Könyvajánló

Zsolnay aranykora. Gyugyi László gyűjteménye
A hónap könyve, 2018. május

A gyűjtő dr. Gyugyi László mérnök-kutató Amerikában ismerkedett meg a Zsolnay művészeti kerámiákkal a 70-es években, és ekkor el is kezdte a gyűjtésüket. Elsősorban az eredetileg exportra és világkiállításokra küldött magas minőségű műveket gyűjti a historizmus (1874-1898) és a szecesszió (1898-1910) időszakából.

Gyűjteményéből már többször szerveztek kiállítást, Pécsett állandó tárlaton láthatók egyes darabok 2009 óta az e célra restaurált Sikorski-házban, a Zsolnay Kulturális Negyedben. Könyv is jelent már meg a gyűjteményről 2006-ban, jelen kötetben ahhoz képest száz új tárgy is helyet kapott.
Zsolnay-gyűjteménye Magyarország kulturális örökségének része. Több kitüntetésben is részesült, pl. 2009-ben vehette át a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjét, 2011-ben szülővárosának, Tamásinak lett a díszpolgára, 2014-ben pedig Pécs is díszpolgárává avatta.
A kötet egy köztulajdonba került magángyűjteményt mutat be. A bevezető rész után a gyűjtő, dr. Gyugyi László mesél a gyűjteményről, a gyűjtés módszereiről, szempontjairól és magukról a tárgyakról, melyeket a könnyebb áttekinthetőség kedvéért vizuális csoportokba rendez. A könyv további fejezetei ezekre a csoportokra épülnek, melyeket elkészülésük szerint időrendi sorrendben tekinthetünk át. A historizmus fejezetének elején Zsolnay Vilmosról és a művészi kerámiagyártás kezdeteiről olvashatunk, valamint a fejezet során megismerhetjük az ide sorolt tárgyak tervezőit és az elkészítési technikákat.
A második nagy fejezet a Millenniumra készített tárgyakat mutatja be, az utolsó rész pedig a szecessziós munkákat, technikákat és az ekkor a gyárban foglalkoztatott művészeket.
A könyv utolsó részében a műtárgyak forrásadatait is megadják a szerzők, valamint válogatott irodalomlistát is kapunk könyvekről és kiállítási katalógusokról.

Az 1870 – 1920 közötti időszakban lett világhírű Zsolnay Vilmos neve és munkássága. Kézműves módszerekkel egyedileg kivitelezett tárgyak ezek; nemigen található ebből az időszakból két pontosan egyforma Zsolnay-kerámia. Rengeteg művészi igényű használati tárgy és díszmű készült ebben az időszakban: csupán az alkalmazott formák száma több mint 8000 volt, a díszítmények, azaz a dekorok száma meghaladja a négyezret, a variációkat, a máztechnikai és színezési változatokat megbecsülni sem lehet. A világpiacra eljutott sokféle Zsolnay-tárgy közül mindig a legjellemzőbbnek és a legjobbnak ítélt variációk kerültek a gyűjteménybe.
A tárgyak fotóit nézegetve és a kísérő szövegeket olvasva kirajzolódik előttünk a gyár és a család sorsa is (az 1920-as évek utáni helyzetről az epilógusban kapunk rövid áttekintést), hiszen a család és a gyár, a műalkotások története szorosan összefonódott. A Zsolnay-család tagjai vagy vegyészként vagy művészként (tervező és / vagy kivitelező) vettek részt a gyártásban, vagy a gyár vezetésében, menedzselésében dolgoztak. A gyár családi fészek, művésztelep és laboratórium volt egyszerre, ahol világszínvonalú műalkotások születtek.

Kocsis Katalin

Rendezvények

Mackókuckó
2020. január 22. (szerda) 14.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Farkas Dezső Szavalóverseny
2020. január 22–23. (szerda–csütörtök) 14 óra
Dorozsmai fiókkönyvtár, Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.
Tinikuckó
2020. január 22. (szerda) 16.30
Északvárosi Fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l