Könyvajánló

Boldizsár Ildikó: Holle anyó birodalma
A hónap könyve, 2017. december

Ki ne ismerné Holle anyó meséjét, melyet még gyermekként a Grimm fivérek mesegyűjteményéből hallhattunk, olvashattunk? Összekapcsolódik számunkra a téllel, a párnából kavargó hópelyhekkel, egy jóságos (első látásra mégis ijesztő) anyóval, aki szívesen látja házában a szorgalmas lányt, és megkapja tőle méltó büntetését a lusta, nemtörődöm lány is.


Ez a klasszikus népmese az alapja a Holle anyó birodalma című gyönyörű mesének. A szerző, Boldizsár Ildikó már több mint két évtizede foglalkozik a népmesék életünkre gyakorolt hatásával, gyógyító erejével. Számos elméleti munkájában és felnőtteknek szóló mesegyűjteményében próbál utat mutatni az útkeresőnek, az eltévelyedettnek vagy a válsággal küzdőnek. A gyermekeknek készült tematikus meseválogatásai a szülők számára adnak iránymutatást. Mégis úgy érezte az alkotás során, hogy kihívás volt számára a történet újramesélése: „Hónapokig kerestem, hogyan tudnám úgy bővíteni az eseményeket és érzelmeket, hogy ne essen csorba az eredeti mesén. Aztán egyszer csak ott találtam magam a kút mélyén, saját elveszett életfonalamat keresve, és megértettem miért van szükség a visszataláláshoz kenyerekre, almákra, hóesésre és legfőképpen Holle anyóra. Ennek az útnak a története ez az ismerős, mégis új mese.”
A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló mesekönyvet a többszörösen Szép Magyar Könyv-díjjal kitüntetett Szegedi Katalin illusztrációi teszik egyedivé. A művész közel száz könyvillusztrációt készített már, melyek sajátos stílusuk miatt könnyen felismerhetők, ugyanakkor mégis különbözők, mert mélységében kapcsolódnak a szöveghez: „Amikor egy irodalmi művet illusztrálok, igyekszem egyfajta alkotói alázattal közelíteni a mű felé, természetesen olyan többlet hozzáadásával, melyet szavakkal nem lehet kifejezni. Működik bennem egyfajta megfelelési vágy, ugyanazt a világot szeretném a képeimmel is kifejezni, amit a szerző a művével közvetít.”

Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin eddig megjelent közös alkotásai:
Királylány születik
Királyfi születik
Boszorkányos mesék

E mostani közös munkájukból is egyedülálló, különlegesen szép mesekönyv született, melyet meleg szívvel ajánlok mindenkinek.

Kulcsár Marianna

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral