Könyvajánló

Simai Mihály: Visszhangzik a fény
A hónap könyve, 2019. április–május

Válogatott, új és újraírt versek. Somogyi-könyvtár, 2019

Verseivel megszólít, vezet és segít fölismerni, hogy az ember egyetlen igaz reménye a visszanyerhető öröklét.

„Szeretem az irodalmat, és hiszek világalakító erejében. Minden vers példaképem, ha szép és igaz” – írta 1962-ben, első kötete fülszövegében.

Simai Mihály költészete nagy utat tett meg az elmúlt több, mint fél évszázad alatt. Szárnyaló lelkesedésétől, fényözönbe-kívánkozó életörömétől sem külső csapások, sem belső kísértések nem tántoríthatták el. Igen korán rátalált arra a vallomásos, tiszta, őszinte és megindult hangra, melyet Pilinszky annyira hiányolt a magyar költészetből. Ihletet merít tájból, emberből, zenéből, festészetből. Lírája emelkedni és fölemelni vágyó megszólalás. Olyan gondolati költészet, mely dallá, zenévé lényegül ütemhangsúlyos és újklasszikus verselésben. Zuhatag és szökőkút egyszerre, víz és fény, s a két különböző elem találkozásaként reményteljes szivárvány.

Manapság az igaz beszéd palackból – a hazug világ hazugságpalackjából – kiszabadult szellem. De az igazság számontartja övéit, megnyilatkozásaikkal együtt. Simai Mihály új kötete a mai magyar költészet ünnepi darabja, szerzőjét eddig is megbecsültük, vidéki megszólalásai ellenére, vagy éppen amiatt, ezt a könyvét azonban kiváltképp nagyra kell értékelnünk. A költészetben egyébként sem a nagy nevek, hanem az ilyen kegyelmi művek a lényegesek.

Csak megerősíthetjük Olasz Sándornak, a Tiszatáj főszerkesztőjének korábbi megállapítását: „Simai az utóbbi évtizedekben jelentős ontológiai, metafizikai, transzcendens lírát művel.” (A létezés túloldala, 2009.) Verseivel megszólít, vezet és segít fölismerni, hogy az ember egyetlen igaz reménye a visszanyerhető öröklét. Ennek a fölemelő, lélek-érintő, modernségében is mélyen emberi poézisnek nagy ívű, méltó foglalata ez a kötet.

Reisinger János

A borítón és a kötetben Virók Csilla festőművész alkotásai láthatók.

A kötet megvásárolható a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontján.

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)

Szeged - a város folyóirata


„Barokk töredékek” a Szent Demeter-plébániatemplom történetéből
80 éve született Gregor József
90 éves Nagy József professzor