Könyvajánló

Arnold Schwarzenegger a színfalak mögött (szerk. Henry Moore)
2016. április

Időrendi sorrendben listázza a filmeket minden adatukkal együtt (eredeti címtől kezdve a film készítőin át a szereplőket feltüntetve), valamint – egy rövid tartalmi leírás után – a film történetéről, előéletéről, a forgatásról, és a filmnek Schwarzenegger pályafutásában betöltött szerepéről ad részletes információt.

A könyv nem elsősorban életrajz. Az első harminc oldalon kapunk ugyan egy (nem túl részletes) áttekintést Schwarzenegger életének fontosabb állomásairól: Arnold mint testépítő, Arnold mint filmsztár, Arnold mint dörzsölt üzletember és mint politikus; de a magánéletéről például nem sokat tudunk meg.

Annak viszont, aki a filmek iránt érdeklődik, igazi csemegeként szolgálhat, hiszen a könyv a továbbiakban igen részletes filmográfiaként működik. Időrendi sorrendben listázza a filmeket minden adatukkal együtt (eredeti címtől kezdve a film készítőin át a szereplőket feltüntetve), valamint – egy rövid tartalmi leírás után – a film történetéről, előéletéről, a forgatásról, és a filmnek Schwarzenegger pályafutásában betöltött szerepéről ad részletes információt. Természetesen röviden a filmeket is elemzi a szöveg és kontextusba is helyezi őket, mint a Conan esetében, ahol a film alapjául szolgáló zsebkönyvsorozat és a könyvek sikere után készült Marvel képregénysorozat is szóba kerül. A háttérben pedig kibontakozik a producerek, stúdiók harca...

Mindeközben életrajzi és filmes kulisszatitkokat tudhatunk meg; ki sejtette például, hogy James Cameron rendező Kyle Reese időutazó szerepére hívta be Arnoldot, aki a beszélgetés végére a gyilkológép szerepét kapta meg a Terminátorban. Vagy tudta-e valaki (a fanatikus rajongókon kívül), hogy az 1976-os Maradj éhen! című filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott?

Anekdotáknak sem maradunk híján; a forgatások alatt történt sérülésekről, vicces jelenetekről is beszámol a könyv. Amit kezdetben kifodásoltak, és hiányosságként ítéltek meg, az az  akcentusa volt. (Az első filmnél még utólagosan szinkronizálták.) A Terminátor és a Kommandó-jellegű filmek után már ez sem volt többé akadály, inkább egy plusz, egy olyan sajátosság, amely kiemelte őt a 80-as évek többi akcióhőse közül. Érdekesen alakult a kapcsolata Sylvester Stallonéval, amire szintén kitér a könyv már a bevezető részben is, majd a filmeknél szintén.

Nemcsak a könyv tartalma, de külleme is tetszetős: tele van filmképekkel, plakátokkal, a forgatásokon ellesett pillanatképekkel, standfotókkal, melyek szó szerint is is színesebbé teszik a könyvet. A filmekről írott szövegek kimondottan érdekesek, információgazdagok. Nem csupán Schwarzenegger rajongóinak lehet érdekes a könyv, hanem minden filmet szerető érdeklődőnek, aki szeretne betekinteni a színfalak mögé.

Kocsis Katalin

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral