Könyvajánló

Pilcz Roland: YKX – Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai
A hónap könyve, 2018. november

Pilcz Roland a Kalyber Joe című képregénysorozat mellett egy új projektbe vágott Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai címen, mely a legutóbbi, 14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon debütált.

Pilcz Roland neve sok képregényrajongónak ismerősen csenghet, és valószínűleg mindenkinek egyből a Kalyber Joe című képregény fog beugrani, ami az alkotó első sorozata, és már csak arra vár, hogy egy 6. és egyben utolsó résszel pontot tegyen a végére. Amíg ez nem következik be, addig is egy új projektbe vágott Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai címen, mely a legutóbbi, 14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon debütált.

Pilcz Roland szakmáját tekintve rajztanár, most képregényszínezőként és szabadúszó grafikusként tevékenykedik. Külföldre is sokat dolgozik, tavaly például az Egyesült Államokban megjelenő Wonder Woman meets the Bionic Woman hat részét színezte digitálisan, egy magyar rajzolóval, Tondora Judittal közösen dolgozott.

Rejtély és intrika szövi át az egyszerűnek ígérkező melót, mikor Yorn Kayrah Xemovrah, „szabadúszó mindenes” Olaszországba érkezik, hogy megmentsen egy önmagát bajba sodró lányt a helyi hatalmasság bosszújától. Kay nem sejti még, hogy olyan kalandba keveredik, ami nem csak az egész életét forgatja fel, de meglehet, hogy a történelemkönyveket is átírja.

"Kay amúgy Kalyberrel ellentétben az a típus, aki nemcsak belesodródik, de elébe is megy a bajnak. S, a Kalyberben is már megannyi rejtélyes utalás sejtette múltbeli nagy kalandjait, pl. hogy hogyan veszítette el fél szeme világát, vagy hogyan lett oszlopos tagja egy amolyan titkos társaságnak. Ezért már évek óta dédelgettem egy ötletet, hogy mi lenne, ha egy saját sorozatot kapna a karakter. De úgy, hogy önállóan is megállja a helyét, és nem csupán a Kalybernek valami
kiegészítő ága volna, sőt...!" (Pilcz Roland)

"...senki ne aggódjon, ha egy betűt sem olvasott még az említett Joe történetéből. Mikor elhatároztam, hogy Kay saját képregényt kap, elsődleges szempont volt, hogy ne valami betétsorozat, kiegészítő mellékvágány, hanem egy önállóan élvezhető, teljes értékű mű legyen, melyhez a Kalyber olvasása hozzáad, de olvasásának hiánya semmiképp nem vesz el értékéből." (Pilcz Roland)

Rendezvények

BabaKuckó
2020. január 24. (péntek) 10.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Mese, mese, mátka: Csizmás kandúr
2020. január 24. (péntek) 16.30
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Könyv-Fa-Ló
2020. január 24. (péntek) 17.00
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l