Könyvajánló

Alice Hoffman: Gyönyörű titkok múzeuma
A hónap könyve, 2016. június-július

„Ha minden rosszat jóvá akarnál tenni ezen a világon, egy óra alatt kimerülnél. Ez Istenre tartozik.”

Alice Hoffman regénye az 1900-as évek első évtizedében játszódik New York-ban, az épülő és kialakulóban lévő metropoliszban, ahol a felhőkarcolók, metróvonalak, a modern világ még nem vette át az uralmat a természet felett, és ahol bevándorlók tömegei próbálnak letelepedni, munkához jutni.

A mutatványosokkal, torzszülöttekkel, kalandorokkal teli városrészben, Coney Islandon, egy hatalmas házban, a Gyönyörű Titkok Múzeumában éli mindennapjait Coralie és könyörtelen, nagyravágyó apja, Sardie professzor.
A múzeumban mindenféle különleges élőlény kerül kiállításra, a ritka növényektől kezdve az egzotikus állatokig. A fő szenzációt azok az emberi lények jelentik, akik valamilyen, a normálistól eltérő tulajdonsággal rendelkeznek. A professzor fáradtságot nem kímélve járja az árvaházakat, kórházakat, cirkuszokat, hogy begyűjtse, szerződtesse ezeket az embereket.
A saját lányát sem kíméli: Coralie ujjai között úszóhártyával született, pici kora óta félig a vízben él, remekül úszik, sellőként vesz részt apja kiállításán, hableányként szórakoztatja a látogatókat.

Eddie (Ezekiel Cohen), az ukrán zsidó fiú apjával menekül az Újvilágba, miután faluját felgyújtják, édesanyját pedig megölik. A fiú apjával nyomorúságos körülmények között él, egy ruhagyárban dolgoznak éhbérért, de a fiatalember ennél sokkal többre áhítozik. Beáll a misztikus Mr. Hockman-hoz, aki eltűnt emberek felkutatásához alkalmazza, később sikeres fényképész válik belőle.

Coralie és Eddie élete akkor fonódik össze, amikor Eddie-t egy aggódó apa megbízza a hírhedt Triangle-tűzesetben eltűnt leánya felkutatásával.
A nyomok a Gyönyörű Titkok Múzeumába vezetnek...

(A Triangle Shirtwaist Factory 1911-es tűzesete az egész világot megrendítette: 146 ember veszett oda, főképp emigráns, fiatal lányok, akik egymás kezét fogva ugrottak ki a kilencedik emeletről - az üzemcsarnok ajtaja ugyanis rájuk volt zárva, nem volt számukra menekvés.)


Alice Hoffman a New York Times bestseller szerzője, eddig négy regénye jelent meg magyarul. (Hetedik mennyország; A tizenharmadik boszorkány; Átkozott boszorkák;  Galambok őrzői)
Az írónő olyan csodálatosan bánik a szavakkal, hogy szinte felnagyítja érzékelésünket: minden illat, íz, látvány megelevenedik, a leghétköznapibb dolgok is hangsúlyossá, tapinthatóvá válnak.
Valóságos meséi, gyönyörű nyelvezete, különlegesen misztikus, varázslatos hangja az első pillanattól kezdve magával ragadja olvasóit.

Sinka Márta

Rendezvények

Mackókuckó
2020. január 22. (szerda) 14.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Farkas Dezső Szavalóverseny
2020. január 22–23. (szerda–csütörtök) 14 óra
Dorozsmai fiókkönyvtár, Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.
Tinikuckó
2020. január 22. (szerda) 16.30
Északvárosi Fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Könyvtári – színházi játék
 

Képek a rendezvényekrő‘l