Könyvajánló

Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén. Régi magyar népmesék mai gyerekeknek
A hónap könyve, 2019. szeptember

A kötet egy olyan egyedi meseválogatás, amelynek révén egy sodró lendületű, letehetetlen, izgalmas és vonzó olvasmány jött létre.

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer a világon egy irtózatosan kicsi kert. Abban a kicsi kertben volt egy rettenetesen nagy kert. Abban a nagy kertben volt egy óriási nagy istálló, az istállóban pedig kilencezer-nyolcszáznyolcvanhat jászol. Minden jászolhoz kilencezer-nyolcszáznyolcvanhat mese volt kikötve. Hogy a sorsom arra vetett engem, betévedtem az istállóba, megláttam a sok gyönyörű mesét. Kiválasztottam közülük egyet. Pont ezt.” (A Pirosmalac című mese mesekezdő formulája)

Különleges mesekezdés egy különleges mesekönyvhöz. A kötet egy olyan egyedi meseválogatás, amelynek révén egy sodró lendületű, letehetetlen, izgalmas és vonzó olvasmány jött létre. Olvashatják fiúk és lányok, gyerekek és felnőttek, egyénileg, vagy közös felolvasások alkalmával egyaránt. Nyelvezete könnyen érthető, szép, tiszta magyar nyelv, mely színes belső képekben megjeleníthető. Mi ennek a titka? Zalka Csenge Virág fiatal, hivatásos, nemzetközi mesemondó, aki saját jelmondatának tekinti, amit tanulmányai során sokszor hallott jótanácsként: „Mindig szebben adj tovább egy mesét, mint ahogyan hallottad!” Munkájában a mesegyűjtés és mesélés szorosan összekapcsolódik. „A jó mesemondó tudós és előadóművész egy személyben: felkutatja és összeveti a különböző változatokat, majd tisztelettel és hozzáértőn nyúl a régi szövegekhez. Zalka Csenge Virág ilyen mesemondó.” (Gimesi Dóra)

„A kötet lapjain szereplő harminckilenc mese mindegyike hosszú és izgalmas munka eredménye. Vannak közöttük egyedi gyöngyszemek, melyeknek nincs ismert párja a magyar hagyományban, sőt talán az egész világon; és vannak olyanok, amiket sokan ismernek gyermekkorukból Benedek Eleknek, Illyés Gyulának vagy a Magyar Népmesék rajzfilmsorozatnak köszönhetően.” (Zalka Csenge Virág)

A gyűjtemény végén nagyon részletes és pontos forrásmegjelölés található, mely még az egyes mesékhez kapcsolt mesekezdéseket is tartalmazza.
A Móra Kiadó gondozásában megjelent kötetet Herbszt László illusztrációi teszik teljessé.

Szeptember 30. – A népmese napja

Kulcsár Marianna

 

Rendezvények

Mi is legyek, mi is lehetek?
2019. október 21. (hétfő) 14.30
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.
Játékos felnőtt kör
2018. október
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.
Kapcsolódó nevelés
2019. október 21. (hétfő) 16.30
Móra utcai Fiókkönyvtár, Móra u. 21.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Kvízmaraton
  • Könyvtári – színházi játék
  • Koreai Filmfesztivál
 

Képek a rendezvényekrő‘l