Könyvajánló

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
A hónap könyve, 2016. május

„Lázár mesemondónak jött a világra. Minden azzá tette: a „rácpácegresi” örökség, a látásmódja, a fantáziája, a beszédmódja. A szeretetről mesélt.” (Komáromi Gabriella)

A szeretet szőtte át az általa teremtett erdőt, mely az élet színtere, ahol a mindennapok küzdelmei, félelmei, apró-cseprő, mégis sokat jelentő dolgai zajlanak, ahol vannak társak, ahol sosem marad magára az „ember”, vagy az a szereplő, akiért Mikkamakka elmegy, becsönget hozzá és azt mondja neki:
- Fussunk! „Lázár Ervin meséi engem … arra tanítottak, hogy mindig van remény. Még akkor is, ha a kerek erdő négyszögletűre sikeredik. Mert nem az a fontos, hogy az erdő deformálódik, s a kerek négyszögletű lesz, hanem az, hogy mégiscsak létezik egy hely, ahol nem számít, ha az ember kicsit elüt a megszokottól: például kék (miként Ló Szerafin), fenyőfa létére lépkedni tud (akár Nagy Zoárd), fékezhetetlen agyvelejű, szeleburdi, öreg vagy csak annyit tud mondani: „dömdödöm.” (Boldizsár Ildikó)

A Négyszögletű Kerek Erdő történetei önálló életet élnek, külön-külön is érthetők, együtt mégis kerek egészet alkotnak. A szereplők kapcsolják őket össze. Lázár Ervinnek 1976-ban jelent meg mesegyűjteménye Bikfi-bukfenc-bukferenc címmel, melyben a címadó történeten kívül szerepelt többek között a Ló Szerafin legyőzi önmagát és Vacskamati virágja című mese is. 1980-ban az egyetlen hosszabb lélegzetű történetet tartalmazó Gyere haza, Mikkamakka! látott napvilágot, majd 1985-ben az előző meséket is magába foglaló, a közösség és az elfogadás erejét hirdető újabb történetekkel kiegészült Négyszögletű Kerek Erdő. Lázár Ervin meséi éveken keresztül a Móra és az Osiris Kiadó gondozásában Réber László illusztrációival jelentek meg.

2013-tól a Móra Kiadó új sorozatot indított Lázár Ervin legjelentősebb gyerekkönyveiből fiatal illusztrátorok rajzaival. A Négyszögletű Kerek Erdő meséit három kötetre osztották (Bikfi-bukfenc-bukferenc, Gyere haza, Mikkamakka!, Dömdö-dömdö-dömdödöm), mindegyiket Buzay István lendületes, vidám, tréfás rajzai teszik még színesebbé.

2016. május hónapban a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában, Lázár Ervin 80. születésnapja alkalmából a Móra Kiadó Négyszögletű Kerek (Vándor) Kiállítása látható, mely az író életét és meséit mutatja be.

Kulcsár Marianna

Rendezvények

Mackókuckó
2020. január 22. (szerda) 14.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Farkas Dezső Szavalóverseny
2020. január 22–23. (szerda–csütörtök) 14 óra
Dorozsmai fiókkönyvtár, Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.
Tinikuckó
2020. január 22. (szerda) 16.30
Északvárosi Fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l