Könyvajánló: a hónap könyve Könyvajánló: a hónap könyve

Melinda Nadj Abonji: Galambok röppennek föl
2012. június

Melinda Nadj Abonji (szül.Óbecse) Svájcban élő vajdasági magyar származású írónő. Az írás mellett énekel és hegedül, a Zürichi Pedagógiai Főiskola oktatója.

2004-ben jelent meg első regénye, Tavasszal a kirakatban, melyet számos díjjal ismertek el.

Második regénye, Galambok röppennek föl 2010-ben jelent meg.
2010-ben ő kapta a Német Könyvdíjat (Deutscher Buchpreis) és a Svájci Könyvdíjat Galambok röppennek föl című önéletrajzi ihletésű regényéért
Regényében egy Svájcban letelepedett jugoszláv kivándorló család életéről mesél.

Sokan érezhetik magukhoz közel állónak a vajdasági kisebbségi életet svájci vendégmunkáslétre cserélő magyar család közép-európai történetét.
A főszereplő Ildikó, aki szüleivel és húgával hazajár  szeretett mamikájához a vajdasági kisvárosba, ahol szép lassan megismeri a titkokkal és tragédiákkal teli múltat is.

A család küszködését és megfelelni akarását az új hazában idegenellenesség is nehezíti, a honvágyat és az otthon maradottakért való aggódást pedig a '90-es évek jugoszláv háborúi súlyosbítják.
Nem könnyű tehát megtalálni Ildikónak a maga útját.
Mindennek kifejezésére az írónő sajátos nyelvezetet és egyéni mondatszerkezeteket használ, a hétköznapi nyelvet ötvözi a költőiséggel.

„Azt szeretném, ha nem maradna titokban a történelem, az, hogy mi minden történt a XX. században ezen a területen. Svájcban egyébként legalább háromféleképp írják a nevemet: kötőjellel, j nélkül és egyben. Ezért amikor elkezdtem írni, úgy döntöttem, úgy fogom írni a nevemet, ahogyan a születési anyakönyvi kivonatomban áll. Ezzel azonban nem szeretnék beszállni egy politikai vitába. Én nem Vajdaságban élek, hanem Svájcban, de nem tartom magam sem vajdaságinak, sem svájcinak, hanem egészen egyszerűen csak írónak. A nyelv az én valódi közegem.”

„A nyelv szerintem egy eleven, nem pedig egy vegytiszta dolog. A gyermekkoromból például konzerváltam olyan szavakat, amelyeket ma már nem használnak, de úgy hiszem, ezek mégis nagyon hasznosak, mert gazdagítják a szókincsemet. Ez a könyv ugyan németül íródott, de egy olyan nyelvváltozatban, amely a német magaskultúrában ismeretlen. A némettől eltérő mondatszerkesztése miatt nehéz értően tolmácsolni, sűrítettsége a magyarból eredeztethető, de a két nyelv összemosása nálam jórészt öntudatlan folyamat."

Bozsó Katalin

Átlagos (0 Szavazatok)

ODR ODR

ODR

A szolgáltatás célja a Somogyi-könyvtár állományában nem található dokumentumok hozzáférhetővé tétele olvasóinknak más könyvtárak gyűjteményéből.
Bővebben

TOP10 - legolvasottabb könyvek TOP10 - legolvasottabb könyvek

Vadiúj könyvek

 

A legújabbat, a legfrissebbet keresi?
Ön szeretné elsőként kézbe venni és fellapozni?
 

Minden héten vadiúj könyvekkel jelentkezünk!

Ajánljuk


A hónap könyve, 2021. január

„A művészetnek természetesen nincs neme, a művészeknek viszont van” (Lucy Lippard, 1973)

Szeged - a város folyóirata


A Szeged kultúrájáért díj 2021. évi kitüntetettjei
Kálmány Lajos szellemi öröksége
Richter Richárd „Csillagos” gyilkosságai
Két adatdús, új eredményeket hozó kötet Szeged Nagyárvíz előtti történetéből