Könyvajánló

Berg Judit: A Ragacs-tengertől a Mátyás-templom tornyáig
A hónap könyve, 2018. szeptember

Az írónő legújabb önálló meseregényében „felrepít” minket a Budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom tornyára. A tőle megszokott fordulatos, kalandos könnyen olvasható stílusban.
Az írónővel személyesen is találkozhatnak az érdeklődők 2018. október 2-án (kedden) 14 órától a Gyermekkönyvtárban.

Nem csupán az esténként megelevenedő templomot díszítő állatok története különleges, maga a könyv születése sem mindennapi. Egy csodás találkozás és együtt gondolkozás eredménye. (A könyv megírásának története a Magyar Kurír honlapján olvasható). A könyvet olvasva megerősödött bennem az érzés, hogy Berg Judit belelát a gyermekek fejébe. Olvasás közben fel-felvillant lelki szemeim előtt az írónő tollából született többi kedves szereplő. Most, hogy a könyvajánló kapcsán kutakodni kezdtem Berg Judit munkásságában, ébredtem rá: nem tudom csak ezt az egy könyvet ajánlani, inkább összegyűjtöm az eddig megjelent műveket és hagyom, hogy maga az írónő „meséljen róluk”.

„Mostanra három gyönyörű kislányom és egy kisfiam van: Lilla, Bori, Dalma és Vilmos. Nekik köszönhetem, hogy ráébredtem, a meseírás a nekem való foglalkozás. Ők ihletik a meséket, néha történetet és szereplőket is rendelnek, máskor ötleteket adnak, de mindig odaadó és lelkes hallgatóságnak bizonyulnak, akár új mesét találok ki, akár századszor veszem elő a régi kedvenceket.” (forrás)

Hisztimesék
„Azért találtam ki ezeket a meséket, mert a legnagyobb lányom szinte kezelhetetlen volt a hiszti miatt. A teljes kétségbeesés szülte őket. Amikor rájöttem, hogy a mesék milyen jól hatnak a lányomra, valósággal a túlélésünk záloga lett, így bármilyen aranyos és szerethető történetek is, tényleg vérre mentek.” (forrás)

Rumini-regénysorozat
„Életem egyik legnagyobb kalandja. Átvitt értelemben is, mert azt hiszem, ezáltal lettem igazán íróvá. De szó szerint is igaz: hiszen mindent, amit leírtam, gondolatban végigéltem, kipróbáltam. Rengeteg fejtörés, tervezés, fejben kalandozás és munka kellett ahhoz, hogy a nyolc kötet megszülessen, és bátran állíthatom, hogy jó néhány szereplő igazán közeli barátom lett az évek során, páran néha még hasonlítanak is rám. Sajtos Roziba például sok mindent beleírtam gyerekkori önmagamból.” (forrás)

Rumini-társasjáték
„Szerzőként nagyon izgalmas látni, ahogy az általam kitalált figurák önálló, tőlem sok szempontból független életet élnek. Számomra a legnagyobb élményt talán a színházi előadás létrejötte, a legnagyobb meglepetést pedig a Rumini játszótér megépülése okozta. De nagyon élveztem a társasjáték fejlesztését is, amikor rengeteg próbajáték során igyekeztünk a lehető legizgalmasabbra formálni a szabályokat.” (forrás)

Cipellő cicák
„A Cipelő cicák a hátizsákban kötetbe csupa kirándulós, kalandozós mese került. Minden évszakhoz kapcsolódik valamilyen jó kis móka: ősszel avarból várat építenek, és lovagi tornát rendeznek (hogy a makkcsatáról ne is beszéljek), télen a gyerekek szánkóversenyen diadalmaskodnak, és hóembert építenek, tavasszal az erdőt járják, és a cicák rettentő szemtelen dolgot művelnek egy erdei siklóval, nyáron pedig együtt sátorozik a család. Márpedig ahol három cica és három gyerek játszik együtt, ott vicces dolgok esnek meg. Szóval, azt remélem, hogy aki szerette a Cipelő cicák a városban-t, annak nem fog csalódást okozni a második kötet sem.” (forrás)

Maszat-történetek
„Minél kisebb a gyerek, annál inkább azt igényli, hogy a mesében arra a világra ismerjen rá, amiben ő él. Ha például ráismer a sztoriban anya mobiltelefonjára, az számára hatalmas élmény. Egy hároméves még nem tud mit kezdeni egy sárkányos mesével. Ő azt szeretné hallani, hogy egy hároméves kiment a játszótérre, és elvették tőle a lapátját.” (forrás)

Két kis dinó kalandjai
„Borival találtuk ki pár éve, hogy ketten írunk egy dinós könyvet a nagyszülőknek karácsonyra. Együtt gondoltuk ki, hogy a többieknél jóval kisebb dinók szerepeljenek benne, Bori ahhoz is ragaszkodott, hogy legyen benne egy kitörő vulkán, bár ő innentől inkább akciófilm-jellegű kalandokat tervezett. Aztán végül nem volt időnk közös könyvírásra, csak egy kis mesét készítettünk, de nekem befészkelte magát a fejembe az ötlet.
Mivel Bori akkor volt elsős, elhatároztam, hogy ha én megírom a történetet, mindenképpen olyan könyvet készítek, amit egy gyakorlatlan, de lelkes kezdő olvasó is el tud olvasni.” (forrás)

Lengemesék
“A Lengemeséket eleve rajzfilmnek szántam. Az ősz–télnél már kimondottan filmben gondolkodtam. Ez a két könyv már nagyon pörgős és nagyon fordulatos lett. Egy rettentő kedves, szerethető film lett a Lengemesék, ami nem a Disney-filmekkel akar konkurálni.” (forrás)

 

Vóna Mária

Rendezvények

Tízórai
2020. február 25. (kedd) 10.30
Móra Utcai Fiókkönyvtár, Móra u. 21.
„Liber iste pertinet...” – mesteremberek, tulajdonosok és olvasók
2020. február 26. (szerda) 16.30
Dóm tér 1–4., 3. emelet
Döme Barbara: Nők a cekkerben
2020. február 26. (szerda) 16.30
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l