosan kapcsolódik a helyes táplálkozás, ami több odafigyelést igényel. Ebben a témában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán, aki ezek között igazán ki tud igazodni.
A témákhoz kapcsolódóan ajánljuk a könyvtárban található irodalmi alkotásokat, amelyekbe a helyszínen kényelmes fotelekben lehetőség lesz beleolvasni, addig is kicsit elengedni a rohanást.

Válogatás „gasztroregényekből”
Az itt összegyűjtött könyveink erősen kapcsolódnak a slow mozgalom eredetéhez /slow food, 1989/, amely olasz kezdeményezésre indult. Egyik első sikeres darabja a sokak által ismert Napsütötte Toszkána című regény. A könyvek közös jellemzője, hogy általában különlegesen szép és turisztikailag is érdekes helyszíneken játszódnak és szereplői gyakran alapvető életmódváltásra vállalkoznak. Jellemző témái az új környezetbe való beilleszkedés, a helyi szokások, életvitel megtanulása, emberi kapcsolatok kialakítása. Mivel az életmód központi kérdése az étkezés minősége, ezért természetesen gyakran esik szó gasztro-kultúráról, ételekről, receptekről. Egészséges, jó életmód-mintákat ismerhetünk meg vonzó és szórakoztató formában olyan helyszíneken, mint Toszkána és Olaszország más tájai, Provence és több franciaországi helyszín, Görögország, Spanyolország vagy akár New York és Kalifornia.

A Márai-programmal hozzánk érkezett szépirodalmi kiadványokból
A könyvkultúra támogatását célzó projekt, a Márai-program keretében 2014. februárjában ismételten 2 millió forintot meghaladó értékben több mint ezer új könyvet várnak a Somogyi-könyvtárba.
A 2011-ben indult Márai-program keretében már harmadjára bővül jelentős mértékben, igényes olvasmányokkal a szegedi bibliotéka kínálata. Első alkalommal 2011-ben 3,2 millió forintot, másodjára 2012-ben közel 2 millió forintot fordíthatott a Somogyi-könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával állománya bővítésére, frissítésére. A  “Márai-pakknak” köszönhetően az elmúlt években összesen több mint 7 millió forint gyarapodásnak örülhetnek a könyvtár olvasói, a kicsiktől a nagyokig, a gyerekkönyvektől a tudományos irodalomig számos érdeklődési területen találhatnak új csemegéket a jelenlegi és a leendő olvasók.

Móra Ferenc műveinek legújabb kiadásaiból
A Somogyi-könyvtár hajdani igazgatója, Móra Ferenc, Szeged „hírös” írója kapcsán kettős évfordulót ünnepelünk 2014-ben: 135 éve született és 80 éve halt meg a "soktudományú ember". Mindmáig ismerősen csengenek kicsik és nagyok számára is versei, meséi. Több generáció nőtt fel A cinege cipője, A csókai csóka, a Dióbél királyfi, a Csilicsali Csalavári Csalavér, Az aranyszőrű bárány, A didergő király, vagy épp a Nagyhatalmú sündisznócska történetén. Máig népszerűek regényei is: például a Kincskereső kisködmön, az Aranykoporsó,vagy a Rab ember fiai.
A slow gondolkodás fontos része a lokális szemlélet: az olvasás esetében helyi írók előnyben részesítésére buzdít. Móra Ferenc újabb kiadású, tetszetős kivitelű kötetei kerülnek bemutatásra ezen a hétvégén. Móra Ferenc életéhez, írásaihoz kapcsolódó, 5 kérdésből álló totóval is várjuk az érdeklődőket.

Megfilmesített irodalom
A Belvárosi mozi szellemiségéhez kapcsolódva felhívjuk a látogatók figyelmét, hogy a Somogyi-könyvtár értékes DVD-tárral rendelkezik. A DVD-tár kialakításánál alapvető szempont volt a hazai és nemzetközi filmművészet kiemelkedő darabjainak beszerzése, az oktatást segítő kiadványok összegyűjtése, a mozgóképkultúra és médiaismeret „kötelező irodalmát” jelentő filmek, valamint jelentős irodalmi adaptációk beépítése a gyűjteménybe. Elsősorban kortárs irodalmi adaptációk könyv- és filmváltozatával jelentkezünk a slow hétvégén. A könyvtár kínálatát az adaptációkhoz kapcsolódó, 5 kérdésből álló totó színesíti a játékos kedvűek számára már a programot megelőző héten.

Átlagos (0 Szavazatok)

Rendezvények

ZÁRVA

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • KÖNYVvadászat
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekről