Rendezvény

2. Slow hétvége a Belvárosi mozival
2015. január 24-25. (szombat–vasárnap)
Belvárosi mozi, Szeged


SLOW-JÁTÉK
A szegedi Belvárosi mozi és a Somogyi-könyvtár közös játékán a helyes megfejtők színház-, illetve mozijegyet nyerhettek. Gratulálunk a szerencsés megfejtőknek!


Színházjegyet nyertek: Kónya Ferenc, Szilágyi Edit
Mozijegyet nyertek: Kalydi Péter, Németh Dorka


ONLINE JÁTÉK - 1.   A helyes válaszok: 1. 1986-ban; 2. A lassú, minőségi étkezés; 3. Utazás, olvasás, gyereknevelés, médiafogyasztás, mozi-film, design stb.;  4. Tudatosság, fenntarthatóság, nyitottság, őszinteség, emberközpontúság stb.; 5. Második alkalommal

ONLINE JÁTÉK - 2.
   A helyes válaszok: 1. Stefánia 2.; 2. 68; 3. dia, hangoskönyv, CD, DVD, LP; 4. DVD (feliratos), Siketek klubja; 5. Vak és a gyengénlátó használók számára


Könyvtár másként

Lassuljon a Somogyi-könyvtár művészeti és zenei gyűjteményével, valamint Hangoskönyvtárával!

Egy hétvége a lassulás jegyében a Belvárosi mozi összes zegében és zugában, ahol vendég a Somogyi-könyvtár is.

2. Slow hétvége (Belvárosi mozi)


A Somogyi-könyvtár művészeti- és zenei gyűjteménye (Dóm tér 1-4., 1. emelet) a könyvtár nyitva tartási idejében szeretettel várja a könyvek mellett a zenét, filmet kedvelő érdeklődőket.

 


Közel 3500 CD és több száz film segítségével biztosítja a szabadidő eltöltését, valamint speciális dokumentumaival támogatja a közép- és felsőfokú tanulmányok sikeres elvégzését is. A CD-ket és DVD-ket lehet  helyben használni, vagy emelt szintű szolgáltatásként kölcsönözni.
A tudomány minden területéről folyóiratok, napilapok, női magazinok is várják az olvasást, szórakozást, kikapcsolódást kedvelő olvasóinkat.

A Slow hétvégén ezekből a dokumentumokból kapnak a rendezvény látogatói a rendhagyó körülmények között ízelítőt.
 

A Hangoskönyvtár az idén 35 éve, hogy jelenlegi helyén a Stefánia 2. szám alatt várja vak és gyengénlátó használóit, valamint látó olvasóit.

 

A Slow hétvégén az érdeklődőknek lehetőségük lesz megismerkedni a hangoskönyvtár speciális szolgáltatásaival és dokumentumaival.
A helyszínen belehallgathatnak a hangoskönyvekbe, a legkisebbek pedig óránként diafilmet nézhetnek.

A könyvtárosok különféle feladványokkal és kvízjátékkal várják a rendezvény látogatóit, valamint a vállalkozó kedvűek játékos formában kipróbálhatják magukat a látás nélküli világban is. A legügyesebbek színházjegyet, illetve mozijegyet nyerhetnek.

A bakelitlemez gyűjtők figyelmébe ajánlják a Somogyi-könyvtár kiárusításra szánt lemezeit, amelyek a moziban megvásárolhatóak lesznek.

Aki még nem iratkozott be a könyvtárba vagy már lejárt az olvasójegye, fél évre kedvezményesen megteheti, ha a beiratkozási nyomtatványért eljön a moziba.


Orvostudomány a képzőművészetben című kiállítás megtekintése tárlatvezetéssel a Somogyi-könyvtárban (Dóm tér 1-4.)

2015. január 24. (szombat) 11.00 óra és 14.00 óra - a tárlatvezetésre gyülekező a Somogyi-könyvtár földszinti adminisztrációjánál.

A tárlat a könyvtár dokumentumait felhasználva egy különleges témakört dolgoz fel: a művészet és a tudomány – ezen belül is az orvoslás találkozását jeleníti meg. A művészettörténet változatos korszakaiból szemezgető válogatás témái az orvos és az orvosi beavatkozások ábrázolása, anatómia és bonctan, a betegségek és a betegek megjelenítése, gyógyítás és gyógymódok. Mindezt képzőművészeti albumok és orvos- és gyógyászattörténeti munkák felhasználásával mutatjuk be.
 

Egy kézzel írott oldal az Újszövetségből
A Slow hétvégén folytatódik az Újszövetségi Szentírás könyveinek kézírásos másolása. A kezdeményezést 2014 szeptemberében Benyik György teológus, a Szegedi Biblikus Konferencia szervezője és köteteinek szerkesztője, a Tátra téri Szent Gellért templom plébánosa hirdette meg a templom építésének 40. évfordulója alkalmából.
A „Vigyünk kézzel másolt szegedi Bibliát Ferenc pápának!” címmel közzé tett fölhívásban olvasható, hogy a terv még 1983-ból való: ekkor a plébános Soltvadkerti lelkigyakorlatos üdülőházának vendégei kezdték másolni Máté evangéliumát. A kézirat jelenleg Márk evangéliumánál tart.

A bibliamásoláshoz csatlakozó jelentkezők egy A/4-es oldalra róják az Újszövetség sorait, a lap alján pedig aláírásukkal teszik személyessé a másolatot. Benyik György tervei szerint az elkészült kéziratot egy szegedi zarándoklat keretében viszik el Rómába, s adják át Ferenc pápának.

A Slow hétvégét követően a Hangoskönyvtár (Stefánia 2.) munkatársai várják az önkéntes bibliamásolók jelentkezését a 62/635-394-es telefonszámon, valamint e-mail címen.

Rendezvények

ZÁRVA

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • KÖNYVvadászat
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekrő‘l