Könyvajánló

Tóth Krisztina: Pillanatragasztó
2015. június-július

Huszonöt novella – huszonöt év, ekkor jelent meg (1989-ben) Tóth Krisztina első kötete, az Őszi kabátlobogás. A Pillanatragasztóból lehetetlen kiemelni a legjobbat, a kötet koherens és egyenletes színvonalú.

Tóth Krisztina számomra a rövid-próza királynője.

Novelláiban érzékeny és szenvedélyes megfigyelő, aki a tulajdon sebeivel olvassa a világot. Minden érzékével nyitott a jelen valóságára, de nemcsak a környező világot beszippantó rendületlen figyelme tünteti ki őt, hanem a formaalkotó tehetsége is. Régi erényekkel dicsekedhet, melyek új meg új minőségeket teremnek.

Amikor novellát ír, mértéktartása és arány­érzéke olyan hibátlan, hogy azt Arisztotelész is megirigyelhetné, írja róla kritikájában Radics Viktória. Tóth Krisztina kisprózáinak ironikus hangszerelése – a finom iróniától a brutális szarkazmusig – remek. Abban is ügyes, ahogyan néhány vonással, de annál szemléletesebben ábrázol vidéket, tájat, karaktert, állapotot és szituációt.

Novelláinak szerkezete változatos, élvezhető: a ritmus, a taktus, a szünettartás, az elhallgatás az ujjaiban van, erényei közé tartozik még az őszinteség is. A groteszk, a burleszk és a morbid ebben a kötetben elővarázsolja a tragédia variációinak pompás, hátborzongató melegházát.

Szép és megnyugtató rend van ebben a könyvben - fogalmaz D. Magyari Imre kritikájában -, olyan rend, ami a szereplők életéből hiányzik. Ami legtöbbünk életéből hiányzik, amit még meg akarunk benne teremteni, vagy aminek a megteremtéséről már le is mondtunk.

Bozsó Katalin

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral