Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Univerzumokon át, könyvekkel, otthonról!


Furcsa időket élhetünk akkor, mikor ráköteleznek minket tavasz beköszöntével, hogy ne mozduljunk ki lakásunkból. Vágyódik a szívünk a jó idő, a napsütés és friss levegő után, mégis hiába. De bizony van miért maradni, és nagyon is nyomós okkal. Ámbár számtalan lehetőségünk akad az utazásra. Ragadjunk le egy könyvet a polcról, üljünk az ablak mellé a napfénybe, és engedjük szabadjára képzelőerőnket, fantáziánkat; adjuk át magunkat a sorok szőtte világokon át tartó utazásnak. Ezen sorozatunk célja, hogy megkönnyítse az otthon tartózkodást és olyan könyveket ajánljon nektek, melyek páratlan kalandban részesítenek titeket a könyvek és regényírók világában. Hiszen ha belegondolunk, minden könyv egy ajtó, mely ajtón túl egy másik világba léphetsz. Legyen az a valósághoz leginkább közel, de legalább annyira távol egyaránt. Így biztonságban, a kanapéról, fotelből élhetsz át fantasztikus utazásokat mesebeli tájakon.
 

 

 

J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura. Utazás Középföldére

Miért is ne kezdhetnénk kalandunkat egy hatalmas, mesés tájakat átívelő történettel, Tolkien méltán híres és korszakalkotó művével, A Gyűrűk Urával? Ha igazán kiszeretnél szabadulni otthonról, ez a csodaremek egy páratlan útra szólít téged Zsákos Frodóval és cimboráival. Hiszen maga a regény is egy hatalmas útról szól, teli kalanddal, batárosággal, harccal, varázslattal. Nem csupán az izgalom kísér majd téged utadon, de a szeretet és barátság igazi megtestesülése száll feléd olvasás közben, az egymás mellett való kitartás és megbecsülés lengi körül ezt a bámulatos művet. Kísérjen téged jó szerencse és vidámság kedves olvasó kalandor, és ismerd meg Középfölde történetét, népeit, szokásait. „Az út örökre megy tovább, felhők alatt és hold alatt, de bármilyen messze tért, a láb végül hazafelé halad.”

 

 

C.S. Lewis: Narnia krónikái. Utazás Narniába

Ha van otthon egy ruhásszekrényed, márpedig miért is ne lenne, akkor lehetőleg mielőtt belemászol, és ott töltöd a karanténidőszakod hátralevő részét, hogy eljuss Narniába, lehet érdemesebb lenne kinyitni a Narnia krónikáinak első kötetét; vagy vigyél be egy zseblámpát a szekrénybe. Történetünk kezdetén úgy szólván egy hasonló szituációban találhatjuk hőseinket és magunkat, mint amelyet talán most is élünk. Így egy valóság-fikció történelmi keresztmetszet tárul a szemünk és képzeletünk elé, ahol is a második világháború következménye képpen főszereplőink elutaznak Londonból egy biztonságosabb vidékre és ott meghúzzák magukat; azonban nem tudják, hogy életük legnagyobb kalandja a biztonságot nyújtó menedékben kezdődik. Mégpedig egy ruhásszekrénnyel.. A világhírű C. S. Lewis hét kötetben megírt Narnia krónikái sorozat megmutatja nekünk milyen a családon belüli összetartás, az egymás iránt táplált szeretet és testvéri kapcsolat, egy többszáz oldalon át húzódó vissza-vissza térő kalandon keresztül. Hiszen ahogy napjainkban is a család védelme, az összetartás és szeretet most igazán méltó prioritást érdemel. „A rossz jóra fordul, ha Aslan visszatér, Az ő hangjára a bánat megszűnik. Ha fogait csattogtatja, a tél megfutamodik, Ha mancsait összecsapja, a tavasz közeleg.”

 

 

Christopher Paolini: Eragon. Utazás Alagaësiaba

Ki ne szeretne sárkányháton lovagolni? Valószínűnek tartom, aki valamelyest is beleásta már magát a fantasy világok univerzumaiba, annak már egészen biztos megfordult a fejében, hogy kipróbálná a sárkánylovaglást. Nos, Paolini négy részes Örökség-regényciklusának köteteiben belepillanthattok, milyen is a sárkánylovasok küzdelemmel, harcokkal és bátorsággal teli élete. Valamint megismerkedhettek Eragon, a kamaszfiú kalandjaival és Saphirával, a sárkányával, ki a lovasok ideje utáni utolsó fennmaradt sárkányok egyike.
Lelj hű barátra a sárkányokban, és lehetőleg ne ijedj meg a magasságtól kedves olvasó! „Békülj meg azzal, hogy ott vagy, ahol vagy, és azzá lettél, amivé lettél. Az emberek sokszor tudják, mit kell tenniük. Csak annyit kell tenned, hogy megmutatod nekik az utat – ez a bölcsesség.”

 

 

Richard A. Knaak: Végtelen forrás. Utazás Azerothba

Valamelyest a jéghegy csúcsa metaforánál maradva, a népszerű Warcraft-univerzum nem csupán a videójátékairól, valamint a belőle készült filmről híres, hanem legalább annyi, ha nem több, képregény, könyv és könyvsorozat is készült eme epikus sokak által kedvelt fantasy világról. Ezekből a könyvekből pedig igazán megismerhetjük Azeroth és a Warcraft részletes, mélyenszántó történelmét, társadalmát és fontosabb szereplőit. Richard A. Knaak háromrészes Az ősök háborúja könyvsorozatában – melynek első része a Végtelen forrás – bepillantást nyerhetünk a már játékokból jól ismert Azeroth és az Északi Királyság kialakulásának történelmébe; visszavezet minket a kezdetek kezdete előtti időkbe, mikor oly tragikus történések mentek végbe, ami végeredményben egy hosszú-hosszú háború előszele volt. Nem pusztán Azeroth népeinek fennmaradása a tét, hanem az egymás közt dúló viszálykodás mellett az összefogás a közös ellenséggel szemben is nagy szerepet játszik. Ezekkel együtt pedig megtudhatunk számos olyan apró, ámbár kulcsfontosságú részletet: miként is jött létre Azeroth; kik is azok a mitikus lények, akik miatt létezik az élet, a föld, a mágia, az idő és az álmok birodalma. Mivel napjainkban is a közös összefogás, az együttes cél és gondolkodás lenne a megfelelő megoldás egy számunkra félelmetes erő legyőzésére, így kedves olvasó meríts egyet a Végtelen forrásból, és ismerd meg a Warcraft világát egy olyan szemszögből, ahonnan még a monitoron vagy filmvásznon keresztül sem láttad. „Minden állat, minden egyes teremtmény létezésének megvan a maga oka és célja. Mind részesei az erdő változásainak, és engedelmeskednek a természet rendjének.”

 

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk


A hónap könyve, 2020. március

2019-es, felújított kiadás

Szeged - a város folyóirata


Interjúk a Szegedért Alapítvány 2020. évi díjazottjaival
Kálmány Lajos és Borbély Mihály kultusza a vajdasági folklórkutatásban
Szegedi bűnhistória: gyilkolásból meggazdagodva is nyomorban élt a rókusi sorozatgyilkos
Szeged zenei életének napszámosa: Várady Zoltán