Könyvajánló

A hely – 13 riport

„A Hely – riportműsor Farkas Erikával, minden hétköznap a 11 órai hírek után" – hangzik el a szignál naponta az MR1-Kossuth Rádió hullámhosszán. 2009 óta töretlen népszerűségnek örvend a műsor, a mérések szerint 450 ezer ember hallgatja.

A félórás riportmagazin „oda viszi el a hallgatókat, ahol legtöbbünk sosem járt, vagy ha igen, akkor is vajmi keveset tudhatott meg arról, hol is van.”

Nemrég könyv alakban is megjelent a műsorfolyam válogatott anyaga, a szerkesztők (Farkas Erika és Vágner Mária) a tizenhárom legérdekesebb riportot gyűjtötték csokorba. Az interjúk tartalmi összefoglalóján túl,  bepillantást  nyerünk  a műsorkészítés  kulisszatitkaiba is, hiszen a folyton nyüzsgő riportert népes stáb segíti a háttérben.

A felkereshető, érdeklődésre számot tartó helyek száma végtelen, különösen, ha Farkas Erika kezében van a mikrofon.  Jellegzetes hangján úgy kérdez, olyan lehengerlően, őszintén, humorosan, ironikusan, hogy mindig megéreztet valamit az adott hely szelleméből.  Amikor nyáron hőlégballonnal repült a Velencei-tó közelében, és közeledett a leszállás pillanata, őszinte rémületén keresztül, vajon sikerül-e a földet érés – úgy éreztük, mi magunk is két kézzel kapaszkodtunk a földhöz döccenő kosár szélébe. „Én nem élveztem annyira. Hogy szálljak ki? Nem tudom fogni a mikrofonomat. Az is boldog ember, aki stúdióban készít interjúkat. Köszönöm szépen. Jaj, megérkeztünk …” (F.E.)

A kötet legmegindítóbb riportja a Baba u. 14. szám alatt található Szent János Kórház Légzésrehabilitációs Osztályán készült, ahol az ún. „vastüdősök” élnek. Ma már a vastüdőt  lélegeztető gép helyettesíti az ágyhoz kötött beteg mellett. A riport szép példája annak, hogyan lehet optimista műsort készíteni ott is, ahol a körülmények reménytelenséget sugallnak.

A válogatás legkülönösebb helye a kaposvári Lógyógyászati és Rehabilitációs Központ, ahová aquafitnesz-re járnak a versenylovak. Hidroterápiás kádban gyalogolnak marmagasságig érő vízben, a vízi torna befejezése után pedig szoláriumoznak a patások.

Aki a kötet elolvasása után még mindig érdekes helyszínekre vágyik, hangoljon a Kossuth Rádióra, és hallgassa meg A Hely legújabb adását.

Mosonyi Helga

Rendezvények

Deres ősz…
2018. október 16. (kedd) 16 óra
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Életreform klub
2018. október 16. (kedd) 16.30
Szőregi fiókkönyvtár, Magyar u. 14.
Mackókuckó
2018. október 17. (szerda) 15 óra
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Színházi - könyvtári játék
  • Könyvkirály
 

Képek a rendezvényekrő‘l