Kiállítások a fiókkönyvtárakban

Szecesszió Szabadkán – Kisimre Ferenc publicista fotókiállítása
2020. július 1-jétől 31-ig
Rókusi Fiókkönyvtár, Vértói út 5.


Szabadkai pillanatképek

Földrajzilag, de lélekben is a legközelebb áll hozzánk első testvérvárosunk – Szabadka. Az 1966-ban aláírt, majd 2003-ban megújított testvérvárosi kontraktus Szeged–Szabadka között kiváló lehetőségeket biztosított a gazdasági, a kulturális, az oktatási tevékenységben való közös fejlődésben. S ezzel élt is a két város. Korábban is, napjainkban is. Nagyon sok családi, baráti szál fűzi egymáshoz az észak bácskai és a Tisza-parti város lakóit, akik gyakran keresik fel egymást. Szabadka, a szecesszió városa, gazdag történelmi, kulturális látnivalót kínál az odalátogatónak. A városháza, a közelmúltban felújított zsinagóga, a mindig pezsgő élet látványát kínáló tejpiac, a helyi katolikus, református, ortodox templomok, a belváros csodaszép sétánya az olimpiai emlékművel, de a várostól alig 9 kilométerre lévő Palicsi tó is kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt mindnyájunknak.
Menjünk el Szabadkára!...

 

Arcok – Szabó Luca fotói
2020. július 8-tól augusztus 31-ig
Odesszai Fiókkönyvtár, Székely sor 11.

Szabó Luca szucmom fotókiállítása
 

„Egyedül a felhők felett”
2020. július 1-től augusztus 31-ig
Petőfi-telepi Fiókkönyvtár, Szántó Kovács János u. 28.


A könyves összeállítással a 120 éve, 1900. június 29-én született Antoine de Saint-Exupéryre emlékezünk.

"Mert miképpen a fáról, azonképpen az emberről sem tudsz semmit, ha életét szétszakítod folyamatában, ha változásaira darabolod. A fa nem mag, nem vessző, hajlékony törzs, majd végül kiszáradt rönk. Nem kell részekre bontani ahhoz, hogy megismerd. A fa az az erő, amely lassan magába öleli az eget. Akárcsak te, kis emberpalántám. Isten a világra hoz, nagyra növeszt, aztán sorjában vágyakkal, megbánásokkal, örömökkel és szenvedésekkel, haragokkal és megbocsátásokkal ajándékoz meg, s végül magához szólít. De te eközben nem vagy sem az a bizonyos iskolás gyerek, sem az a hitvestárs, sem az az aggastyán. Hanem az vagy, aki beteljesedik." (Citadella)

 

Hétköznapi perspektívák – dr. Fenyvesi Anna fotókiállítása
2020. július 1-jétől 31-ig
Móra Utcai Fiókkönyvtár, Móra u. 21.


Fenyvesi Anna a Szegedi Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének oktatója, nyelvész. PhD-ját a Pittsburgh-i Egyetemen (USA) szerezte 1998-ban, a Debreceni Egyetemen habilitált 2013-ban. Általános nyelvészetet, szociolingvisztikát, kétnyelvűséget tanít az egyetemen, kutatási területe az amerikai magyarok kétnyelvűsége, és a határon túli magyarok nyelvhasználata, nyelvi attitűdjei.
12 éves kora óta fotózik: Szmenával kezdte, Practicával folytatta, 2001-ben állt át digitálisra (jelenleg Lumix G7-je van). 2018-ban 9 hónap alatt ért el a guru szintre a GuruShots.com internetes fotóverseny oldalon. Kedvenc fotótémája a bicikli: lenyűgözi a geometrikussága, hasznossága, eleganciája, s az, ahogy hozzájárul(t) a nők szabadságának kiteljesedéséhez szerte a világon (Szegeden pedig mindennapi közlekedési eszköze). A jelen kiállításra a mindennapok perspektíváit körüljáró képeiből válogatott: lépcsőházak, metróállomások, egyéb hétköznapi helyek fotóit. A fotózás mellett a másik hobbija az üvegékszer készítés. Három gyereke van: András (23), Júlia és Emília (18).

 

Örömmel Öltögetők
2020. július 1-jétől 31-ig
Szőregi Fiókkönyvtár,, Magyar u. 14.

A szőregi Örömmel Öltögetők kézimunkacsoport kiállítása
 

Színes világunk
2020. július 1-jétől 31-ig
Agóra Gyermekkuckó, Kálvária sgt. 23.

Kiállítás Gombosné Donka Emese fotóiból
 

Ugra-bugra – fotókiállítás
2020. július 1-jétől 31-ig
Stefánia Fiókkönyvtár-klub, Stefánia 2.


Tematikus kiállítás a Deák Gimnáziumért Alapítvány támogatásával

A fotózás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a Deák Ferenc Gimnázium tdiákjai körében. A média tagozat tanulói rendszeresen kapnak olyan kreatív feladatot, amely során bizonyos szempontoknak megfelelve kell adott számú fényképet elkészíteniük úgy, hogy közben törekedjenek a tanult képalkotási szabályok figyelembe vételére. Az itt látható kiállítás is egy ilyen iskolai feladat nyomán állt össze. A diákok rengeteg színvonalas és/vagy mókás képet nyújtottak be. Az ő munkáik kiegészültek a gimnázium más osztályaiban tanuló tehetséges fiatalok képeivel, valamint egy volt deákos diák, Kondor Csaba operatőr munkáival is.

 

Virágok – Némethné Nagy Mária kiállítása
2020. július 1-jétől 31-ig
Francia utcai fiókkönyvtár, Kossuth Lajos sugárút 69-71.


Kiállítás Némethné Nagy Mária festményeiből

Az alkotó honlapja

 

A Nap-Fény Fotókör kiállítása
2020. július
Dorozsmai Fiókkönyvtár, Negyvennyolcas u. 12.; Tápai Fiókkönyvtár, Budai Nagy Antal u. 20-22.


Hidak – határon innen és túl – Dorozsmai Fiókkönyvtár

Válogatás a fotókör tagjainak képeiből – Tápai Fiókkönyvtár
 

Rendezvények

Szegedi Vakáció az Agóra Gyermekkuckóban, 2020
2020. június 29-től július 31-ig
Agóra Gyermekkuckó, Szeged, Kálvária sgt. 23.
Szegedi Vakáció a fiókkönyvtárakban, 2020
2020. július 1-től 31-ig
A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban
Szegedi Vakáció a Gyermekkönyvtárban, 2020
2020. július 13-tól augusztus 20-ig
Dóm tér 1-4., Gyermekkönyvtár

Játékok Játékok

Játékok, pályázatok

  • Könyvkirály
  • KÖNYVvadászat
  • Irodalmi villámkvíz 2020
  • Kvízjátékok
 

Képek a rendezvényekről