Kiállítások a központi könyvtárban

A hét szabad művészet
2020. július 20-tól október 7-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér

 

Tárlatvezetés: 2020. október 2. (péntek) 16.30
A kiállítást dr. Nagyillés János klasszika-filológus és a tárlat egyik rendezője mutatja be.

A Somogyi-könyvtár nyári kiállítása, amely elsősorban az Alapítványi Gyűjteményből és a régi állományból válogat, ezúttal az ókorban gyökerező, a középkori egyetemi oktatásban kiteljesedő és a mai napig meghatározó „örökségként” ránk maradt hét szabad művészet könyvészeti emlékeit mutatja be.
A kiállítás a septem artes liberales, azaz a hét szabad művészet két ágának, a triviumnak, (a szóval, szöveggel foglalkozó tudományoknak) és a quadriviumnak, (a számokkal és azok viszonyaival foglalkozó tudományoknak) a jeles képviselőit, műveiket mutatja be. A tudományok több ezer éves fejlődése során mérföldkőnek számító műveket, alkotókat a teljesség igénye nélkül tárjuk látogatóink elé.

 

Átjáró: ikonok két világ között – Ancsa-Molnár Hajnalka kiállítása
2020. augusztus 27--től szeptember 29-ig
Dóm tér 1–4., 1. emelet


Az ikonok útmutatók a teremtés útján, nem azért készülnek elsősorban, hogy gyönyörködtessenek, hanem hogy általuk beleláthassunk egy transzcendentális valóságba, és szemlélhessük annak ragyogását. Aki ikont készít – a keleti gondolkodás szerint –, az ikoníró: a Szentírást képben jeleníti meg. Az ikon teljes hagyományvilágának megtartása által a változatlan Örökkévalót igyekszik elhozni ebbe a változékony világba, hogy hitünket, lelkünket emelje, építse.

Ancsa-Molnár Hajnalka az ikonfestéssel 1993-ban találkozott Finnországban egy orosz festő, Nina Inkari kurzusán. Ez olyan nagy hatással volt rá, hogy azóta is igyekszik minél mélyebben megismerni a festészet ezen ágának titkait. Hogy minél jobban elsajátíthassa a technikát és megismerje az ikonok világát, több kurzuson is részt vett. A keretek faragását Dönczi András fafaragó mestertől tanulta.1999 óta szinte minden évben önálló kiállítással jelentkezik.

 

Kis szegedi mozitörténet ‒ a bioszkóptól a filmszínházig
2020. szeptember 3-tól november 11-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér

1895-ben megszületett a mozi, az új szórakoztatóintézmény, és viharos gyorsasággal terjedt el szerte a világon. A mozgókép szenzációja elbűvölt kicsiket és nagyokat egyaránt. Az 1900-as évek elején Szegeden is elkezdődtek a vetítések, előbb a kávéházakban, majd az állandó vetítőhelyeken: bioszkópokban, mozgókban, mozikban peregtek a filmek. Uránia, Apolló, Korzó és még sorolhatnánk a legendás helyeket. Pontosan száz éve, 1920 szeptemberében pedig megnyitott az azóta is folyamatosan működő Belvárosi Mozi. A tárlat a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében idézi fel a szegedi mozik hőskorát.
 

Az Én Újságom 130 – vándorkiállítás
2020. szeptember 7-től 30-ig
Dóm tér 1–4., Gyermekkönyvtár és főlépcsőház

A Pósa Lajos Társaság vándorkiállítása Rimaszombatból indult útjára, és Az Én Újságom című képes gyermeklap keresztmetszetét adja.
A több mint 50 éven át szerkesztett lap a minőségi magyar gyermekirodalom bölcsőjévé vált. Az újság 1944-ben szűnt meg. 2014-ben Magyar Örökség-díjban részesítették.
A 6–10 éves korosztály számára indított hetilap első száma 1889. december 15-én jelent meg. Első szerkesztői Benedek Elek és Pósa Lajos voltak, akik a korszak felnőttirodalmának legrangosabb képviselőit (Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Heltai Jenő, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond) is megnyerték a lapnak. A szerkesztésben elsősorban a szépirodalom dominált, mellyel a magyar nyelv szépségére, játékosságára hívták fel a gyermekek figyelmét. Emellett szórakoztatva tanító, érdeklődést felkeltő ismeretterjesztő írásokat is találhattak benne a gyermekek.
 

150 éve született Lehár Ferenc
2020. szeptember 9-től október 6-ig


A magyar, akit még Puccini is elismert – 150 éve született Lehár Ferenc zeneszerző, karmester

A kamarakiállításban az elismert zeneszerző életének fontosabb állomásait kísérjük végig a könyvtári dokumentumok segítségével.
Bemutatjuk Lehár sikeres bécsi éveit, magánéletét, páratlanul termékeny művészetét, amellyel meghódította a világ nagy színpadait.
Az operettek mellett az érdeklődők megismerhetik számos nagyszerű hangszeres darabját is.

A zeneszerző tehetségét bizonyítandó elegendő felidéznünk Puccini egyik nyilatkozatát, mely szerint ha Lehár érdeklődése az operák világa felé terelődik, legnagyobb ellenfele lett volna.

 

Túl az Óperencián
2020. szeptember 30-tól október 31-ig
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár


Népmesetípusokat bemutató interaktív, játékos kiállítás gyermekek számára a népmese napja alkalmából

 

Rendezvények

Miklya Luzsányi Mónika: Az ecsedi boszorkány
2020. szeptember 29. (kedd) 17.00
Dóm tér 1–4., 1. emeleti folyóiratolvasó
Mesegömbölyítő
2020. szeptember 30. (szerda)
Dóm tér 1–4., Gyermekkönyvtár
Könyvbarátok klubja
2020. szeptember 30. (szerda) 16.00
Francia Utcai Fiókkönyvtár, Kossuth L. sgt. 69-71.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • KÖNYVvadászat
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekről