Könyvajánló

A hónap könyve, 2018. december

31 őszinte vallomás Quentin Gréban illusztrációihoz
Gyönyörű, szívet-lelket melengető könyv született a Manó Könyvek gondozásában.

A hónap könyve, 2018. november

Pilcz Roland a Kalyber Joe című képregénysorozat mellett egy új projektbe vágott Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai címen, mely a legutóbbi, 14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon debütált.

A hónap könyve, 2018. október

Tanulmányok, esszék, előadások ember és környezetének kapcsolatáról

A hónap könyve, 2018. szeptember

Az írónő legújabb önálló meseregényében „felrepít” minket a Budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom tornyára. A tőle megszokott fordulatos, kalandos könnyen olvasható stílusban.
Az írónővel személyesen is találkozhatnak az érdeklődők 2018. október 2-án (kedden) 14 órától a Gyermekkönyvtárban.

A hónap könyve, 2018. június-július

A sorozat aktuális információkat tartalmaz kiváló minőségű képekkel, jól áttekinthető formában. A sorozat legnagyobb újítása a részletes, összehajtható térkép, mely nagyban megkönnyíti a város- és országjárást a turizmus szerelmeseinek.

A hónap könyve, 2018. május

A gyűjtő dr. Gyugyi László mérnök-kutató Amerikában ismerkedett meg a Zsolnay művészeti kerámiákkal a 70-es években, és ekkor el is kezdte a gyűjtésüket. Elsősorban az eredetileg exportra és világkiállításokra küldött magas minőségű műveket gyűjti a historizmus (1874-1898) és a szecesszió (1898-1910) időszakából.

A hónap könyve, 2018. április

Oravecz Imre regénytrilógiája: Ondrok gödre, Kaliforniai fürj, Ókontri

A hónap könyve, 2017. december

Ki ne ismerné Holle anyó meséjét, melyet még gyermekként a Grimm fivérek mesegyűjteményéből hallhattunk, olvashattunk? Összekapcsolódik számunkra a téllel, a párnából kavargó hópelyhekkel, egy jóságos (első látásra mégis ijesztő) anyóval, aki szívesen látja házában a szorgalmas lányt, és megkapja tőle méltó büntetését a lusta, nemtörődöm lány is.

A hónap könyve, 2017. november

A hónap könyve, 2017. október

"Első emlékeim 1848-ba nyúlnak vissza. A magyar szabadságharc mozgalmaiban kezdődnek, amikor négyéves voltam, és természetesen semmit sem értettem az egészből."... Ezzel a gondolattal kezdődik a kötet első része a három közül, amely Munkácsy Mihály gyermekkori emlékeit beszéli el.

A hónap könyve, 2017. szeptember

OLVASÁS ELŐTTI (SZINT) Szokott liftezni? Ha igen, meg szokta nézni alaposan az utastársait? Vagy csak a cipője orrát bámulja, netán a mobiltelefonját nyomkodja, hogy ne legyen túlságosan zavarban? Elolvassa a feliratokat a liftben? Akármi is a felelet, mindenképpen olvassa el Dániel András új könyvét!

JÁTÉK!!! Ha felkeltette ez a könyvbéli liftezés a figyelmét, liftezzen velünk! A Somogyi-könyvtár négy szintjén lehet végig követni a Le Pattant Szálló 20 emeletének történéseit, földszinttől a 3. emeletig haladva.

A hónap könyve, 2017. július-augusztus

Információgazdag zsebútitárs

A hónap könyve, 2017. június

Sánta Gábor, a szegedi tanárképző főiskola docense könyveivel és publikációival nagyban hozzájá­rult ahhoz, hogy az író munkássága a magyar irodalomtörténetben méltó helyre kerülhessen.

A hónap könyve, 2017. május

Az Európai Várostörténeti Atlasz című kutatási program 1955-ben indult a Nemzetközi Várostörténeti Bizottság kezdeményezésére. Azóta 18 ország több mint 520 városának atlasza jelent meg.

A hónap könyve, 2017. április

Ez a csodás képeskönyv a méhek lenyűgöző világába kínál betekintést.

A hónap könyve, 2017. március

TOLERÁNS = jóindulatú, megértő, együtt érző, engedékeny, belátó, türelmes, emberséges, empatikus, elnéző, lágyszívű, ELFOGADÓ

A hónap könyve, 2017. február

Az Arany János-emlékévben, a költő születésének 200. évfordulóját ünnepelve a hónap könyvéül a költő hírneves balladás kötetét választottuk.

A hónap könyve, 2017. január

A Schenk-féle „mini emberke” katalógusa

A hónap könyve, 2016. december

Kalandozások a szecesszió varázslatos világában Szabadkán, Szegeden és Zentán

A hónap könyve, 2016. október–november

A Micimackó első kiadása 90 éve, 1926. október 14-én Nagy-Britanniában a Methuen & Co. Ltd. (London) kiadó gondozásában, E. H. Shephard rajzaival jelent meg.

A hónap könyve, 2016. szeptember

„Nekem itt szavam nincs. Nem vagyok tagja a követek házának. De birtokos vagyok; és ha feláll oly intézet, mely a magyar nyelvet kifejtse, mely avval segítse elő honosainknak magyar neveltetését, jószágomnak egy évi jövedelmét feláldozom reá.” (Széchenyi István)

A hónap könyve, 2016. augusztus

A mű azt az időszakot tárgyalja, amelynek során Magyarország a Habsburgok dunai monarchiájának része volt, két vagy több részre szabdalva, illetve egységes államként.

A hónap könyve, 2016. június-július

„Ha minden rosszat jóvá akarnál tenni ezen a világon, egy óra alatt kimerülnél. Ez Istenre tartozik.”

A hónap könyve, 2016. május

„Lázár mesemondónak jött a világra. Minden azzá tette: a „rácpácegresi” örökség, a látásmódja, a fantáziája, a beszédmódja. A szeretetről mesélt.” (Komáromi Gabriella)

2016. április

Időrendi sorrendben listázza a filmeket minden adatukkal együtt (eredeti címtől kezdve a film készítőin át a szereplőket feltüntetve), valamint – egy rövid tartalmi leírás után – a film történetéről, előéletéről, a forgatásról, és a filmnek Schwarzenegger pályafutásában betöltött szerepéről ad részletes információt.

2016. március

Márciusban René Descartes élettani munkáját ajánljuk a kedves látogatók figyelmébe. Descartes e kevésbé ismert műve valójában az első, emberi élettannal foglalkozó tudományos szakkönyv. Az itt is nyomon követhető „filozófiai szkepticizmus" számos tudományos eredményéhez vezetett.Tekintse meg legújabb kölcsönözhető kottáink kínálatát!

2016. január–február

Nagy örömünkre szolgál, hogy 2015 végén több százezer forint értékben gyarapíthattuk idegen nyelvű állományunkat.

2015. december

Leszel a barátom? A világ legtermészetesebb kérdése az óvodában. Hisz kell valaki, aki akkor is figyel ránk, amikor nincs ott anya, nincsenek ott a kedvenc játékok és mások a szabályok, mint otthon. Még szerencse, hogy jó sok gyerek jár oda, akik átsegítenek az elszakadás fájdalmain.

2015. november


Ajánlatunk ebben a hónapban a 7. Szegedi Képregényfesztiválhoz kapcsolódik.


2015. október


Tari Annamária pszichoterapeutaként dolgozik, fő kutatási területe a generációk közti kapcsolat megváltozása az online tér következtében. A szakember számos népszerű könyv szerzője.


2015. szeptember


Az UNESCO, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény az életünkben, 2015-öt a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította. Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódva könyvtárunk szeptember hónapban Athanasius Kircher: „Ars Magna Lucis et Umbrae" (A fény és árnyék nagy művészete) című, Amsterdamban megjelent művét választotta a hónap könyvéül, amely az egyik legkorábbi, a fény természetével foglalkozó munka.


2015. augusztus

"Csak az ember mezítelen és csakis ő lehet az."

2015. június-július

Huszonöt novella – huszonöt év, ekkor jelent meg (1989-ben) Tóth Krisztina első kötete, az Őszi kabátlobogás. A Pillanatragasztóból lehetetlen kiemelni a legjobbat, a kötet koherens és egyenletes színvonalú.

2015. május

A keresztény múlt máig meghatározó kulturális és művészettörténeti örökségünk. Művészete alapvetően határozta meg Európa és a nyugati világ kultúráját.

2015. április

A tökmagok, Benő, Minka, Rézi és Palkó egy négy részből álló sorozat apró főszereplői, akik mindenféle kalandba keverednek...

2015. március

„– Semmi baja – mondta az orvos –, csak valami rettenetes kimerültség. Mit csinált maga, hogy ennyire elfáradt?
– Én? (...) Semmit. Éltem."
(Szerb Antal)

2015. február

... arra, hogy egy kerek egészet alkotó helytörténeti munka előkerüljön a múlt homályából, nagyon kicsi az esély.

2015. január

A MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata egy remek évkönyvvel jelentkezett 2014. év végén, melynek borítóján az EHF Kupában aratott diadal szegedi ünneplése látható, amikor Vadkerti Attila a magasba emeli a trófeát, és a Dugonics téren összegyűlt 8000-es tömeg éljenzik.

2014. december

A Cerkabella Könyvkiadónál megjelent mesekönyv alkalmas arra, hogy szépséget, nyugalmat és szeretetet varázsoljon a felgyorsult karácsonyi készülődésbe - nemcsak gyermekeknek.

2014. november

Ajánlatunk ebben a hónapban a 6. Szegedi Képregényfesztiválhoz kapcsolódik.

2014. október

A könyv egyedisége, hogy minden alkotás ajánlásához más-más személyiséget kértek fel.

2014. szeptember

Dr. Pollmann Ferenc a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadtörténésze új kötetében a hivatásos katona és hadtörténetíró doberdói Bánlaky (Breit) József munkásságát és nem mindennapi élettörténetét mutatja be a családtól kapott dokumentumok és levéltári kutatások alapján.

2014. augusztus

A közel félszáz kastélyról mesélő könyv felkelti az érdeklődést az elmúlt századok hétköznapjai iránt, így kiváló kedvcsináló akár egy történelmi regény elolvasásához, akár valamelyik környékbeli kastély meglátogatásához.

2014. június–július

Manapság reneszánszukat élik az önsegítő és önfejlesztő könyvek. Az utóbbi években több száz olyan kötet jelent meg, amely a sikeres és boldog élet eléréséhez próbál útmutatást nyújtani.

2014. május

Egy asperger szindrómával élő fiú aprólékos logikáján, naivnak mondható, ugyanakkor magas szintű morálján megszűrve átértékelődik a bizalom, a barátság és az igazság fogalmának jelentése.

2014. április
Rendhagyó életrajz

A tudományos alaposságú munka igazi hiánypótló kötet, amelyet nemcsak Fekete István rajongói forgathatnak örömmel, hanem azok is, akik még csak ismerkednek az író műveivel...

2014. március

Tanulmányok Várkonyi Zoltánról

A tanulmánykötet a 2012 májusában rendezett konferencia anyagát tartalmazza szerkesztett formában.


„A Hely – riportműsor Farkas Erikával, minden hétköznap a 11 órai hírek után" – hangzik el a szignál naponta az MR1-Kossuth Rádió hullámhosszán. 2009 óta töretlen népszerűségnek örvend a műsor, a mérések szerint 450 ezer ember hallgatja.

2014. február

Juhász Gyula hite, hazaszeretete, szerelme

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

Die meisten ausgeliehen Die meisten ausgeliehen

Empfehlen

A hónap könyve, 2018. december

31 őszinte vallomás Quentin Gréban illusztrációihoz
Gyönyörű, szívet-lelket melengető könyv született a Manó Könyvek gondozásában.

Szeged - die Stadt Zeitschrift


150 éve született ifj. Vastagh György, a szegedi Rákóczi-lovasszobor alkotója
100 éve kötötték meg a belgrádi egyezményt, ami alapul szolgált Szeged francia megszállásához
70 éves lenne Ördögh Szilveszter