Rendezvény

Filmklub
2017. október 2. (hétfő) 17 óra
Szeged, Dóm tér 1-4., alagsori klub


Válogatás Bubryák István saját archívumából

Filmpremier – A Rabbiképző 140 éve (50 perc)

Rendező: Dombi Gábor
Producer: Bubryák István


Több kezdeményezés sikertelensége után száznegyven évvel ezelőtt, 1877. október 4-én I. Ferenc József engedélyével és támogatásával Budapesten megnyílt Európa első neológ rabbiképző intézménye.
Az Országos Rabbiképző Intézet rövid időn belül a neológia szellemi központjává, közösséget szervező rabbik, szellemi vezetők nevelő intézményévé, kibocsájtójává vált. Ebben a minőségben és szerepben telt elkövetkező majd’ 70 éve, de 1944. március 19-e után Adolf Eichman, a magyarországi deportálások legfőbb irányítója lefoglalta a fölbecsülhetetlen értékű könyvtári és kéziratgyűjtemény legbecsesebb darabjait. 3000 darabot Prágába, több tízezer kötet a Rózsadombon elhelyezkedő úgynevezett Magyar Zsidókérdés-kutató Intézetbe szállíttatott. Az intézetet bezárták, benne internálótábort rendeztek be, tetejére gépágyúállomást telepítettek. Az ostrom során beomlott a kifosztott épület egy része, közte a könyvtár is. Szinte mindent az alapokról kellett felépíteni.
A következő hetven év erről szólt. Löwinger Sámuel, Scheiber Sándor, Schweitzer József és Schöner Alfréd egymásra épülő rektori munkássága oda vezetett, hogy az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemet (OR-ZSE) a Magyar Köztársaság egyetemévé akkreditálták, amelynek fennállása harmadik évétől már "Zsidó Vallástudományi Doktori Iskolája" is van, ahol tudományos fokozat megszerzésére és habilitációra van lehetőség.
A 140 éves történet tovább folytatódik… 
Készült az Alapítvány a Zsidó Egyetemért és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatásával

 

 


A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Rendezvények

Szegedi Vakáció a fiókkönyvtárakban 2019
2019. június 17-től július 26-ig
A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban
Szegedi Vakáció az Agóra Gyermekkuckóban 2019
2019. július 1-től 26-ig
Agóra Gyermekkuckó, Szeged, Kálvária sgt. 23.
Nyári Deutsch-klub
2019. július
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Találkozzunk mindennap a Kuckóban!
  • Könyvhódító Vetítő
 

Képek a rendezvényekrő‘l