Könyvajánló

Boldizsár Ildikó: Holle anyó birodalma
A hónap könyve, 2017. december

Ki ne ismerné Holle anyó meséjét, melyet még gyermekként a Grimm fivérek mesegyűjteményéből hallhattunk, olvashattunk? Összekapcsolódik számunkra a téllel, a párnából kavargó hópelyhekkel, egy jóságos (első látásra mégis ijesztő) anyóval, aki szívesen látja házában a szorgalmas lányt, és megkapja tőle méltó büntetését a lusta, nemtörődöm lány is.


Ez a klasszikus népmese az alapja a Holle anyó birodalma című gyönyörű mesének. A szerző, Boldizsár Ildikó már több mint két évtizede foglalkozik a népmesék életünkre gyakorolt hatásával, gyógyító erejével. Számos elméleti munkájában és felnőtteknek szóló mesegyűjteményében próbál utat mutatni az útkeresőnek, az eltévelyedettnek vagy a válsággal küzdőnek. A gyermekeknek készült tematikus meseválogatásai a szülők számára adnak iránymutatást. Mégis úgy érezte az alkotás során, hogy kihívás volt számára a történet újramesélése: „Hónapokig kerestem, hogyan tudnám úgy bővíteni az eseményeket és érzelmeket, hogy ne essen csorba az eredeti mesén. Aztán egyszer csak ott találtam magam a kút mélyén, saját elveszett életfonalamat keresve, és megértettem miért van szükség a visszataláláshoz kenyerekre, almákra, hóesésre és legfőképpen Holle anyóra. Ennek az útnak a története ez az ismerős, mégis új mese.”
A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló mesekönyvet a többszörösen Szép Magyar Könyv-díjjal kitüntetett Szegedi Katalin illusztrációi teszik egyedivé. A művész közel száz könyvillusztrációt készített már, melyek sajátos stílusuk miatt könnyen felismerhetők, ugyanakkor mégis különbözők, mert mélységében kapcsolódnak a szöveghez: „Amikor egy irodalmi művet illusztrálok, igyekszem egyfajta alkotói alázattal közelíteni a mű felé, természetesen olyan többlet hozzáadásával, melyet szavakkal nem lehet kifejezni. Működik bennem egyfajta megfelelési vágy, ugyanazt a világot szeretném a képeimmel is kifejezni, amit a szerző a művével közvetít.”

Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin eddig megjelent közös alkotásai:
Királylány születik
Királyfi születik
Boszorkányos mesék

E mostani közös munkájukból is egyedülálló, különlegesen szép mesekönyv született, melyet meleg szívvel ajánlok mindenkinek.

Kulcsár Marianna

Rendezvények

Mackókuckó
2020. január 22. (szerda) 14.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Farkas Dezső Szavalóverseny
2020. január 22–23. (szerda–csütörtök) 14 óra
Dorozsmai fiókkönyvtár, Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.
Tinikuckó
2020. január 22. (szerda) 16.30
Északvárosi Fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l