Könyvajánló

Milne, A. A. : Micimackó
A hónap könyve, 2016. október–november

A Micimackó első kiadása 90 éve, 1926. október 14-én Nagy-Britanniában a Methuen & Co. Ltd. (London) kiadó gondozásában, E. H. Shephard rajzaival jelent meg.

Könyvünk főhőse a világon a legismertebb – képzelet szülte – mackó. Ő egy szerény, „csekélyértelmű medvebocs”, aki igen szeret verseket költeni és mézet enni. Medveczky Medve, M.B. (Malacka Barátja), Ny.B. (Nyuszi Barátja), É.S.F. (Északi-sark Felfedezője), F.F.F. (Füles Farkának Felfedezője) és ugyanennek megvigasztalója néven is ismert. Ugye már mindenki tudja, nem más ő, mint… Micimackó.
A róla írott történet kellőképpen híres és ismert, ezért inkább annak születésének körülményeiről következzék pár érdekesség.

Micimackó igazi játék mackóként kezdte az életét: a híres londoni áruházban, a Harrodsnál vásárolta 1921-ben a szerző, Alan Alexander Milne felesége, Dorothy fiuk, Christopher Robin (Róbert Gida) első születésnapjára. A kisfiú és a maci elválaszthatatlanok voltak.
A mackó eredeti neve Edward volt. Nevét később változtatták meg: Christopher Robin 5 éves korában látogatást tett a londoni állatkertben, és ott annyira elbűvölte a Winnie névre keresztelt feketemedve, hogy saját mackóját is átkeresztelte Winnie-the-Pooh-ra. Winnipegnek katonai múltja is volt, az első világháború során egy kanadai ezredes vette meg egy vadásztól és katonái kabalaként tekintettek rá.

A regény többi figuráját is plüssállatok ihlették: Füles 1921-ben karácsonyi ajándék, Malacka egy szomszéd ajándéka volt, míg Kangát és Zsebibabát 1925-ben kapta Christopher Robin. (Bagoly és Nyuszi Ernest Shepard illusztrátor kreációja, aki változatosabbá akarta tenni a karaktereket.) Róbert Gida osztozott a játékparkon a család kutyájával: ez adhat magyarázatot Füles elveszített farkára. A feljegyzések szerint az eredeti Malacka egy ízben teljesen áldozatul is esett az eb szeretetének, szerencsére Milne még időben tudta helyettesíteni egy hasonmással.

A felnőtt Christopher Milne végül 1987-ben a New York-i Közkönyvtárnak adományozta egykori játékait, így most bárki megtekintheti a kicsit kopott plüssfigurákat, amelyek a világhírű történetet ihlették.

A mesében előforduló helyszínek is megtalálhatóak a valóságban. A Százholdas Pagony (valójában egy öt holdas pagony), vagy Zsebibaba homokgödre mind az angliai Ashdown Forrestben találhatók, ahol Milne 1925-ben vett házat.

Milne rövid történetei fia és játékállatai kalandjairól újságokban és más kiadványokban jelentek meg először, ennek örökségét mutatja, hogy a könyv egyes fejezetei önálló történetet alkotnak, a cselekmény nem folytatódik egyik fejezetről a másikra, csak a főszereplők jelentik a folytonosságot.

A Micimackó első kiadása 90 éve, 1926. október 14-én Nagy-Britanniában a Methuen & Co. Ltd. (London) kiadó gondozásában, E. H. Shephard rajzaival jelent meg. 1927-ben adták ki a Hatévesek lettünk (Now We Are Six) című verseskötetet, majd 1928-ban következett a folytatás, Micimackó kuckója (The House at Pooh Corner).

Azóta sok millió példányban látott napvilágot a történet, több mint 50 nyelvre lefordították. A magyar fordítást Karinthy Frigyes testvére, Karinthy Emília nyersfordítása alapján öntötte formába jelentősen átdolgozva a szöveget. Rádiójátékok, színpadi feldolgozások készültek a műből, Walt Disney három rajzfilmje is ismertebbé tette a történetet. Micimackó és barátainak alakját és történeteit még a taoizmus alapelveinek, személyiségtípusok pszichológiájának magyarázatához is felhasználták.

Köszöntsük hát kéz a kézben a 90 éve ismert Micimackót,
s brummogjuk együtt szeretettel:

Boldog születésnapot,
Öreg csacsi medvénk!

Nagy Zsuzsanna

 

Rendezvények

Mackókuckó
2020. január 22. (szerda) 14.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Farkas Dezső Szavalóverseny
2020. január 22–23. (szerda–csütörtök) 14 óra
Dorozsmai fiókkönyvtár, Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.
Tinikuckó
2020. január 22. (szerda) 16.30
Északvárosi Fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l