Könyvajánló

A hely – 13 riport

„A Hely – riportműsor Farkas Erikával, minden hétköznap a 11 órai hírek után" – hangzik el a szignál naponta az MR1-Kossuth Rádió hullámhosszán. 2009 óta töretlen népszerűségnek örvend a műsor, a mérések szerint 450 ezer ember hallgatja.

A félórás riportmagazin „oda viszi el a hallgatókat, ahol legtöbbünk sosem járt, vagy ha igen, akkor is vajmi keveset tudhatott meg arról, hol is van.”

Nemrég könyv alakban is megjelent a műsorfolyam válogatott anyaga, a szerkesztők (Farkas Erika és Vágner Mária) a tizenhárom legérdekesebb riportot gyűjtötték csokorba. Az interjúk tartalmi összefoglalóján túl,  bepillantást  nyerünk  a műsorkészítés  kulisszatitkaiba is, hiszen a folyton nyüzsgő riportert népes stáb segíti a háttérben.

A felkereshető, érdeklődésre számot tartó helyek száma végtelen, különösen, ha Farkas Erika kezében van a mikrofon.  Jellegzetes hangján úgy kérdez, olyan lehengerlően, őszintén, humorosan, ironikusan, hogy mindig megéreztet valamit az adott hely szelleméből.  Amikor nyáron hőlégballonnal repült a Velencei-tó közelében, és közeledett a leszállás pillanata, őszinte rémületén keresztül, vajon sikerül-e a földet érés – úgy éreztük, mi magunk is két kézzel kapaszkodtunk a földhöz döccenő kosár szélébe. „Én nem élveztem annyira. Hogy szálljak ki? Nem tudom fogni a mikrofonomat. Az is boldog ember, aki stúdióban készít interjúkat. Köszönöm szépen. Jaj, megérkeztünk …” (F.E.)

A kötet legmegindítóbb riportja a Baba u. 14. szám alatt található Szent János Kórház Légzésrehabilitációs Osztályán készült, ahol az ún. „vastüdősök” élnek. Ma már a vastüdőt  lélegeztető gép helyettesíti az ágyhoz kötött beteg mellett. A riport szép példája annak, hogyan lehet optimista műsort készíteni ott is, ahol a körülmények reménytelenséget sugallnak.

A válogatás legkülönösebb helye a kaposvári Lógyógyászati és Rehabilitációs Központ, ahová aquafitnesz-re járnak a versenylovak. Hidroterápiás kádban gyalogolnak marmagasságig érő vízben, a vízi torna befejezése után pedig szoláriumoznak a patások.

Aki a kötet elolvasása után még mindig érdekes helyszínekre vágyik, hangoljon a Kossuth Rádióra, és hallgassa meg A Hely legújabb adását.

Mosonyi Helga

Rendezvények

Tízperces csodaszer
2019. január 21. (hétfő) 16.30
Móra utcai Fiókkönyvtár, Móra u. 21.
Könyvtári kincskereső túra – magyar kultúranapi kiadás
2019. január 22. (kedd) 9.00-12.00
Dóm tér 1-4., adminisztráció
Terefere nem csak irodalomról
2019. január 22. (kedd) 10.30
Északvárosi Fiókkönyvtár, Gáspár Zoltán u. 6.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Színházi - könyvtári játék
  • Könyvkirály
 

Képek a rendezvényekrő‘l