Kiállítások a központi könyvtárban

Restaurált ritkaságok
2021. október 8-tól november 10-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér


Ünnepélyes megnyitó és tárlatvezetés: 2021. október 8. (péntek) 16.00
A kiállítást megnyitja: Nátyi Róbert művészettörténész

A tárlaton a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtárának olyan féltve őrzött kincsei kerülnek bemutatásra, amelyeket az utóbbi időben restauráltak. A látogatók betekintést nyerhetnek a régi könyvek restaurálásának folyamatába olyan könyvritkaságok példáin keresztül, mint a hungarikumnak számító Vizsolyi Biblia.

 

Dante 700
2021. július 22-től október 6-ig
Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér


Tárlatvezetés: 2021. szeptember 30. (csütörtök) 16.00

A Somogyi-könyvtár nyári nagy kiállításával csatlakozik a Dante Alighieri (1265–1321) halálának 700. évfordulója alkalmából Európa-szerte rendezett megemlékezésekhez. A bibliotékába látogatók áttekintést kaphatnak az itáliai mester életművéről, valamint a róla megjelent írások, tanulmányok sokszínűségéről. A tárlat elsősorban a könyvtár különleges, régi gyűjteményére fókuszál, melyben előkelő helyet foglal el az Isteni színjáték 1564-es, eredeti olasz nyelvű, illusztrált példánya, a Sessa fivérek velencei kiadása. A későbbi századok kiadástörténetének ismertetése után a kiállítás bepillantást nyújt a szerzővel kapcsolatos kutatásokba, rámutatva a hazai, ezen belül a szegedi eredményekre is. A rendkívül gazdag könyves összeállítás – a teljesség igénye nélkül – igyekszik átfogó képet adni a „világirodalom legnagyobb költeményének” szerzőjéről.

KIÁLLÍTÁSISMERTETŐ (pdf)

 

Nemezmese – „szösszenetek” a magyar népmesék világából
2021. szeptember 16-tól október 30-ig
Dóm tér 1–4., 1. emelet


Deákné Palásti Ágnes nemezalkotásai egy csodálatos mesevilágba kalauzolják a látogatókat – élményt nyújtva kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

„Több mint 20 éve cseppentem ebbe a világba. A nemezelés az utóbbi évben fő tevékenységemmé vált. ’Égi nesz nemez’ név mögé rejtőztem, sugallva, hogy szívet-lelket emelő tartalmak szöszölődnek egy puha, kézzelfogható, ősi, de egyben mai életünkbe is illeszthető világba. A nagy nemezszőnyegekkel kezdődött – és tart –, a 'szerelem', de gyermekjátékok világában is kalandozok...

 

Fejezetek a szegedi szecesszió történetéből
2021. június 10-től szeptember 30-ig
Dóm tér 1–4., füldszinti kiállítótér


A kiállítás plakátja

A szecesszió világnapját – magyar kezdeményezésre – 2013 óta ünnepeljük minden év június 10-én.
Ezen a napon a világ minden tájáról számos intézmény csatlakozik a századforduló jellegzetes irányzatát bemutató programsorozathoz. A Somogyi-könyvtár hagyományosan kiállítással kapcsolódik a rendezvényhez. A könyvtár gyűjteményének a szecesszió időszakában készült kötetei, könyvillusztrációi, folyóiratai és dokumentumai idézik meg a stílusirányzat szegedi vonatkozásait.

 

Rendezvények

Senior fotóklub
2021. szeptember
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.
„Szőlőt szed most sok ember”
2021. szeptember 29. (szerda) 16.00
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.
Tematikus könyvklub – Ősz
2021. szeptember 29. (szerda) 16.30
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekről