Könyvajánló

Berg Judit: Tökmagok …
2015. április

A tökmagok, Benő, Minka, Rézi és Palkó egy négy részből álló sorozat apró főszereplői, akik mindenféle kalandba keverednek...

A szerző, Berg Judit neve ismerősen cseng az óvodások, kisiskolások és szüleik számára. Az ő tollából születtek meg Maszat, Panka és Csiribi, a Cipelő cicák és a két kis dinó történetei egyaránt. Legnépszerűbb meseregénye a kisegér kalandos utazásait bemutató Rumini sorozat, melynek első  része a megjelenése után az Év Gyermekkönyve díjat is elnyerte. Munkásságáért az írónő 2011-ben József Attila díjat kapott.

A tökmagok, Benő, Minka, Rézi és Palkó egy négy részből álló sorozat apró főszereplői, akik mindenféle  kalandba keverednek, miközben egyre több ismeretre tesznek szert a világról. A kedves, és mégis izgalmas történetekből nem hiányozhat egy kis varázslat, barátság és őszinte segítségnyújtás sem.

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony Kiadó hiányt pótol a magyar gyermekkönyvkiadásban. Külföldi szerzőknek jelentek már meg olyan könyvei magyarul, amelyek a kezdő olvasókat a fokozatosság elve alapján vezetik az egyre elmélyültebb olvasáson keresztül az olvasás megszerettetése felé. Csájiné Knézics Anikó vezető tanító szerint: „Meggyőződésünk, hogy azoknak, akik csak az elején vannak az önálló olvasóvá válás útján, a fejlődést leginkább az olyan olvasmányokkal lehet biztosítani, amelyek eredetileg is az anyanyelvükön, azaz magyarul íródtak." Ezért a kiadó sorozatírásra kortárs magyar szerzőket kér fel, akik (szakértő pedagógusok támogatásával) majd négy-négy könyvet írnak, négy különböző nehézségi szinten. Pillanatnyilag az első szerző, Berg Judit két meséje jelent meg:
A Tökmagok Afrikában című rész az 1. nehézségi szinten íródott, vagyis azoknak az elsős-másodikos gyermekeknek szól, akik már minden betűt ismernek és felébredt bennük az önálló  olvasási vágy. Sikerélményhez juttatja őket a könyv szakmailag is megalapozott felépítése, szerkezete: oldalanként néhány mondat, egyszerű szavak, rövid mondatok és mindez természetesen sok-sok képpel illusztrálva.
A Tökmagok a tűzhányón című rész a sorozat második darabja, amely már oldalanként több és hosszabb  mondatot tartalmaz, mint az első rész, valamint nehezebb szavak is előfordulnak benne. Mindkét kötet nagybetűs, rövid sorú, átlátható felépítésű. Mészely Ilka vagány rajzai kiemelik a történetek hangulatát, sőt színeivel, formáival a történethez kapcsolódó érzelmeket is.

„Jó szívvel ajánlom … azoknak a szülőknek, akik fontosnak tartják, hogy a gyermekeik kedvvel és őszinte belső motiváltság adta kíváncsisággal olvassanak. S ajánlom tanító kollégáimnak is a mindennapok tanítási gyakorlatában való felhasználásra." ( Csájiné Knézics Anikó).

Kulcsár Marianna

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral