Könyvajánló

Dusha Béla–Gordana Prcic Vujnovic–Tóth Attila: Századfordulós ékkövek
A hónap könyve, 2016. december

Kalandozások a szecesszió varázslatos világában Szabadkán, Szegeden és Zentán

Évszázadnyi idő múltán is ékkövekként ragyognak ezek a szecessziós épület-csodabogarak a korabeli konzervatív ízlésű historikus, eklektikus nagyvárosi utcaképben. Néma követei ennek a rövid életű szellemi- és összművészeti mozgalomnak, amely a 19-20. század fordulóján az Osztrák-Magyar Monarchia e periférikus helyzetű országrészében is maradandó és nagyon is karakteres nyomot hagyott. A könyv az alföldi jellegű szecesszió legszebb példáiból válogat.

Ezek a nagyszerű épületek, amelyek az építészeti fantázia , s nem ritkán a vele jegyben járó zsenialitás kivételes értékű megnyilvánulásai, ma már az egykor volt „boldog békeidők” leghitelesebbnek tartott követei is. Feltűnően díszes, néha merészen új felfogásban készült homlokzataik, élénk színezésű kerámiadíszeik, cifra téglaornamentikájuk miatt heves viták, nemtelen támadások kereszttűzébe állították ezen épületek bátor megálmodóit, és a kor kihívásait megértő tehetős építtetőit is.

A többnyire fiatal építészekből álló, Lechner Ödön nemzeti építészeti törekvéseivel rokonszenvező csoport a hivatalos kormányzat ellenében, a konzervatív közízléssel bátran szembeszegülve alkotta meg korszakos jelentőségűnek bizonyult középületeit, bérpalotáit. Jellemzően vidéken, a központi hatalomtól távol, mint ahogyan Szabadkán, Szegeden és Zentán is. Szövetkezett az építészeti progresszió az önkormányzatiság újszerű élményét megélő, városukat formáló városvezetők műpártolásával, a banktőkével, s a gazdag és fölvilágosult nagypolgárok, tőkések építő hajlandóságával.   

Az európai szecesszió nemzeti karakterű mozgalmának képviselőiként nagy formátumú építészek neveit sorolhatjuk büszkén a bemutatott épületek alkotóiként. Elsősorban a legnagyobbakét, Lechner Ödön (1845-1914), Komor Marcell (1868-1944), Jakab Dezső (1864-1932), Lajta Béla (1873-1920), Magyar Ede (1877-1912), Baumhorn Lipót (1860-1932), Zielinski Szilárd (1860-1924), Raichl J. Ferenc (1869- 1960) nevét, akik bátran megtagadták a historikus stílusok jól bevált építészeti megoldásait. Úttörők voltak, mert az építészetben addig ritkán használt anyagokat, esetenként újszerű szerkezeti megoldásokat próbáltak ki és alkalmaztak. Városainkban számos tehetséges követőjük akadt: tervezők, építőmesterek és jó kezű kézművesek.

A századfordulón és az első világháborút megelőző időben szecessziós stílusú bankok, bérpaloták, városházák, szállodák, zsinagógák gazdagították városaink arculatát.
Ez a gyönyörű album az értékmegőrzés szándékával készült, a fotóművészet és a könyvészet kínálta lehetőségekkel élve mutatja be az építészet kincseit. A kötet hatvan szabadkai, szegedi és zentai szecessziós épületet és köztéri építészettörténeti alkotást mutat be.

A könyv sajnos kis példányszámban készült, kereskedelmi forgalomba nem került, de szerencsére a Somogyi-könyvtárban több példányban hozzáférhető. Érdemes alaposan végignézni a csodálatos fotókat és a szakszerű rövid leírásokat!

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral