Kiállítások a központi könyvtárban

Anno 1918
2018. október 5-től december 5-ig
Dóm tér 1-4., földszinti kiállítótér

A kiállítás 100 évvel ezelőtti történéseket elevenít fel: hogy élt 1918-ban a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat is igyekszünk felidézni: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését.
A tárlaton 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok vetítik elénk az év eseményeit és szereplőit – kiegészítve könyvtárunk gyűjteményének néhány újabb, a korszakot idéző kötetével.
 

Évek és érzések – 60 éves a Somogyi-könyvtár kötészete
2018. október 5-től 31-ig
Dóm tér 1-4., földszinti kiállítótér

"Szép foglalkozásunknak, a könyvkötésnek színvonalát csak az intelligens, szakmájának minden csínját-bínját tökéletese értő szakmunkásság tudja fenntartani elismerésre méltó fokon" – idézet a Kézikönyv könyvkötők és rokonszakmabeliek részére című kötetből (1936)
 

Szabó Magda – a Móra Kiadó vándorkiállítása
2018. október 4-től október 31-ig
Dóm tér 1–4., Gyermekkönyvtár


Kiállítás gyermekek és nagyon okos felnőttek számára

A tablók az írónő életútját, műveit mutatják be.

Megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében, csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges.

 

65 éve született Parti Nagy Lajos - kamarakiállítás
2018. októbet 4-től november 3-ig
Dóm tér 1-4., 2. emelet

„Lényegében ez motivál: a lehető legpontosabban körbeírni, amire úgysincs szavunk.” - A kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb nyelvművésze, emblematikus alakja. „Posztmodern költőkirály”, aki költőként, próza- és drámaíróként, illetve műfordítóként is meghatározó helyet foglal el napjaink magyar irodalmában.
 

175 éve született Edvard Grieg zeneszerző
2018. október 8-tól november 10-ig
Dóm tér 1–4., 1. emelet folyóirat-olvasó


Kamarakiállítás

Edvard Grieg 1843. június 15-én született Bergenben. A hegedűvirtuóz Ole Bull javaslatára a lipcsei konzervatórium növendéke lett, ahol Mendelssohn és Schumann zenéjének hatása alá került. Többször megfordult Rómában, itt találkozott Ibsennel és Liszt Ferenccel. 1885-ben Bergen mellett építette fel otthonát, a Troldhaugent, ahová ma is sűrűn zarándokolnak el emlékének tisztelői. 1897-ben a berlini akadémia tagja lett. Legnépszerűbb darabja az Ibsen művéhez írt Peer Gynt-szvit, e téma irodalmi és zenei téren a legismertebb norvég műalkotások egyike. Az 1880-as évek végétől Európa-szerte ünnepelték. 1907. szeptember 4-én halt meg Bergenben.

 

Zöldellő – Baczkó Andrea keramikustanár kiállítása
2018. október 24-től november 21-ig
Dóm tér 1–4., 1. emeleti folyóiratolvasó


A tárlatot 2018. október 24-én (szerdán) 17 órakor Tóth Zoltán, a Vedres István Építőipari Szakgimnázium tagintézményvezető-helyettese nyitja meg.

„Minden természeti képződmény, minden falevél, termés, rovar, ember vagy emberi ujjlenyomat egyedi, megismételhetetlenül egyszeri. A természetben található változatos formák lenyűgöznek. Ezek belső szerkezetének harmóniájából építkezem. A kerámia az őselemekből épül fel: föld-darabból alakítom, víz által válik formálhatóvá, majd a tűz teszi véglegessé. A természethez ennél közelebb már nem is kerülhetnék.” (Baczkó Andrea)

(kép: artszeged.hu)

 

Rendezvények

Itt van az ősz, itt van újra ...
2018. október 24. (szerda) 17 óra
Szőregi fiókkönyvtár, Magyar u. 14.
Meséről mesére
2017. október 25. (csütörtök) 16.30
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár
Mesevár
2018. október 25. (csütörtök) 16.30
Móra utcai fiókkönyvtár, Szeged, Móra u. 21.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Színházi - könyvtári játék
  • Könyvkirály
 

Képek a rendezvényekről