Könyvajánló

Podhorányi Zsolt: Mesélő kastélyok
2014. augusztus

A közel félszáz kastélyról mesélő könyv felkelti az érdeklődést az elmúlt századok hétköznapjai iránt, így kiváló kedvcsináló akár egy történelmi regény elolvasásához, akár valamelyik környékbeli kastély meglátogatásához.

Magyarország területén közel hétszáz kastély található. A legkorábbiak a reneszánsz korból valók, de még a 19. században is számos főúri palota épült.
Sajnos ezek közül néhány ma már omladozik és lakatlan, sokban működik viszont szociális, egészségügyi vagy kulturális intézmény. A legszerencsésebbek azok, amelyekben múzeumot rendeztek be, és igyekeztek rekonstruálni a kastély évszázadokkal korábbi berendezését, lefestve ezáltal az egykori lakók életét.
A könyv szerzője hasonló célt tűzött maga elé: az építtetők és lakók személyén keresztül mutatja be a kastély történetét, hisz a ház sorsa összefonódik az emberekével, az épület falai lakói által elevenednek meg, a családi krónikák legérdekesebb eseményei révén válik valóságossá a kastélybeli élet.

Megtudjuk például, melyik kastélyt vásárolta meg a két világháború között Lilian Harvey amerikai színésznő, melyik grófnak volt diplomás lova, ki volt az a nemesi származású hölgy, aki 1867-ben előre kitervelt módon megölte szeretője feleségét, vagy hogyan lett jó hitves a 11 éves gőgös Kanizsai Orsikából...

Dormán Helga

Rendezvények

Mi is legyek, mi is lehetek?
2019. október 21. (hétfő) 14.30
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.
Játékos felnőtt kör
2018. október
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.
Kapcsolódó nevelés
2019. október 21. (hétfő) 16.30
Móra utcai Fiókkönyvtár, Móra u. 21.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Kvízmaraton
  • Könyvtári – színházi játék
  • Koreai Filmfesztivál
 

Képek a rendezvényekrő‘l