Könyvajánló

Ázsia kincsei Magyarországon

A hónap könyve, 2020. november

Ázsia művészete. A százéves Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményei. Fajcsák Györgyi szerk.

Van Budapesten egy hely, jobban mondva egy épület, amely ázsiai gyűjteményeknek ad otthont. Ezekből természetesen kiállítások is készülnek, akár tematikusak, akár az egyes gyűjteményrészeket bemutatók. A Hopp Ferenc Múzeum anyagának az alapító (több, mint 4000 darabból álló) magángyűjteménye az alapja, melyet az első világháború után, 1919-ben, végrendeletében adományozott az államnak Andrássy úti villájával együtt, hogy a gyűjtemény egyéb, a magyar állam tulajdonában lévő ázsiai gyűjteményekkel külön múzeumot alkothasson. A tárgyi gyűjteményt 20 ezer tételes adattár (fotók, dokumentumok, levelek) és egy 40 ezer kötetes szakkönyvtár egészíti ki. A japán, kínai, indiai, tibeti-nepáli és egyéb gyűjteményrészek mellett ritkábban fellelhető koreai, délkelet-ázsiai, pl. indonéz (jávai) gyűjteményeket is gondoznak a múzeum munkatársai. A 350 oldalas kötet részletesen bemutatja az egyes gyűjteményrészeket, és kitér a múzeum, valamint a gyűjteményrészek keletkezésének történetére is, csodálatos képekkel illusztrálva az érdekes, informatív szöveget.

Hopp Ferenc optikusként került Budapestre, közel 50 évesen kezdett utazni. 1882 és 1914 között ötször utazta be a földet; gyűjteménye ezen utazások eredménye. Az ötvenes években kezdődött el jelentős kulturális és művészeti kapcsolatépítés Magyarország és az ázsiai szocialista országok között: jelentős állami adományok kerültek a múzeumba ezekben az években az ázsiai országok ajándékaként.

A múzeum a járvány miatt jelenleg csak hétvégenként tart nyitva, a múzeumkert bármikor látogatható. A honlapon is érdemes nézelődni: naponta bemutatnak egy-egy műalkotást a kiállítás menüpont alatt, és rengeteg gyönyörű fotó van feltöltve a helyszínekről, alkotásokról magyarázó szöveggel. A gyűjtemény menüpont alatt kiválaszthatók az egyes gyűjteménycsoportok, és megtekinthető néhány különleges műtárgy és alkotás.

Kocsis Katalin

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)

Szeged - a város folyóirata


A szegedi Löw-könyvtár története a megmaradt iratok alapján
Viharos évtizedünk, a harmincas évek
Emlékezés Békési Imre Tanár Úrra
Vallás, kultúra, nemzetiség, Dél-Alföld