Fiókkönyvtárak Fiókkönyvtárak

Fiókkönyvtárak

A Somogyi-könyvtár fiókhálózati osztálya 1977 óta működik önálló osztályként. Fő feladata a Szeged városát behálózó fiókkönyvtárak munkájának koordinálása. Jelenleg 13 helyen működik fiókkönyvtár a városban:

Agóra Gyermekkuckó – Kálvária sgt. 23.
Csillag téri fiókkönyvtár – Kereszttöltés u. 29.
Dorozsmai fiókkönyvtár – Negyvennyolcas u. 12.
Északvárosi fiókkönyvtár – Gáspár Zoltán u. 6.
Francia utcai fiókkönyvtár – Kossuth Lajos sgt. 69-71.
Hangoskönyvtár – Stefánia 2.
Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár – Zentai u. 31.
Móra utcai fiókkönyvtár – Móra u. 21.
Odesszai fiókkönyvtár – Székely sor 11.
Petőfi-telepi fiókkönyvtár – Szántó Kovács János u. 28.
Rókusi fiókkönyvtár – Vértói út 5.
Szőregi fiókkönyvtár – Magyar u. 14.
Tápai fiókkönyvtár – Budai Nagy Antal u. 20-22.

Az egyes könyvtárak állományának segítségével Szeged valamennyi lakosának (függetlenül attól, hogy melyik városrészben lakik) lehetősége nyílik a könyvtárhasználatra. Így a lakóhelyhez közel tudják az olvasók a könyvtári szolgáltatásokat igénybe venni. A szolgáltatások nagy része mindenütt ugyanaz, de arra törekszünk, hogy mindezek folyamatosan bővüljenek és változatosak legyenek. A lakosok minél színvonalasabb könyvtári ellátása érdekében a fiókkönyvtárak zavartalan és folyamatos működtetése a cél.


Könyvtáraink közül a Francia utcai és a Petőfi-telepi úgynevezett családi könyvtárként funkcionál, ami azt jelenti, hogy az állományt nem tárgyuk, hanem az olvasói érdeklődés, elsősorban a különböző szabadidős elfoglaltságok szerint rendezik el.


Nyolc fiókban az adott könyvtár olvasói által életre hívott könyvtári klubok, baráti körök nyújtanak színes és érdekes programokat az érdeklődőknek.

 • KISCSILLAGOK GYERMEKKLUB
  A Csillag téri fiókkönyvtárban havonta egyszer, pénteken mesefoglalkozásra és a hozzá kapcsolódó barkácsolásra várjuk a kisiskolás gyermeket.
   
 • ÉLETREFORM KLUB
  A Szőregi fiókkönyvtárban kéthetente szerdán tartjuk az összejöveteleinket. Ezeken a napokon egészségmegőrzésről hallgathatnak előadásokat az érdeklődők. Vendégeink között orvos, természetgyógyász, katolikus pap, szociális munkás, pedagógus, gyógytornász szerepelt. Meghívott előadóink voltak például dr. Szabó Mária, dr. Szilágyi Károly orvosok, Perecz Sándor, Csorba József természetgyógyászok, Ódry Károlyné karakternumerológus, Kopasz István tápai lelkész, Saja István szociális munkás, Kovácsné Burics Judit pedagógus, Kilyén Ilka színművésznő.
  Nem minden alkalommal hívunk vendéget. E közösség tagjai igénylik a kötetlen beszélgetést és az előadásokon hallottak megvitatását is. Az Életreform Klub egyben könyvtárpártoló is, az egyéb rendezvényeken (pl. nyári vakációs programokon) is aktívan résztvesznek.
   
 • KAMARAKIÁLLÍTÁSOK
  Az Odesszai fiókkönyvtárban, az ország egyik legkisebb kiállítótermében képzőművészeti-, és olvasóink alkotásaiból rendezett kiállításokat, érdekességeket, könyvajánlókat, újdonságokat bemutató kiállításokat tekinthetnek meg olvasóink.
   
 • KÉZMŰVES KLUB
  Az Odesszai fiókkönyvtárban havonta egyszer, péntek délután általános iskolás gyerekeknek szervezünk könyvajánlóval egybekötött kézműves foglalkozást, ahol más és más technikával, anyagokkal, és az alkotás örömével ismerkedhetnek a foglalkozáson részvevők.
   
 • KIS IRODALMI TEREFERE
  Az Északvárosi fiókkönyvtárban 2009-től havonta egy alkalommal (kedd délelőttönként) felnőtteknek szóló előadásokat tartunk. A magyar és a világirodalom egy-egy klasszikus vagy kortárs alkotójának életrajzi érdekességei hangzanak el műveik tükrében. Versek, prózarészletek felolvasása, jó hangulatú közös beszélgetés színesíti e délelőttöket.
   
 • KÖNYVKIRÁLY-KÉPZŐ
  Az Északvárosi fiókkönyvtár gyerekklubjába havonta egyszer, péntek délután a könyvbarát kamaszokat invitáljuk. Megismerkedhetnek könyvtárunk ifjúsági műveivel, megoszthatják egymással olvasmányélményeiket, beszélgetések, irodalmi játékok várják az olvasni szerető gyerekeket.
   
 • MESEDÉLUTÁN
  A Rókusi fiókkönyvtárban minden hónap egyik péntekjén mesedélutánt tartunk legkisebb olvasóinknak. A mesék hagyományos hangulatát idézve felolvassuk a rövid történetet, melynek hőse minden évben más állat (pl. medve, egér, béka, ló). A mesedélután második felében barkácsolunk. Ez a főszereplő megformázása: rajz, ragasztás, hajtogatás, agyagozás, varrás. Az alkotások hazavihetők, a közösen készített nagy állatfigurák a gyermekrészt díszítik.
   
 • MESEKUCKÓ
  Az Északvárosi fiókkönyvtárban havonta egyszer, péntek délután játékos mesefoglalkozásokat tartunk óvodás, illetve kisiskolás gyerekeknek, és szüleiket is örömmel látjuk ezen alkalmakkor. A klub keretein belül meseolvasás és -dramatizálás folyik beszélgetésekkel, sok játékkal és jókedvvel.
   
 • MESESZŐNYEG
  A Tápai fiókkönyvtárban havonta egy délután mese- és rajzfoglalkozást tartunk óvodás és kisikolás gyermekek számára. A „varázsszőnyegen” megelevednek a gyermekek által kiválasztott mesék. A meseolvasás közben a fantáziavilágot mozgósítjuk, az illusztrációk nyomán pedig a papíron is életre kelnek a mesehősök.
   
 • MESETARISZNYA
  Az Odesszai fiókkönyvtárban minden hónap utolsó péntek délutánján mesefoglalkozásra várjuk az óvodásokat. Meseolvasás után jókedvű beszélgetéseken és sok-sok játékokon vehetnek részt az érdeklődő gyermekek szüleikkel.
   
 • VAKOK KLUBJA
  A Hangoskönyvtár elsősorban a vakok és gyengénlátók szolgálatában működik, hangoskönyvek kölcsönzésével. 1989 óta  klub is várja őket rendszeres programokkal, tanfolyamokkal. Célja emellett a látók és vakok közelebb hozása egymáshoz.. A foglalkozások minden második pénteken 17 órától kezdődnek.


Elérhetőségek:

 • Fiókhálózati munkaszoba
  6720 Szeged, Dóm tér 1-4.
  (62) 425-525/129 mellék
   
 • Fiókhálózati osztályvezető
  Andóczi Balogh Éva
  (62) 425-525/132 mellék; e-mail
 • Fiókhálózati osztályvezető-helyettes
  Megyesi Beáta
  (62) 425-525/129 mellék; e-mail
   
 • Fiókhálózati munkatárs
  Palánkai Adrienn Lili
  (62) 425-525/129 mellék; e-mail
Átlagos (0 Szavazatok)

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Ajánljuk

A hónap könyve, 2016. december

Kalandozások a szecesszió varázslatos világában Szabadkán, Szegeden és Zentán

Szeged - a város folyóirata


A mi ötvenhatunk
Éneklő Ifjúság
Apró Ferenc köszöntése
Tóth Sándor '56-os rajzai