Könyvajánló

Tóth Krisztina: Pillanatragasztó
2015. június-július

Huszonöt novella – huszonöt év, ekkor jelent meg (1989-ben) Tóth Krisztina első kötete, az Őszi kabátlobogás. A Pillanatragasztóból lehetetlen kiemelni a legjobbat, a kötet koherens és egyenletes színvonalú.

Tóth Krisztina számomra a rövid-próza királynője.

Novelláiban érzékeny és szenvedélyes megfigyelő, aki a tulajdon sebeivel olvassa a világot. Minden érzékével nyitott a jelen valóságára, de nemcsak a környező világot beszippantó rendületlen figyelme tünteti ki őt, hanem a formaalkotó tehetsége is. Régi erényekkel dicsekedhet, melyek új meg új minőségeket teremnek.

Amikor novellát ír, mértéktartása és arány­érzéke olyan hibátlan, hogy azt Arisztotelész is megirigyelhetné, írja róla kritikájában Radics Viktória. Tóth Krisztina kisprózáinak ironikus hangszerelése – a finom iróniától a brutális szarkazmusig – remek. Abban is ügyes, ahogyan néhány vonással, de annál szemléletesebben ábrázol vidéket, tájat, karaktert, állapotot és szituációt.

Novelláinak szerkezete változatos, élvezhető: a ritmus, a taktus, a szünettartás, az elhallgatás az ujjaiban van, erényei közé tartozik még az őszinteség is. A groteszk, a burleszk és a morbid ebben a kötetben elővarázsolja a tragédia variációinak pompás, hátborzongató melegházát.

Szép és megnyugtató rend van ebben a könyvben - fogalmaz D. Magyari Imre kritikájában -, olyan rend, ami a szereplők életéből hiányzik. Ami legtöbbünk életéből hiányzik, amit még meg akarunk benne teremteni, vagy aminek a megteremtéséről már le is mondtunk.

Bozsó Katalin

Rendezvények

Mackókuckó
2020. január 22. (szerda) 14.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Farkas Dezső Szavalóverseny
2020. január 22–23. (szerda–csütörtök) 14 óra
Dorozsmai fiókkönyvtár, Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.
Tinikuckó
2020. január 22. (szerda) 16.30
Északvárosi Fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l