Könyvajánló

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
A hónap könyve, 2016. május

„Lázár mesemondónak jött a világra. Minden azzá tette: a „rácpácegresi” örökség, a látásmódja, a fantáziája, a beszédmódja. A szeretetről mesélt.” (Komáromi Gabriella)

A szeretet szőtte át az általa teremtett erdőt, mely az élet színtere, ahol a mindennapok küzdelmei, félelmei, apró-cseprő, mégis sokat jelentő dolgai zajlanak, ahol vannak társak, ahol sosem marad magára az „ember”, vagy az a szereplő, akiért Mikkamakka elmegy, becsönget hozzá és azt mondja neki:
- Fussunk! „Lázár Ervin meséi engem … arra tanítottak, hogy mindig van remény. Még akkor is, ha a kerek erdő négyszögletűre sikeredik. Mert nem az a fontos, hogy az erdő deformálódik, s a kerek négyszögletű lesz, hanem az, hogy mégiscsak létezik egy hely, ahol nem számít, ha az ember kicsit elüt a megszokottól: például kék (miként Ló Szerafin), fenyőfa létére lépkedni tud (akár Nagy Zoárd), fékezhetetlen agyvelejű, szeleburdi, öreg vagy csak annyit tud mondani: „dömdödöm.” (Boldizsár Ildikó)

A Négyszögletű Kerek Erdő történetei önálló életet élnek, külön-külön is érthetők, együtt mégis kerek egészet alkotnak. A szereplők kapcsolják őket össze. Lázár Ervinnek 1976-ban jelent meg mesegyűjteménye Bikfi-bukfenc-bukferenc címmel, melyben a címadó történeten kívül szerepelt többek között a Ló Szerafin legyőzi önmagát és Vacskamati virágja című mese is. 1980-ban az egyetlen hosszabb lélegzetű történetet tartalmazó Gyere haza, Mikkamakka! látott napvilágot, majd 1985-ben az előző meséket is magába foglaló, a közösség és az elfogadás erejét hirdető újabb történetekkel kiegészült Négyszögletű Kerek Erdő. Lázár Ervin meséi éveken keresztül a Móra és az Osiris Kiadó gondozásában Réber László illusztrációival jelentek meg.

2013-tól a Móra Kiadó új sorozatot indított Lázár Ervin legjelentősebb gyerekkönyveiből fiatal illusztrátorok rajzaival. A Négyszögletű Kerek Erdő meséit három kötetre osztották (Bikfi-bukfenc-bukferenc, Gyere haza, Mikkamakka!, Dömdö-dömdö-dömdödöm), mindegyiket Buzay István lendületes, vidám, tréfás rajzai teszik még színesebbé.

2016. május hónapban a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában, Lázár Ervin 80. születésnapja alkalmából a Móra Kiadó Négyszögletű Kerek (Vándor) Kiállítása látható, mely az író életét és meséit mutatja be.

Kulcsár Marianna

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral