Könyvajánló

Milne, A. A. : Micimackó
A hónap könyve, 2016. október–november

A Micimackó első kiadása 90 éve, 1926. október 14-én Nagy-Britanniában a Methuen & Co. Ltd. (London) kiadó gondozásában, E. H. Shephard rajzaival jelent meg.

Könyvünk főhőse a világon a legismertebb – képzelet szülte – mackó. Ő egy szerény, „csekélyértelmű medvebocs”, aki igen szeret verseket költeni és mézet enni. Medveczky Medve, M.B. (Malacka Barátja), Ny.B. (Nyuszi Barátja), É.S.F. (Északi-sark Felfedezője), F.F.F. (Füles Farkának Felfedezője) és ugyanennek megvigasztalója néven is ismert. Ugye már mindenki tudja, nem más ő, mint… Micimackó.
A róla írott történet kellőképpen híres és ismert, ezért inkább annak születésének körülményeiről következzék pár érdekesség.

Micimackó igazi játék mackóként kezdte az életét: a híres londoni áruházban, a Harrodsnál vásárolta 1921-ben a szerző, Alan Alexander Milne felesége, Dorothy fiuk, Christopher Robin (Róbert Gida) első születésnapjára. A kisfiú és a maci elválaszthatatlanok voltak.
A mackó eredeti neve Edward volt. Nevét később változtatták meg: Christopher Robin 5 éves korában látogatást tett a londoni állatkertben, és ott annyira elbűvölte a Winnie névre keresztelt feketemedve, hogy saját mackóját is átkeresztelte Winnie-the-Pooh-ra. Winnipegnek katonai múltja is volt, az első világháború során egy kanadai ezredes vette meg egy vadásztól és katonái kabalaként tekintettek rá.

A regény többi figuráját is plüssállatok ihlették: Füles 1921-ben karácsonyi ajándék, Malacka egy szomszéd ajándéka volt, míg Kangát és Zsebibabát 1925-ben kapta Christopher Robin. (Bagoly és Nyuszi Ernest Shepard illusztrátor kreációja, aki változatosabbá akarta tenni a karaktereket.) Róbert Gida osztozott a játékparkon a család kutyájával: ez adhat magyarázatot Füles elveszített farkára. A feljegyzések szerint az eredeti Malacka egy ízben teljesen áldozatul is esett az eb szeretetének, szerencsére Milne még időben tudta helyettesíteni egy hasonmással.

A felnőtt Christopher Milne végül 1987-ben a New York-i Közkönyvtárnak adományozta egykori játékait, így most bárki megtekintheti a kicsit kopott plüssfigurákat, amelyek a világhírű történetet ihlették.

A mesében előforduló helyszínek is megtalálhatóak a valóságban. A Százholdas Pagony (valójában egy öt holdas pagony), vagy Zsebibaba homokgödre mind az angliai Ashdown Forrestben találhatók, ahol Milne 1925-ben vett házat.

Milne rövid történetei fia és játékállatai kalandjairól újságokban és más kiadványokban jelentek meg először, ennek örökségét mutatja, hogy a könyv egyes fejezetei önálló történetet alkotnak, a cselekmény nem folytatódik egyik fejezetről a másikra, csak a főszereplők jelentik a folytonosságot.

A Micimackó első kiadása 90 éve, 1926. október 14-én Nagy-Britanniában a Methuen & Co. Ltd. (London) kiadó gondozásában, E. H. Shephard rajzaival jelent meg. 1927-ben adták ki a Hatévesek lettünk (Now We Are Six) című verseskötetet, majd 1928-ban következett a folytatás, Micimackó kuckója (The House at Pooh Corner).

Azóta sok millió példányban látott napvilágot a történet, több mint 50 nyelvre lefordították. A magyar fordítást Karinthy Frigyes testvére, Karinthy Emília nyersfordítása alapján öntötte formába jelentősen átdolgozva a szöveget. Rádiójátékok, színpadi feldolgozások készültek a műből, Walt Disney három rajzfilmje is ismertebbé tette a történetet. Micimackó és barátainak alakját és történeteit még a taoizmus alapelveinek, személyiségtípusok pszichológiájának magyarázatához is felhasználták.

Köszöntsük hát kéz a kézben a 90 éve ismert Micimackót,
s brummogjuk együtt szeretettel:

Boldog születésnapot,
Öreg csacsi medvénk!

Nagy Zsuzsanna

 

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral