Összes kiállítás

Egy nagy tudású muzsikus – 150 éve született Király-König Péter
2020. június 18-tól július 15-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér


Király-König Péter 1870-ben Stájerországban született. A zenével már kisgyermekkorában megismerkedett. 11 évesen az admonti bencés kolostorba került énekesfiúként. 1885-ben a grazi főgimnáziumot kezdte. Ekkor már tehetséges hegedűjátékos volt. Hetedikes gimnazistaként XIII. Leó pápa 50 éves papi jubileumán saját kompozíciójával szerepelt, majd az iskola házi színpadán adták elő operáját. Később teológiát tanult. 1893 őszétől Koessler János növendékeként felvették a budapesti Zeneakadémiára, amit támogatók anyagi segítségével, ösztöndíjakat elnyerve, magánórákat és templomi orgonajátékot vállalva tudott elvégezni. Diploma után 1897-ben a troppaui színházhoz szerződött korrepetitorként, másodkarmesterként, majd visszatérve Magyarországra a következő években több társulatnál is megfordult. 1904-től Szeged zenei életének meghatározó szereplője lett.

 

160 éve született Baumhorn Lipót
2020. június 25-től augusztus 27-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér

Baumhorn Lipót a századforduló egyik legtehetségesebb és legtöbbet foglalkoztatott zsinagógaépítője. 1903-ban épült fel főműve, a szegedi Új zsinagóga, de építészetének számos világi emléke is megtalálható a városban. Szecessziós stílusú banképülete, városképet meghatározó bérpalotái fontos részei Szeged építészeti örökségének. A tárlat az építész szegedi munkásságát mutatja be a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében.
 

„Fénybe borult árnyékaink” – Fodor Barbara kiállítása
2020. július 7-től augusztus 24-ig
Dóm tér 1-4., 1. emelet


„Csak érzelmekkel lehet átváltoztatni fénnyé a sötétséget és cselekvéssé az apátiát.”  /Carl Gustav Jung/

Fodor Barbara munkái énünknek tudattalan, olykor megtagadott, elutasított, vagy ez idáig rejtve maradt tartalmaira világítanak rá és hozzák őket felszínre, a fénybe, szabad asszociációinak vizuális megjelenítésével. Mint amikor az ember álmában meztelenül áll az őt vizslató tömeg előtt, az alkotó hasonlóan leplezetlenül tárja elénk lecsupaszított, intim, belső világát, mely bővelkedik erotikus, emberi, ugyanakkor szokatlan, álomszerű szimbólumokban. Néhol nagyon érzékeny, néhol pedig zsigeribb, ösztönösebb gesztusok és erős cselekedni, alkotni, kifejezni vágyás jellemzik képeit.

 

FRAUenTITÄT TO GO
2020. június 15-től augusztus 14-ig
Dóm tér 1–4., 2. emelet

A Goethe Intézet vándorkiállítása a százéves női választójog témájából kiindulva könyveken, albumokon és magazinokon keresztül mutat be meghatározó, kurrens témákat a nők társadalmi helyzetét illetően a német és európai kultúrában a politika, a mindennapi élet és a művészet területén. A kiállítás anyaga a női választójog kérdését és az ehhez kapcsolódó politikai olvasatot tárgyalja. Irodalmi, kulturális és publicisztikai kiadványokon keresztül mutatja be a női egyenjogúság történetét és aktuális helyzetét.
 

Szecesszió Szabadkán – Kisimre Ferenc publicista fotókiállítása
2020. július 1-jétől 31-ig
Rókusi Fiókkönyvtár, Vértói út 5.


Szabadkai pillanatképek

Földrajzilag, de lélekben is a legközelebb áll hozzánk első testvérvárosunk – Szabadka. Az 1966-ban aláírt, majd 2003-ban megújított testvérvárosi kontraktus Szeged–Szabadka között kiváló lehetőségeket biztosított a gazdasági, a kulturális, az oktatási tevékenységben való közös fejlődésben. S ezzel élt is a két város. Korábban is, napjainkban is. Nagyon sok családi, baráti szál fűzi egymáshoz az észak bácskai és a Tisza-parti város lakóit, akik gyakran keresik fel egymást. Szabadka, a szecesszió városa, gazdag történelmi, kulturális látnivalót kínál az odalátogatónak. A városháza, a közelmúltban felújított zsinagóga, a mindig pezsgő élet látványát kínáló tejpiac, a helyi katolikus, református, ortodox templomok, a belváros csodaszép sétánya az olimpiai emlékművel, de a várostól alig 9 kilométerre lévő Palicsi tó is kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt mindnyájunknak.
Menjünk el Szabadkára!...

 

Arcok – Szabó Luca fotói
2020. július 8-tól augusztus 31-ig
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Szabó Luca szucmom fotókiállítása
 

„Egyedül a felhők felett”
2020. július 1-től augusztus 31-ig
Petőfi-telepi Fiókkönyvtár, Szántó Kovács János u. 28.


A könyves összeállítással a 120 éve, 1900. június 29-én született Antoine de Saint-Exupéryre emlékezünk.

"Mert miképpen a fáról, azonképpen az emberről sem tudsz semmit, ha életét szétszakítod folyamatában, ha változásaira darabolod. A fa nem mag, nem vessző, hajlékony törzs, majd végül kiszáradt rönk. Nem kell részekre bontani ahhoz, hogy megismerd. A fa az az erő, amely lassan magába öleli az eget. Akárcsak te, kis emberpalántám. Isten a világra hoz, nagyra növeszt, aztán sorjában vágyakkal, megbánásokkal, örömökkel és szenvedésekkel, haragokkal és megbocsátásokkal ajándékoz meg, s végül magához szólít. De te eközben nem vagy sem az a bizonyos iskolás gyerek, sem az a hitvestárs, sem az az aggastyán. Hanem az vagy, aki beteljesedik." (Citadella)

 

Hétköznapi perspektívák – dr. Fenyvesi Anna fotókiállítása
2020. július 1-jétől 31-ig
Móra Utcai Fiókkönyvtár, Móra u. 21.


Fenyvesi Anna a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének oktatója, nyelvész. PhD-ját a Pittsburgh-i Egyetemen (USA) szerezte 1998-ban, a Debreceni Egyetemen habilitált 2013-ban. Általános nyelvészetet, szociolingvisztikát, kétnyelvűséget tanít az egyetemen, kutatási területe az amerikai magyarok kétnyelvűsége, és a határon túli magyarok nyelvhasználata, nyelvi attitűdjei.
12 éves kora óta fotózik: Szmenával kezdte, Practicával folytatta, 2001-ben állt át digitálisra (jelenleg Lumix G7-je van). 2018-ban 9 hónap alatt ért el a guru szintre a GuruShots.com internetes fotóverseny oldalon. Kedvenc fotótémája a bicikli: lenyűgözi a geometrikussága, hasznossága, eleganciája, s az, ahogy hozzájárul(t) a nők szabadságának kiteljesedéséhez szerte a világon (Szegeden pedig mindennapi közlekedési eszköze). A jelen kiállításra a mindennapok perspektíváit körüljáró képeiből válogatott: lépcsőházak, metróállomások, egyéb hétköznapi helyek fotóit. A fotózás mellett a másik hobbija az üvegékszer készítés. Három gyereke van: András (23), Júlia és Emília (18).

 

Örömmel Öltögetők
2020. július 1-jétől 31-ig
Szőregi Fiókkönyvtár,, Magyar u. 14.

A szőregi Örömmel Öltögetők kézimunkacsoport kiállítása
 

Színes világunk
2020. július 1-jétől 31-ig
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.

Kiállítás Gombosné Donka Emese fotóiból
 

Ugra-bugra – fotókiállítás
2020. július 1-jétől 31-ig
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.


Tematikus kiállítás a Deák Gimnáziumért Alapítvány támogatásával

A fotózás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a Deák Ferenc Gimnázium tdiákjai körében. A média tagozat tanulói rendszeresen kapnak olyan kreatív feladatot, amely során bizonyos szempontoknak megfelelve kell adott számú fényképet elkészíteniük úgy, hogy közben törekedjenek a tanult képalkotási szabályok figyelembe vételére. Az itt látható kiállítás is egy ilyen iskolai feladat nyomán állt össze. A diákok rengeteg színvonalas és/vagy mókás képet nyújtottak be. Az ő munkáik kiegészültek a gimnázium más osztályaiban tanuló tehetséges fiatalok képeivel, valamint egy volt deákos diák, Kondor Csaba operatőr munkáival is.

 

Virágok – Némethné Nagy Mária kiállítása
2020. július 1-jétől 31-ig
Francia utcai fiókkönyvtár, Kossuth Lajos sugárút 69-71.


Kiállítás Némethné Nagy Mária festményeiből

Az alkotó honlapja

 

A Nap-Fény Fotókör kiállítása
2020. július
Dorozsmai Fiókkönyvtár, Negyvennyolcas u. 12.; Tápai Fiókkönyvtár, Budai Nagy Antal u. 20-22.


Hidak – határon innen és túl – Dorozsmai Fiókkönyvtár

Válogatás a fotókör tagjainak képeiből – Tápai Fiókkönyvtár
 

Rendezvények

Szegedi Vakáció az Agóra Gyermekkuckóban, 2020
2020. június 29-től július 31-ig
Agóra Gyermekkuckó, Szeged, Kálvária sgt. 23.
Szegedi Vakáció a fiókkönyvtárakban, 2020
2020. július 1-től 31-ig
A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban
Szegedi Vakáció a Gyermekkönyvtárban, 2020
2020. július 13-tól augusztus 20-ig
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • KÖNYVvadászat
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekről