Könyvajánló

Munkácsy Mihály: Emlékeim. Naplótöredékek. Levelek
A hónap könyve, 2017. október

"Első emlékeim 1848-ba nyúlnak vissza. A magyar szabadságharc mozgalmaiban kezdődnek, amikor négyéves voltam, és természetesen semmit sem értettem az egészből."... Ezzel a gondolattal kezdődik a kötet első része a három közül, amely Munkácsy Mihály gyermekkori emlékeit beszéli el.

Ez a különleges összeállítás először jelenik meg így: Munkácsy franciául írta meg emlékeit, naplója a Pesti Napló hasábjain látott napvilágot 1894 májusában, a kötet harmadik részét feleségéhez írt levelei teszik ki. Ez a hármas szerkezet felvázolja Munkácsy életét, miközben egy érdekes keletkezéstörténetre is rávilágít.
A francia nyelvű memoár szövegét először a Pesti Napló párizsi munkatársa, Malonyay Dezső juttatta el a Pesti Naplónak saját fordításában. A lap harminc fejezetben adta közre az írást úgy, mintha maga a művész írta volna. (Munkácsy ez ellen levélben tiltakozott, mondván, hogy ő nem is látta azt az írást, ami az újságban a neve alatt megjelent). Pár év múlva az eredetit leközölte a Revue de Paris, majd 1897-ben megjelent az Emlékirat francia kiadása, ezt követően a német, végül két évtized múltán, 1921-ben, a magyar is. (Közben Malonyay megírta a nagy Munkácsy monográfiáját, amelyben szintén Munkácsy-sorok, naplórészletek szerepelnek.) Ez a kötet  tartalmazza mindkét szövegváltozatot, a Malonyay által Munkácsy nevében írt emlékiratokat, valamint az eredeti naplótöredékeket is. A naplótöredékek és az első rész között természetesen vannak átfedések, hiszen nagyjából ugyanazt a korszakot ölelik fel, és az előbbi az utóbbi felhasználásával íródott.        
Az emlékiratok és a naplótöredékek mellett a feleségéhez írott levelek olvashatók a kötetben. Leveleinek hangvétele legtöbbször könnyed és humoros, még akkor is, mikor anyagi nehézségeiről vagy egészségének romlásáról számol be. Jegyeséhez, majd feleségéhez 1870 és 1896 között írott leveleit (illetve ezekből részleteket) tartalmazza a kötet, melyeket franciából és németből fordítottak. A kötetet színesíti a sokféle illusztráció: korabeli iratok, levelek, fotók, valamint festmények és grafikák reprodukciói.
A kötet az év könyve lett 2017-ben, megkapta a Fitz József-díjat, melyet könyvtárak és könyvtárosok szavazatai alapján az előző évben Magyarországon megjelent legjelentősebbnek tartott könyvnek ítélnek oda.

Szépmíves Könyvek, 2016

Rendezvények

Mackókuckó
2020. január 22. (szerda) 14.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Farkas Dezső Szavalóverseny
2020. január 22–23. (szerda–csütörtök) 14 óra
Dorozsmai fiókkönyvtár, Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.
Tinikuckó
2020. január 22. (szerda) 16.30
Északvárosi Fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l