Könyvajánló

Oravecz Imre: A rög gyermekei
A hónap könyve, 2018. április

Oravecz Imre regénytrilógiája: Ondrok gödre, Kaliforniai fürj, Ókontri

Az Ondrok gödre az eddigi életmű csúcsa, mintha minden eddigi kötetével erre a regényre készült volna az író. Parasztregény, mely a magyar vidék 1867–1896 közötti állapotának leírása.  A cím annak a völgynek a nevét viseli, ahol az Árvai család földjei voltak Szajlán. A mű a család három nemzedékén átívelő történet, valamint István, a fiú felnövekedésének nyomon követése, s érzéki, szerelmi történet is egyben. Oknyomozás arról, miért tántorgott ki több millió, főleg parasztember Amerikába. A letehetetlenül izgalmas családtörténet a paraszti környezet és a kisbirtokosi lét olyan átfogó és érzékeny leírását adja, amilyen a magyar irodalomban ilyen formában még nem született. A paraszti sorson keresztül az emberi sorsról beszél és behúzza a maga világába a regény az olvasót, akkor is, ha semmi köze ehhez a paraszti világhoz.

A folytatás a Kaliforniai fürj, melynek témája az, ahogyan az idő múlása, a maga szajlai saját ritmusában kitermeli a végkifejletet, hogy István és családja véglegesen kilépnek a paraszti világból, egyenesen át a gyár világába. Árvai István Toledóba érkezik feleségével és gyermekeivel, és egy temper­acél-öntödében helyezkedik el. A viszonyok romlásával a kaliforniai Santa Paulába költöznek, és a családfő egy olajvállalat élezőjeként keresi kenyerét. Pénzt akarnak gyűjteni, hogy aztán visszatérve önálló gazdaságot építhessenek szülőföldjükön, Szajlán. Odaát azonban minden másképp alakul, s egyre távolabb kerül a visszatérés lehetősége. A szülőföld és így a visszatérés gondolata annyira távol kerül, hogy lassan el is tűnik. A Kaliforniai fürjben Oravecz Imre fantasztikus részletgazdagsággal meséli el hősei életét – a honvágy és az új hazában történő megkapaszkodás stációit.

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral