Könyvajánló

Zsolnay aranykora. Gyugyi László gyűjteménye
A hónap könyve, 2018. május

A gyűjtő dr. Gyugyi László mérnök-kutató Amerikában ismerkedett meg a Zsolnay művészeti kerámiákkal a 70-es években, és ekkor el is kezdte a gyűjtésüket. Elsősorban az eredetileg exportra és világkiállításokra küldött magas minőségű műveket gyűjti a historizmus (1874-1898) és a szecesszió (1898-1910) időszakából.

Gyűjteményéből már többször szerveztek kiállítást, Pécsett állandó tárlaton láthatók egyes darabok 2009 óta az e célra restaurált Sikorski-házban, a Zsolnay Kulturális Negyedben. Könyv is jelent már meg a gyűjteményről 2006-ban, jelen kötetben ahhoz képest száz új tárgy is helyet kapott.
Zsolnay-gyűjteménye Magyarország kulturális örökségének része. Több kitüntetésben is részesült, pl. 2009-ben vehette át a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjét, 2011-ben szülővárosának, Tamásinak lett a díszpolgára, 2014-ben pedig Pécs is díszpolgárává avatta.
A kötet egy köztulajdonba került magángyűjteményt mutat be. A bevezető rész után a gyűjtő, dr. Gyugyi László mesél a gyűjteményről, a gyűjtés módszereiről, szempontjairól és magukról a tárgyakról, melyeket a könnyebb áttekinthetőség kedvéért vizuális csoportokba rendez. A könyv további fejezetei ezekre a csoportokra épülnek, melyeket elkészülésük szerint időrendi sorrendben tekinthetünk át. A historizmus fejezetének elején Zsolnay Vilmosról és a művészi kerámiagyártás kezdeteiről olvashatunk, valamint a fejezet során megismerhetjük az ide sorolt tárgyak tervezőit és az elkészítési technikákat.
A második nagy fejezet a Millenniumra készített tárgyakat mutatja be, az utolsó rész pedig a szecessziós munkákat, technikákat és az ekkor a gyárban foglalkoztatott művészeket.
A könyv utolsó részében a műtárgyak forrásadatait is megadják a szerzők, valamint válogatott irodalomlistát is kapunk könyvekről és kiállítási katalógusokról.

Az 1870 – 1920 közötti időszakban lett világhírű Zsolnay Vilmos neve és munkássága. Kézműves módszerekkel egyedileg kivitelezett tárgyak ezek; nemigen található ebből az időszakból két pontosan egyforma Zsolnay-kerámia. Rengeteg művészi igényű használati tárgy és díszmű készült ebben az időszakban: csupán az alkalmazott formák száma több mint 8000 volt, a díszítmények, azaz a dekorok száma meghaladja a négyezret, a variációkat, a máztechnikai és színezési változatokat megbecsülni sem lehet. A világpiacra eljutott sokféle Zsolnay-tárgy közül mindig a legjellemzőbbnek és a legjobbnak ítélt variációk kerültek a gyűjteménybe.
A tárgyak fotóit nézegetve és a kísérő szövegeket olvasva kirajzolódik előttünk a gyár és a család sorsa is (az 1920-as évek utáni helyzetről az epilógusban kapunk rövid áttekintést), hiszen a család és a gyár, a műalkotások története szorosan összefonódott. A Zsolnay-család tagjai vagy vegyészként vagy művészként (tervező és / vagy kivitelező) vettek részt a gyártásban, vagy a gyár vezetésében, menedzselésében dolgoztak. A gyár családi fészek, művésztelep és laboratórium volt egyszerre, ahol világszínvonalú műalkotások születtek.

Kocsis Katalin

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral