Könyvajánló

Arnold Schwarzenegger a színfalak mögött (szerk. Henry Moore)
2016. április

Időrendi sorrendben listázza a filmeket minden adatukkal együtt (eredeti címtől kezdve a film készítőin át a szereplőket feltüntetve), valamint – egy rövid tartalmi leírás után – a film történetéről, előéletéről, a forgatásról, és a filmnek Schwarzenegger pályafutásában betöltött szerepéről ad részletes információt.

A könyv nem elsősorban életrajz. Az első harminc oldalon kapunk ugyan egy (nem túl részletes) áttekintést Schwarzenegger életének fontosabb állomásairól: Arnold mint testépítő, Arnold mint filmsztár, Arnold mint dörzsölt üzletember és mint politikus; de a magánéletéről például nem sokat tudunk meg.

Annak viszont, aki a filmek iránt érdeklődik, igazi csemegeként szolgálhat, hiszen a könyv a továbbiakban igen részletes filmográfiaként működik. Időrendi sorrendben listázza a filmeket minden adatukkal együtt (eredeti címtől kezdve a film készítőin át a szereplőket feltüntetve), valamint – egy rövid tartalmi leírás után – a film történetéről, előéletéről, a forgatásról, és a filmnek Schwarzenegger pályafutásában betöltött szerepéről ad részletes információt. Természetesen röviden a filmeket is elemzi a szöveg és kontextusba is helyezi őket, mint a Conan esetében, ahol a film alapjául szolgáló zsebkönyvsorozat és a könyvek sikere után készült Marvel képregénysorozat is szóba kerül. A háttérben pedig kibontakozik a producerek, stúdiók harca...

Mindeközben életrajzi és filmes kulisszatitkokat tudhatunk meg; ki sejtette például, hogy James Cameron rendező Kyle Reese időutazó szerepére hívta be Arnoldot, aki a beszélgetés végére a gyilkológép szerepét kapta meg a Terminátorban. Vagy tudta-e valaki (a fanatikus rajongókon kívül), hogy az 1976-os Maradj éhen! című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott?

Anekdotáknak sem maradunk híján; a forgatások alatt történt sérülésekről, vicces jelenetekről is beszámol a könyv. Amit kezdetben kifodásoltak, és hiányosságként ítéltek meg, az az  akcentusa volt. (Az első filmnél még utólagosan szinkronizálták.) A Terminátor és a Kommandó-jellegű filmek után már ez sem volt többé akadály, inkább egy plusz, egy olyan sajátosság, amely kiemelte őt a 80-as évek többi akcióhőse közül. Érdekesen alakult a kapcsolata Sylvester Stallonéval, amire szintén kitér a könyv már a bevezető részben is, majd a filmeknél szintén.

Nemcsak a könyv tartalma, de külleme is tetszetős: tele van filmképekkel, plakátokkal, a forgatásokon ellesett pillanatképekkel, standfotókkal, melyek szó szerint is is színesebbé teszik a könyvet. A filmekről írott szövegek kimondottan érdekesek, információgazdagok. Nem csupán Schwarzenegger rajongóinak lehet érdekes a könyv, hanem minden filmet szerető érdeklődőnek, aki szeretne betekinteni a színfalak mögé.

Kocsis Katalin

Rendezvények

Tízórai
2019. október 22. (kedd) 10.30
Móra Utcai Fiókkönyvtár, Móra u. 21.
Tekerős mozi
2019. október 24. (szerda) 16.30
Móra Utcai Fiókkönyvtár, Szeged, Móra u. 21.
A Gutenberg-galaxis kincsei
2019. október 24. (csütörtök) 17.30
Klebelsberg-telepi Fiókkönyvtár, Zentai u. 31.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Kvízmaraton
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l