Kiállítások a központi könyvtárban

1848-49
2018. március 22-től május 9-ig
Dóm tér 1-4., földszinti kiállítótér


A Somogyi-könyvtár különgyűjteményeinek anyagából összeállított kiállítással emlékezik meg a forradalom és szabadságharc 170 évfordulójáról. Az érdeklődők megtekinthetik a Helyismereti gyűjteményben őrzött korabeli plakátokat és aprónyomtatványokat. Negyvennyolcasok az amerikai polgárháborúban alcímmel a Vasváry-gyűjtemény dokumentumaiból láthatnak válogatást: fényképeket, visszaemlékezéseket a Lincoln hadseregében szolgált magyar – köztük szegedi – hősökről.

 

Vasváry Ödön és gyűjteménye – a kutatás szolgálatában
2018. március 22-től május 9-ig
Dóm tér 1-4., földszinti kiállítótér

130 éve született Vasváry Ödön, amerikai magyarsággal foglalkozó gyűjteménye pedig 40 éve került a Somogyi-könyvtárba. Ebből az alkalomból kiállítással emlékezünk az adományozóra.
 

A Gyimes-völgy kincsei – kiállítás
2018. március 29-től április 7-ig
Dóm tér 1-4., 1. emeleti folyóiratolvasó


Pigniczki Kata képi ábrázolás alapszakos, képgrafikus hallgató a Szegedi Tudományegyetemen, emellett szabadidejében évek óta a tojásírás hagyományával és technikájával foglalkozik. Közel 5 éve aktív résztvevője országos kiállításoknak.

A kiállítás megnyitója: 2018. március 29. (csütörtök) 17 óra
 

Olvasókör rózsával – Sejben Lajos kiállítása
2018. március 1-jétől 29-ig
Dóm tér 1-4., 1. emeleti folyóiratolvasó


A művész kiállításának tematikáját a hely szelleméhez, könyvtárunk olvasóterméhez igazította. Most látható művei sok szálon kötődnek a könyvekhez. Falra akasztható reliefek, assamblage-ok, a legkülönbözőbb anyagokból készült könyvtárgyak láthatók itt. Ezek igazodnak az olvasás, a tudás megszerzésének egy fajta korábbi, klasszikus formájához, annak meghitt elmélyült hangulatához. A könyvek illata, a megsárgult lapjai felidézik az idő rágta formákat. Emellett láthatók a művész  új rózsás képeiből válogatott darabok a „Műterem” sorozatból,- amin a műterembe az utcáról bevetített fények, árnyékok jelennek meg a képeken, kiegészítve lírai absztrakt elemekkel.

 

Világszínház – a színház világa
2018. március 1-jétől 28-ig
Dóm tér 1-4., 1. emelet


Március 27-én lesz 40 éve, hogy ezen a napon a világ minden részén egyszerre ünneplik a színház világnapját. Ilyenkor a színházakban neves színházi alkotók – rendezők, drámaírók, színészek – üzenetét, a színház jövőjéhez kapcsolódó gondolatait olvassák fel  az aktuális előadás előtt.

Könyvtári kamarakiállításunkon olyan könyvekből válogattunk, amelyek a színház színes világát mutatják be a különböző történelmi korokban az ókortól napjainkig. Látható ezekben a színjátszás történetének változása, a mosolygó és szomorú álarcos színészek játéka, a különböző szabadtéri és épített zárt színházépületek, a játék stílusának alakulása. A régi és újabb kiadványok bőséges képanyaggal hozzák közel a színházi díszletek és szépséges jelmezek látványos világát.

 

Kávéházi hangulatok
2018. március1-jétől 31-ig
Dóm tér 1-4., földszinti Internet-Tér

Pigniczki Ágnes fotói a Közéleti Kávéház estjeiről
 

Deutsch lehren lernen (DLL) sorozat – könyvajánló
Dóm tér 1-4., 2. emelet


Újabb német nyelvű módszertani anyagokkal bővítettük könyvtárunk állományát.

 

Rendezvények

Internet Fiesta 2018
2018. március 21-28.
Szeged, Dóm tér 1-4.
Önismeret háromféle megközelítésben
2018. március 22. (csütörtök) 14.30
Móra utcai fiókkönyvtár, Móra u. 21.
Könyvgyűjtés Kárpátaljára
2018. március 22-ig
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Színházi - könyvtári játék
  • Könyvkirály
 

Képek a rendezvényekről