Könyvajánló

Mészöly Ágnes, Rofusz Kinga: Hófehér karácsony
2014. december

A Cerkabella Könyvkiadónál megjelent mesekönyv alkalmas arra, hogy szépséget, nyugalmat és szeretetet varázsoljon a felgyorsult karácsonyi készülődésbe - nemcsak gyermekeknek.

„Egyszer volt, hol nem volt, nem is olyan messze, nem is olyan régen, a tavalyi, vagy a tavalyelőtti hideg, havas télen, a Bakony kellős közepében volt egy kicsiny falu. Úgy bújt meg a fehér tetejű hegyek lábainál, ahogy kormos macska dörgölődzik a korán kelő péklegény lábához. A falu főutcája mentén patak vize bukfencezett kisebb-nagyobb köveken keresztül, s a patak fölött minden portához keskeny hidacska vezetett. A tágas kertekben hosszúkás, tornácos parasztházak sorakoztak egymás után, mint óriás nyakláncán furcsa, szögletes gyöngyszemek.”

Már a történet bevezető sorai a mese és valóság határán lebegnek, megfogva lelkünket, elindítva képzeletünket. Ez a kettősség végigvonul a teljes történeten, ezáltal felnőttként is, gyermekként pedig még inkább úgy érezhetjük, hogy egy kicsit a mi életünkről is szól, a mi karácsonyi szokásainkról, nézeteltéréseinkről, miközben van egy angyali szál, mely a lelkünket fölemeli.

Mészöly Ágnes karácsonyi meséjében három helyszínről indulnak az események:

  • A békés, meghitt, régi karácsonyi hangulatot idéző behavazott bakonyi falucskában a nagymama várja a gyermekeit, unokáit szentestére;
     
  • Nagyon messziről, egy csillogó-villogó nagyvárosból indul a család – kicsit megkésve, kicsit kapkodva – mégis várakozással telve a hosszú, és egyre veszélyesebbé váló útra;
     
  • Nagyon-nagyon messziről egy különleges légi járgánnyal pedig két karácsonyi angyal indul útnak, hogy a bakonyi falucska minden házába időben a karácsonyfa alá kerüljön az ajándék.

A szenteste délutánja mindnyájuk számára izgalmakat, váratlan helyzeteket és találkozásokat rejt. A finoman kibomló eseményeket gyönyörű, képszerű leírások teszik érzékletessé.
Akár a mese szereplői, az alkotói is találkoztak, hogy közösen, tudásukat, képességeiket összeadva egy olyan „jótettet” vigyenek véghez, mellyel örömet szereznek mindenkinek.
Rofusz Kinga plasztikus rajzai teljessé teszik a Mészöly Ágnes által elképzelt különleges világot.

A Cerkabella Könyvkiadónál megjelent mesekönyv alkalmas arra, hogy szépséget, nyugalmat és szeretetet varázsoljon a felgyorsult karácsonyi készülődésbe - nemcsak gyermekeknek.

Kulcsár Marianna

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral