Összes kiállítás

Anno 1918
2018. október 5-től december 5-ig
Dóm tér 1-4., földszinti kiállítótér

A kiállítás 100 évvel ezelőtti történéseket elevenít fel: hogy élt 1918-ban a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat is igyekszünk felidézni: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését.
A tárlaton 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok vetítik elénk az év eseményeit és szereplőit – kiegészítve könyvtárunk gyűjteményének néhány újabb, a korszakot idéző kötetével.
 

Évek és érzések – 60 éves a Somogyi-könyvtár kötészete
2018. október 5-től 31-ig
Dóm tér 1-4., földszinti kiállítótér

"Szép foglalkozásunknak, a könyvkötésnek színvonalát csak az intelligens, szakmájának minden csínját-bínját tökéletese értő szakmunkásság tudja fenntartani elismerésre méltó fokon" – idézet a Kézikönyv könyvkötők és rokonszakmabeliek részére című kötetből (1936)
 

Szabó Magda – a Móra Kiadó vándorkiállítása
2018. október 4-től október 31-ig
Dóm tér 1–4., Gyermekkönyvtár


Kiállítás gyermekek és nagyon okos felnőttek számára

A tablók az írónő életútját, műveit mutatják be.

Megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében, csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges.

 

65 éve született Parti Nagy Lajos - kamarakiállítás
2018. októbet 4-től november 3-ig
Dóm tér 1-4., 2. emelet

„Lényegében ez motivál: a lehető legpontosabban körbeírni, amire úgysincs szavunk.” - A kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb nyelvművésze, emblematikus alakja. „Posztmodern költőkirály”, aki költőként, próza- és drámaíróként, illetve műfordítóként is meghatározó helyet foglal el napjaink magyar irodalmában.
 

175 éve született Edvard Grieg zeneszerző
2018. október 8-tól november 10-ig
Dóm tér 1–4., 1. emelet folyóirat-olvasó


Kamarakiállítás

Edvard Grieg 1843. június 15-én született Bergenben. A hegedűvirtuóz Ole Bull javaslatára a lipcsei konzervatórium növendéke lett, ahol Mendelssohn és Schumann zenéjének hatása alá került. Többször megfordult Rómában, itt találkozott Ibsennel és Liszt Ferenccel. 1885-ben Bergen mellett építette fel otthonát, a Troldhaugent, ahová ma is sűrűn zarándokolnak el emlékének tisztelői. 1897-ben a berlini akadémia tagja lett. Legnépszerűbb darabja az Ibsen művéhez írt Peer Gynt-szvit, e téma irodalmi és zenei téren a legismertebb norvég műalkotások egyike. Az 1880-as évek végétől Európa-szerte ünnepelték. 1907. szeptember 4-én halt meg Bergenben.

 

Zöldellő – Baczkó Andrea keramikustanár kiállítása
2018. október 24-től november 21-ig
Dóm tér 1–4., 1. emeleti folyóiratolvasó


A tárlatot 2018. október 24-én (szerdán) 17 órakor Tóth Zoltán, a Vedres István Építőipari Szakgimnázium tagintézményvezető-helyettese nyitja meg.

„Minden természeti képződmény, minden falevél, termés, rovar, ember vagy emberi ujjlenyomat egyedi, megismételhetetlenül egyszeri. A természetben található változatos formák lenyűgöznek. Ezek belső szerkezetének harmóniájából építkezem. A kerámia az őselemekből épül fel: föld-darabból alakítom, víz által válik formálhatóvá, majd a tűz teszi véglegessé. A természethez ennél közelebb már nem is kerülhetnék.” (Baczkó Andrea)

(kép: artszeged.hu)

 

Lét-elemek – Fekete Miklós festőművész kiállítása
2018. szeptember 13-tól október 20-ig
Dóm tér 1-4., 1. emelet


„Festészetemben egy elvont világ képzeletbeli tájait járom be, melyben a gesztuális, dinamikus elemek gyakran találkoznak mértanias-statikus alakzatokkal.
E két pólus közti feszültséget igyekszem kiaknázni képeimen, akár úgy is mondhatnám, hogy ez festői világom lételeme” – fogalmazta meg művészi hitvallását Fekete Miklós.

 

Indiai barangolás - fotókiállítás
2018. október 1-jétől 31-ig
Odesszai fiókkönyvtár, Székely sor 11.


Szepesi Katalin fotói


2018. október 18. (csütörtök) 17 óra – Kiállításmegnyitó és beszélgetés Szepesi Katalinnal

 

A víz érintése
2018. október 1-jétől 31-ig
Petőfi-telepi fiókkönyvtár, Szántó Kovács János u. 28.


Kiállítás 2018 Oscar-díjas filmalkotásairól

 

A Füvészkert arcai – az SZTE Füvészkert fotókiállítása
2018. szeptember 5-től október 31-ig
Északvárosi fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Közel száz év nem múlik el nyomtalanul a természet felett. Talán még nagyobb változást idéz elő egy minden szegletében élő, mégis emberi kéz által kialakított és folyamatosan formált környezetben, mint egy botanikus kert. Időről időre új növényfajok jelennek meg a gonddal kialakított kertben, némelyek pedig eltűnnek, hogy átadják másoknak helyüket. Színek és formák versengnek egymással, hogy mutassák a természet és a növényvilág sokszínűségét, változékonyságát.

A szegedi Füvészkertben sétáló látogatót a képeken megjelenő formák és hangulatok, a kert főszereplői, a növények látják vendégül. Mindenkit szeretettel várunk egy földrészeken átívelő utazásra, hisz a csodát élőben kell látni!
 

Manóságok
2018. szeptember 3-tól október 31-ig
Móra utcai fiókkönyvtár, Móra u. 21.

Ízelítő a Manó Könyvek illusztrátorainak rajzaiból

A Manó Könyvek Kiadó célja minden korosztály számára szerethető könyveket álmodjon meg, és adjon ki. Ez elképzelhetetlen lenne kiváló illusztrációk nélkül. Néhány kedves illusztrátor, a kiadó könyveihez készült rajzaiból mutat meg néhányat ezen a kiállításon.
Ha tetszett, keressétek meg őket a könyvekben is!
 

Deákos naptárfotók 2017–18
2018. október 1-jétől 31-ig
Csillag téri fiókkönyvtár, Kereszttöltés u. 29.


Nyolc éve hagyomány már a Szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban, hogy a fotózás iránt érdeklődő tanulók egy tanév eleji verseny keretében benyújtják az elmúlt év során készült legjobb fotóikat, és a legeslegérdekesebb alkotások az azévi deákos kártyanaptárakon jelennek meg az alkotó nevével és osztályával együtt. A kiválasztottak így az egész iskola előtt büszkélkedhetnek a tehetségükkel.

 

Ugra-bugra 2017 – fotókiállítás
2018. október 1-jétől 31-ig
Dóm tér 1-4., Internet-Tér


Tematikus kiállítás a Deák Gimnáziumért Alapítvány támogatásával

A fotózás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a Deák Ferenc Gimnázium tdiákjai körében. A média tagozat tanulói rendszeresen kapnak olyan kreatív feladatot, amely során bizonyos szempontoknak megfelelve kell adott számú fényképet elkészíteniük úgy, hogy közben törekedjenek a tanult képalkotási szabályok figyelembe vételére. Az itt látható kiállítás is egy ilyen iskolai feladat nyomán állt össze. A diákok rengeteg színvonalas és/vagy mókás képet nyújtottak be. Az ő munkáik kiegészültek a gimnázium más osztályaiban tanuló tehetséges fiatalok képeivel, valamint egy volt deákos diák, Kondor Csaba operatőr munkáival is. ...

 

Kortárs költők portréi – fotókiállítás
2018. október 1-jétől 31-ig
Csillag téri fiókkönyvtár, Kereszttöltés u. 29.

Fotóválogatás azokról a kortárs költőkről, akik a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Szép versek köteteiben szerepelnek
 

A Dél-Alföld madarász szemmel
2018. szeptember 3-tól október 31-ig
Szőregi fiókkönyvtár, Magyar u. 14.

Ampovics Zsolt fotókiállítása
 
A páratlan szépségű, mozaikos és állatfajokban gazdag Dél-alföldi régió néhány gyöngyszemét ismerheti meg a kedves látogató, melyek minden nap körülvesznek bennünket, de rohanó világunkban sokszor elmegyünk mellettük. Reméljük a kiállított fotók alkalmat teremtenek arra, hogy picit kiszakadjunk az ember által létrehozott mesterséges környezetből és rácsodálkozhassunk ezekre az értékekre.
 

A Nap-Fény Fotókör kiállítása
2018. október
Agóra Gyermekkuckó és Tápai fiókkönyvár
 

Kiállítás a fotókör tagjainak képeiből

ŐszAgóra Gyermekkuckó

Az ősz színei Tápai fiókkönyvtár

 

A Nemzet Színészei – „KovZsi" Kovács Zsigmond portrékarikatúrái
2018. szeptember 3-tól október 31-ig
Rókusi fiókkönyvtár, Vértói út 5.

Kovács Zsigmond 2008 óta „KovZsi" művésznéven alkot, jászberényi születésű, de szegedi művésznek vallja magát.
 

Rendezvények

Meséről mesére
2017. október 18. (csütörtök) 16.30
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár
Játékos nevelés
2018. október 18. (csütörtök) 16.30
Móra utcai fiókkönyvtár, Móra u. 21.
BabaKuckó
2018. október 19. (péntek) 10–11 óra
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Színházi - könyvtári játék
  • Könyvkirály
 

Képek a rendezvényekről