Könyvajánló

Libri irodalmi díjasok, 2020
A hónap könyve, 2020. június

A Libri irodalmi díjak az elmúlt időszakban Magyarország legrangosabb elismerései közé emelkedtek.

A Libri irodalmi díjat és a hozzá kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat a Libri Könyvkereskedelmi Kft. alapította 2016-ban. A díjak azzal a céllal jöttek létre, hogy minden évben felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára és a kortárs magyar irodalom legjobb teljesítményeire.

A Libri irodalmi díjat ötfős szakmai zsűri, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig több mint 30 000 olvasói szavazat alapján ítélték oda. A járványhelyzet miatt idén online átadó keretében – a Libri könyvesboltok Facebook-oldalán – zajlot a díjátadás.

2020-ban A Libri irodalmi díj nyertese Láng Zsolt Bolyai című regénye lett, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Vera című regénye kapta.

Láng Zsolt regénye, tudósregény, aparegény, útirajz, történelmi regény, és még krimi is olvasható benne. Izgalmas, nagyon olvasmányos, rejtélyes, sőt humoros és erotikus, bravúros dialógusokkal.
Az ifjabb Bolyai a regény címszereplője, a tizenkilencedik századi zseni, a matematika Mozartja, mert nemcsak a nemeuklideszi matematika megalkotása fűződik a nevéhez, hanem zeneelméleti munkáiban is korszakos felfedezéseket tett.
Kibontakozik előttünk egy bonyolult apa-fiú kapcsolat, s tanúi lehetünk egy meg nem értett gondolkodó mindennapi tépelődéseinek. A történet fonalát 12 683 jegyzetpapír zűrzavaros kupaca vezeti. Bolyai 1833-ban tért haza Marosvásárhelyre, és 1860-ban halt meg, olyan mellőzöttségben, amelynek máig érződik a hidege.
Láng Zsolt 1958-ban Szatmárnémetiben született, prózaíró, szerkesztő. Középfokú tanulmányait szülővárosában végezte. 1982-ben mérnöki diplomát szerzett a kolozsvári műegyetemen. Tanulmányai után hét évig tanárként dolgozott több Szatmár megyei faluban.
1990-től a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője lett, azóta Marosvásárhelyen él. Az 1992-től beindult Éneklő Borz hangos irodalmi folyóirat alapító szerkesztője.
2002 nyarától németországi DAAD ösztöndíjjal egy évre családjával Berlinbe költözött.
2003 áprilisától ír a transindex.ro internetes honlap Holt Költők Társasága című rovatába.

A Libri irodalmi közönségdíj nyertese 2020-ban Grecsó Krisztián Vera című regénye lett.
„Nyomokban nosztalgiát is tartalmaz Grecsó Krisztián új regénye, de ez nem újdonság, a szerző régóta a múltat faggatja.”
Vera az általános iskola negyedik osztályába jár, jó tanuló, jó sportoló. De Vera biztonságosnak hitt élete pár hét leforgása alatt megváltozik. Az egyik eseményből következik a másik, mintha dominók dőlnének egymás után. Mi fordítja szembe végzetesen az addigi legjobb barátnőjével? Miért olyan jó és ugyanakkor ijesztő egyre több időt tölteni Józeffel, az új lengyel fiúval? És miért vannak a felnőtteknek titkaik, ha Verától azt várják el, hogy ő mindig csak az igazat mondja?
Grecsó Krisztián új regénye arról szól, hogy a családi titkokat felfedni nemcsak tudás, de bátorság kérdése is. Vera felismeri: vannak helyzetek, amikor idő előtt kell felnőttként

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral