Kiállítások a központi könyvtárban

Egy nagy tudású muzsikus – 150 éve született Király-König Péter
2020. június 18-tól július 15-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér


Király-König Péter 1870-ben Stájerországban született. A zenével már kisgyermekkorában megismerkedett. 11 évesen az admonti bencés kolostorba került énekesfiúként. 1885-ben a grazi főgimnáziumot kezdte. Ekkor már tehetséges hegedűjátékos volt. Hetedikes gimnazistaként XIII. Leó pápa 50 éves papi jubileumán saját kompozíciójával szerepelt, majd az iskola házi színpadán adták elő operáját. Később teológiát tanult. 1893 őszétől Koessler János növendékeként felvették a budapesti Zeneakadémiára, amit támogatók anyagi segítségével, ösztöndíjakat elnyerve, magánórákat és templomi orgonajátékot vállalva tudott elvégezni. Diploma után 1897-ben a troppaui színházhoz szerződött korrepetitorként, másodkarmesterként, majd visszatérve Magyarországra a következő években több társulatnál is megfordult. 1904-től Szeged zenei életének meghatározó szereplője lett.

 

160 éve született Baumhorn Lipót
2020. június 25-től augusztus 27-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér

Baumhorn Lipót a századforduló egyik legtehetségesebb és legtöbbet foglalkoztatott zsinagógaépítője. 1903-ban épült fel főműve, a szegedi Új zsinagóga, de építészetének számos világi emléke is megtalálható a városban. Szecessziós stílusú banképülete, városképet meghatározó bérpalotái fontos részei Szeged építészeti örökségének. A tárlat az építész szegedi munkásságát mutatja be a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében.
 

„Fénybe borult árnyékaink” – Fodor Barbara kiállítása
2020. július 7-től augusztus 24-ig
Dóm tér 1-4., 1. emelet


„Csak érzelmekkel lehet átváltoztatni fénnyé a sötétséget és cselekvéssé az apátiát.”  /Carl Gustav Jung/

Fodor Barbara munkái énünknek tudattalan, olykor megtagadott, elutasított, vagy ez idáig rejtve maradt tartalmaira világítanak rá és hozzák őket felszínre, a fénybe, szabad asszociációinak vizuális megjelenítésével. Mint amikor az ember álmában meztelenül áll az őt vizslató tömeg előtt, az alkotó hasonlóan leplezetlenül tárja elénk lecsupaszított, intim, belső világát, mely bővelkedik erotikus, emberi, ugyanakkor szokatlan, álomszerű szimbólumokban. Néhol nagyon érzékeny, néhol pedig zsigeribb, ösztönösebb gesztusok és erős cselekedni, alkotni, kifejezni vágyás jellemzik képeit.

 

FRAUenTITÄT TO GO
2020. június 15-től augusztus 14-ig
Dóm tér 1–4., 2. emelet

A Goethe Intézet vándorkiállítása a százéves női választójog témájából kiindulva könyveken, albumokon és magazinokon keresztül mutat be meghatározó, kurrens témákat a nők társadalmi helyzetét illetően a német és európai kultúrában a politika, a mindennapi élet és a művészet területén. A kiállítás anyaga a női választójog kérdését és az ehhez kapcsolódó politikai olvasatot tárgyalja. Irodalmi, kulturális és publicisztikai kiadványokon keresztül mutatja be a női egyenjogúság történetét és aktuális helyzetét.
 

Rendezvények

Szegedi Vakáció az Agóra Gyermekkuckóban, 2020
2020. június 29-től július 31-ig
Agóra Gyermekkuckó, Szeged, Kálvária sgt. 23.
Szegedi Vakáció a fiókkönyvtárakban, 2020
2020. július 1-től 31-ig
A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban
Szegedi Vakáció a Gyermekkönyvtárban, 2020
2020. július 13-tól augusztus 20-ig
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • KÖNYVvadászat
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekről