Könyvajánló

Boldizsár Ildikó: Holle anyó birodalma
A hónap könyve, 2017. december

Ki ne ismerné Holle anyó meséjét, melyet még gyermekként a Grimm fivérek mesegyűjteményéből hallhattunk, olvashattunk? Összekapcsolódik számunkra a téllel, a párnából kavargó hópelyhekkel, egy jóságos (első látásra mégis ijesztő) anyóval, aki szívesen látja házában a szorgalmas lányt, és megkapja tőle méltó büntetését a lusta, nemtörődöm lány is.


Ez a klasszikus népmese az alapja a Holle anyó birodalma című gyönyörű mesének. A szerző, Boldizsár Ildikó már több mint két évtizede foglalkozik a népmesék életünkre gyakorolt hatásával, gyógyító erejével. Számos elméleti munkájában és felnőtteknek szóló mesegyűjteményében próbál utat mutatni az útkeresőnek, az eltévelyedettnek vagy a válsággal küzdőnek. A gyermekeknek készült tematikus meseválogatásai a szülők számára adnak iránymutatást. Mégis úgy érezte az alkotás során, hogy kihívás volt számára a történet újramesélése: „Hónapokig kerestem, hogyan tudnám úgy bővíteni az eseményeket és érzelmeket, hogy ne essen csorba az eredeti mesén. Aztán egyszer csak ott találtam magam a kút mélyén, saját elveszett életfonalamat keresve, és megértettem miért van szükség a visszataláláshoz kenyerekre, almákra, hóesésre és legfőképpen Holle anyóra. Ennek az útnak a története ez az ismerős, mégis új mese.”
A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló mesekönyvet a többszörösen Szép Magyar Könyv-díjjal kitüntetett Szegedi Katalin illusztrációi teszik egyedivé. A művész közel száz könyvillusztrációt készített már, melyek sajátos stílusuk miatt könnyen felismerhetők, ugyanakkor mégis különbözők, mert mélységében kapcsolódnak a szöveghez: „Amikor egy irodalmi művet illusztrálok, igyekszem egyfajta alkotói alázattal közelíteni a mű felé, természetesen olyan többlet hozzáadásával, melyet szavakkal nem lehet kifejezni. Működik bennem egyfajta megfelelési vágy, ugyanazt a világot szeretném a képeimmel is kifejezni, amit a szerző a művével közvetít.”

Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin eddig megjelent közös alkotásai:
Királylány születik
Királyfi születik
Boszorkányos mesék

E mostani közös munkájukból is egyedülálló, különlegesen szép mesekönyv született, melyet meleg szívvel ajánlok mindenkinek.

Kulcsár Marianna

Rendezvények

„Kijelentkezés" a valóságból – mindennapjaink függőségei
2018. szeptember 24. (hétfő) 17 óra
Odesszai fiókkönyvtár, Székely sor 11.
Mackókuckó
2018. szeptember 26. (szerda) 15 óra
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
William Shakespeare: Szentivánéji álom – közönségtalálkozó
2018. szeptember 26. (szerda) 16.30
Dóm tér 1-4., 1. emeleti folyóiratolvasó

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Színházi - könyvtári játék
  • Könyvkirály
  • Rajzpályázat
 

Képek a rendezvényekrő‘l