Könyvajánló

Alice Hoffman: Gyönyörű titkok múzeuma
A hónap könyve, 2016. június-július

„Ha minden rosszat jóvá akarnál tenni ezen a világon, egy óra alatt kimerülnél. Ez Istenre tartozik.”

Alice Hoffman regénye az 1900-as évek első évtizedében játszódik New York-ban, az épülő és kialakulóban lévő metropoliszban, ahol a felhőkarcolók, metróvonalak, a modern világ még nem vette át az uralmat a természet felett, és ahol bevándorlók tömegei próbálnak letelepedni, munkához jutni.

A mutatványosokkal, torzszülöttekkel, kalandorokkal teli városrészben, Coney Islandon, egy hatalmas házban, a Gyönyörű Titkok Múzeumában éli mindennapjait Coralie és könyörtelen, nagyravágyó apja, Sardie professzor.
A múzeumban mindenféle különleges élőlény kerül kiállításra, a ritka növényektől kezdve az egzotikus állatokig. A fő szenzációt azok az emberi lények jelentik, akik valamilyen, a normálistól eltérő tulajdonsággal rendelkeznek. A professzor fáradtságot nem kímélve járja az árvaházakat, kórházakat, cirkuszokat, hogy begyűjtse, szerződtesse ezeket az embereket.
A saját lányát sem kíméli: Coralie ujjai között úszóhártyával született, pici kora óta félig a vízben él, remekül úszik, sellőként vesz részt apja kiállításán, hableányként szórakoztatja a látogatókat.

Eddie (Ezekiel Cohen), az ukrán zsidó fiú apjával menekül az Újvilágba, miután faluját felgyújtják, édesanyját pedig megölik. A fiú apjával nyomorúságos körülmények között él, egy ruhagyárban dolgoznak éhbérért, de a fiatalember ennél sokkal többre áhítozik. Beáll a misztikus Mr. Hockman-hoz, aki eltűnt emberek felkutatásához alkalmazza, később sikeres fényképész válik belőle.

Coralie és Eddie élete akkor fonódik össze, amikor Eddie-t egy aggódó apa megbízza a hírhedt Triangle-tűzesetben eltűnt leánya felkutatásával.
A nyomok a Gyönyörű Titkok Múzeumába vezetnek...

(A Triangle Shirtwaist Factory 1911-es tűzesete az egész világot megrendítette: 146 ember veszett oda, főképp emigráns, fiatal lányok, akik egymás kezét fogva ugrottak ki a kilencedik emeletről - az üzemcsarnok ajtaja ugyanis rájuk volt zárva, nem volt számukra menekvés.)


Alice Hoffman a New York Times bestseller szerzője, eddig négy regénye jelent meg magyarul. (Hetedik mennyország; A tizenharmadik boszorkány; Átkozott boszorkák;  Galambok őrzői)
Az írónő olyan csodálatosan bánik a szavakkal, hogy szinte felnagyítja érzékelésünket: minden illat, íz, látvány megelevenedik, a leghétköznapibb dolgok is hangsúlyossá, tapinthatóvá válnak.
Valóságos meséi, gyönyörű nyelvezete, különlegesen misztikus, varázslatos hangja az első pillanattól kezdve magával ragadja olvasóit.

Sinka Márta

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2020. július–augusztus

Nem kell feltétlenül a világ végére menned, Magyarországon is találhatsz csodálatos, meglepő, lenyűgöző helyeket

Szeged - a város folyóirata


A piarista atyák 300 éve Szegeden
150 évvel ezelőtt született Király-König Péter
Simai Mihály 85 esztendős
Radnóti nyomában a Versvándorral