Könyvajánló

Jutta Gay–Inga Menkhoff: A méhek nagy könyve
A hónap könyve, 2017. április

Ez a csodás képeskönyv a méhek lenyűgöző világába kínál betekintést.

Ember és méh több szállal kötődik egymáshoz, mint gondolnánk. Az embert lenyűgözi a méhtársadalom szervezettsége - hiszen ő maga is olyan lény, amely hierarchikus rendben és munkamegosztásban él. Emellett évezredek óta ismert a méz élvezeti értéke és gyógyító hatása. És amit kevesen tudnak: a méh beporzó teljesítménye óriási jelentőséggel bír környezetünk és a természet szempontjából.

A méhek az állatvilág legszorgalmasabb munkásai: egy kilogramm méz elkészítéséhez 50-60 ezerszer repülnek ki a kaptárjaikból, hogy teli szívják gyomrukat édes virágnektárral.

Ez a csodás képeskönyv a méhek lenyűgöző világába kínál betekintést: bemutatja a méhek felépítését és viselkedését, környezetükkel és az emberekkel való együttműködését. Ismerteti a legfontosabb méhfajokat, a méhészet történetét és a méheket napjainkban fenyegető veszélyeket. Több mint 340 kép és számos érdekes információ teszi ezt a könyvet egyszerre tanulságos és szórakoztató olvasmánnyá, az egész családnak izgalmas élményt nyújtva.

Színe, illata és aromája attól függ, hogy milyen növényről gyűjtötték a méz alapanyagát. A méhek a mézen kívül más hasznos anyagokat is előállítanak, pl. a propoliszt, ami az emberek számára természetes antibiotikum.

A méz a természet különleges ajándéka. Biztosítsunk természetes táplálékot a méheknek bizonyos növények vetésével, ültetésével! Az ilyen kertben olyan növényeket ültethetünk, amelyek a vegetációs időben nektárt, virágport szolgáltatnak a méhek számára. A méhek is megszomjaznak munka közben! Segíthetünk rajtuk, ha gondoskodunk nyílt vízfelületről a kertben: ez lehet egy kerti tavacska vagy egy friss vízzel teli tálka.

Alakítsunk ki méhbarát kertet! A méhek előszeretettel látogatják a fák közül az akácot, a hársat, a szelídgesztenyét. Ezek szép nagyra növő fafajok, kertünk ékességei lehetnek. Vannak külföldről származó méhlegelő fák, mint az Evódia, a mézelő fa. Egy ilyen megtermett fáról, az egy hónapig is tartó virágzásnak köszönhetően, egy méhcsalád akár 10 kg mézet is gyűjthet.

Rendezvények

Írók, költők nyomában
2017. április 3-tól 28-ig
Csillag téri fiókkönyvtár, Kereszttöltés u. 29.
Év-kör
2017. április 26. (szerda) 16.30
Rókusi fiókkönyvtár, Vértói út 5.
Alternatív gyógymód klub
2017. április 26. (szerda) 16.30
Odesszai fiókkönyvtár, Szeged, Székely sor 11.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvtári – színházi játék
  • Könyvkirály
 

Képek a rendezvényekrő‘l