Könyvajánló

Papucs András: Én is szerettem a mini emberkével játszani
A hónap könyve, 2017. január

A Schenk-féle „mini emberke” katalógusa

A Schenk a 80-as, 90-es évek népszerű magyar játéka volt. Hogy nem mond ez a név önnek semmit, kedves olvasó? Előfordulhat, hiszen sokan más néven ismerik: „mini emberke”, „öltöztetős katona”, „húszforintos katona”, „mozgatható katona”, „robotkatona”. Egy biztos, ha ön a 80-as években élte gyerekkorát, akkor biztos találkozott ezekkel a játékokkal: ha városban élt – a trafikok polcain, ha pedig kis faluban – a várva várt búcsúk sátrainál. A szocializmus ingerszegény játékválasztékában ezek a megfizethető, műanyag fröccsöntött figurák életre keltették az indiánok és cowboyok világát vagy a Hunyadi-sereg katonáit.

Lássuk a játék rövid történetét. 1974-ben a nürnbergi Nemzetközi Játékvásáron mutatták be az első német Playmobil-figurát, amely rögtön meghódította a gyerekeket és a felnőtteket is. A '70-es – 80-as években a Vasfüggöny mögötti Magyarországon csak nehezen lehetett beszerezni őket. Schenk Károly fröccsöntő mester valószínűleg Hollandiából hozott néhányat a gyermekeinek ajándékba. Majd jött az ötlet, hogy öntőformákban itthon is elő lehetne állítani ilyen figurákat. A „mini emberke” kisipari termékként került forgalomba, gyengébb anyagból, viszont lényegesen olcsóbban. Egy katona 20 forintba került, innen az egyik elnevezés: „húszforintos katona”.

Schenkéknek köszönhetően azok a gyerekek is élvezhették az újszerű játékot – pontosabban ahhoz hasonlót –, akiknek családja nem volt olyan helyzetben, hogy megvásárolhassa az eredetit.
Schenkék nem kapták meg a gyártási jogot, ezért a készleteket módosították, a témákat és a szereplőket a magyar történelemből válogatták. A figurák talán leginkább ez utóbbinak köszönhették népszerűségüket, hiszen a 90-es évek előtt kevés olyan játék volt forgalomban, amely a magyar múltból merített ötletet. Néhány példa a Schenk-féle „magyar”-ságra: a figurák között megtaláljuk a huszárokat, Mátyás fekete seregét, valamint Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének félszemű Jumurdzsákját is.

A gyártás 1978-ban indult és folytatódott egészen 1995-ig. A figurák és kiegészítők ma is nagy értéket képviselnek azok számára, akik gyerekként ismerték és szerették meg őket.

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye 2016-ban rendezett egy egyedülálló kiállítást A Schenk-féle „Mini emberke” – történelem játékaink tükrében címmel. A kiállítás megvalósításában több magánygyűjtő is részt vett – tudásával és gyűjteményével. Papucs András, jelen kötet szerzője vállalta a rendezést, hiszen már évek óta kutatta, írta és katalogizálta a Schenk-féle játékok történetét. Ennek a hatalmas munkának az eredménye ez a könyv, melyben a színes képek között böngészve ráismerhetünk gyermekkorunk kedvenc figuráira. Egy idézet a könyvből: „… valóságos »bűn« Schenk figurát adni gyerekeink kezébe játszás céljára, hiszen garantált a minifigura kéztörése. A sokszor felhozott indok, miszerint »én is ezzel játszottam, és szeretném ha a gyerekeim is kipróbálnák« nem elegendő.” Szerintem viszont játsszunk a gyerekekkel közösen, keltsük újra életre Mátyás seregét, kiabáljanak csak azok az indiánok és szóljon az ágyú! Családunkban – miután nagy lelkesen próbáltuk összerakni a figurákat a katalógus alapján, és beazonosítani a különböző Hunyadi-pajzsokat –, az volt kisfiunk kérdése, hogy ki is volt az a Mátyás király? Játék után elő a könyvekkel és meséljünk a gyerekeknek! Hiszen játszani és olvasni jó!

Piri Ildikó


Ui: Egy kis csemege a rajongóknak: a „mini emberkék” feltűnnek az R-GO Ballag a katona című, 1985-ös videoklipjében (2:33-től), Dévényi Tibi bácsi Három kívánság című, 1992-es műsorában pedig két kisfiú a Schenk-féle űrhajó összerakásában versenyzett Farkas Bertalannal (15:40-től).

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral